Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Apel de la Centrul de Transfuzie Alba Iulia: în sezonul concediilor sunt puțini donatori de sânge, dar cererea este mare

Publicat

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac apel către cetățeni să vină să doneze sânge în această perioadă. Spun că în sezonul concediilor sunt puțini donatori, iar cererea este mare, pentru urgențe, intervenții chirurgicale și pacienți cronici.

”Vara, când este perioada concediilor, avem puțini donatori, dar cererea de sânge este la fel de mare ca în celelalte perioade din an (urgențe, intervenții chirurgicale, pacienții oncologici).

În aceste condiții, noi nu putem asigura întregul necesar de componente sanguine solicitat de spitale.

Lipsa sângelui poate duce la pierderea vieții bolnavilor, în urgențe, la amânarea unui număr mare de intervenții chirurgicale și a terapiei pacienților din secțiile Oncologie și Hematologie.

Facem un apel catre populație ca, înainte de plecarea în concediu sau la întoarcere, de asemenea și pentru cei care nu se află în vacanță, să vină la noi în centru pentru a dona sânge. Astfel, donatorii pot contribui la salvarea vieții bolnavilor”, este mesajul directorului unității, medic Ana Savu.

Cei care doresc să doneze sânge pot merge la Centrul aflat pe b-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia).

Program: 7.30 – 12.00

Telefon: 0258.834.050 (nu este nevoie de programare)

Principalele criterii pentru a putea dona sânge:

  • vârsta: 18-60 ani;
  • greutatea: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
  • pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
  • să nu consumați alimente bogate în grăsimi în ziua donării și cu o zi înainte;
  • să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase etc.);
  • să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
  • să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
  • să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (anticoncepționalele și suplimentele alimentare, precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
  • fără tatuaje sau piercing în ultimele 6 luni;
  • să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
  • să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Fiecare donator va obține bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate și o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax