Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba. Program special sâmbătă, 31 octombrie

Publicat

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia fac un apel pentru donarea de sânge, în condițiile în care numărul de donatori a scăzut cu aproape o treime în ultimele două săptămâni. Centrul va avea un program special sâmbătă, 31 octombrie, pentru donarea de sânge și donarea de plasmă de la persoane vindecate de Covid-19. Astfel, cei care vor să vină în ajutorul bolnavilor sunt așteptați între orele 08:00 – 11:30. 

„Transfuzia de sânge este o componentă importantă a terapiei bolnavilor spitalizați. În această perioadă atenția este concentrată pe cazurile de COVID.

Totuși, nu trebuie uitați acei bolnavi, mulți la număr, cu patologii diverse, care au nevoie zilnic de transfuzie de sânge pentru a supraviețui. Pentru ca acești oameni suferinzi să beneficieze de terapie cu sânge și componente sanguine este nevoie de disponibilitatea și bunavoința oamenilor, care să vină la noi în centru pentru a dona sânge. Avem nevoie zilnic de donatori, în număr suficient de mare pentru asigura necesarul solicitat de cele 7 spitale din județ.

Zilnic, în spitale se fac transfuzii de sânge. Cazurile care necesită terapie cu componente sanguine sunt variate; în primul rând sunt urgențele, care sunt situații neprevăzute, pentru care trebuie să existe permanent un stoc minim de sânge. În condițiile în care numărul de donatori a scăzut constant în acest an, iar în ultimele două săptămâni la o treime față de media zilnică există riscul ca noi să nu mai putem asigura stocul de urgență, pentru anumite grupe.

De exemplu astăzi (n.r. miercuri, 28 octombrie) s-a solicitat o cantitate mare de unități componente sanguine, grupa AB pozitiv (10 u. Concentrat Trombocitar și 7 u. Concentrat Eritrocitar) pentru o pacienta tânără, de 35 de ani, aflată într-o stare foarte gravă, care a fost transferată la o clinică din Cluj și trebuie operată de urgență. Pentru noi a fost imposibil astăzi, să livrăm întreaga cantitate de componente sanguine, pentru care ar trebui să doneze minim 10 persoane cu grupa AB pozitiv; iar exemplele pot continua.

Pe lângă urgențe sunt multe cazuri care necesită transfuzie de sânge: pacienții internați în secțiile Ortopedie, Chirurgie, Neurochirurgie, Urologie, Ginecologie (multe intervenții chirurgicale nu pot fi efectuate fără transfuzie de sânge), Gastroenterologie (bolnavi cu hemorogie digestivă).

De asemenea pacienții din secțiile Oncologie și Hematologie au nevoie de terapie cu componente sanguine pentru pe o perioadă lungă de timp. Pentru noi este dificil să le asigurăm întreaga cantitate solicitată, având în vedere scăderea constantă a numărului de donatori.

Au fost destule situații în care pentru bolnavi cu COVID (si cu alte afecțiuni asociate) s-a solicitat sânge și componente sanguine.

Așteptăm persoanele sănătoase să vină la noi în centru pentru a dona sânge. De asemenea rugăm persoanele care s-au vindecat de COVID și au o stare bună de sănătate (18-60 ani) să vina să doneze plasma și astfel să le întindă o mână de ajutor bolnavilor de la ATI, care se luptă cu aceasta boală”, a trasnsmis directorul CTS Alba, dr. Ana Savu.

Programul pentru donatori este de luni până vineri, între orele 07:30 – 12:00. Donatorii pot obține mai multe informații la numărul de telefon: 0258.834050.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax