Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Apel la rezidenți și studenți pentru a acoperi criza din spitale. Drept temporar de liberă practică și program de voluntariat

Publicat

Guvernul a aprobat joi, în primă lectură, o Ordonanță de Urgență care va da dreptul de liberă practică, temporară, medicilor absolvenți ai facultăților de Medicină și medicilor rezidenți, astfel încât ei să poată să lucreze în spitale și să asiste în secțiile în care sunt îngrijiți bolnavii de Covid-19. 

De asemenea, se va organiza un program de voluntariat, în care studenții de la medicină și asistență medicală vor putea participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, fiind recompensați cu 2.500 de lei lunar. Totodată, aceștia vor putea beneficia de cazare și masă gratuite. 

„Ordonanța prevede acordarea dreptului de liberă practică, temporară, medicilor absolvenți ai facultăților de Medicină, medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire în Rezidențiat, pe durata situației cu care ne confruntăm cu Sars-Cov-2, astfel încât ei să poată să lucreze sub supraveghere în spitale și să asiste în secțiile în care sunt îngrijiți pacienții care suferă de Covid-19.

În colaborare cu Consiliul Rectorilor și cu rectorii universităților care pregătesc studenți în medicină și studenți în asistență medicală generală, astfel încât să se organizeze un program de voluntariat unde studenții pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare ca voluntari, unde vor fi repartizați și vor semna contracte de vluntariat cu ISU din județele unde vor fi repartizați și vor lucra în unitățile sanitare din județele respective sub coordonarea unei persoane desemnată de unitatea sanitară,

La fiecare lună se așteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore. La finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 de lei plus cei care vor fi în alte localități decât centrele universitare unde studiază sau localitățile de domiciliu sau reședință vor primi o diurnă plus cazarea și masă gratuite din partea autorităților sau a unității sanitare unde vor activa.

Cred ca acestea sunt măsuri extrem de importante pentru noi, astfel încât să creștem capacitatea sistemului. Studenții vor ajuta ca personal mediu, vor lucra alătui de asistenți, alături de medici. Țintim în prima fază dintr-o „pepinieră” de 20.000 de posibili voluntari, țintim regrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în prima fază, în colaborare cu universitățile”, a explicat Raed Arafat.

„Mai este încă o prevedere în Ordonanță unde colegii din ministerul Apărării vor participa si vor sprijini în realizarea campaniei de vaccinare Covid-19 când aceasta va începe”, a mai precizat șeful DSU.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax