Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Apele Române vor să extindă lucrările de apărare împotriva inundațiilor pe afluenții râului Arieș, în aval de Mihoiești

Publicat

Administrația Bazinală de Apă Mureș vrea să extindă lucrările de apărare împotriva inundațiilor la nivelul bazinului hidrografic al râului Arieș, pe sector aval acumulare Mihoiești, prin lucrări de amenajare a albiei, de consolidări și apărări de mal pe afluenții acestuia. 

Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Mureș a lansat miercuri în SEAP o licitație pentru servicii de proiectare – respectiv actualizarea studiului de fezabilitate și expertiza tehnică pentru realizarea obiectivului de investiții „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărare împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj”.

Valoarea totală estimată este de 504.201,68 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, în bazinul Arieșului, frecvența inundațiilor de amploare care au produs pagube importante a rezultat, în general, odată la 5 ani, iar cele cu caracter local și de mică amploare apar și de câteva ori pe an.

Obiectivul de investiții „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărare împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj” a fost demarat inițial în anul 1996. În anul 2007 a fost aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici iar în anul 2012 a fost întocmită o documentație tehnico-economică faza PT – rest de executat.

Ca urmare a precipitațiilor abundente căzute în intervalul 1 – 21 iulie 2021, pe anumite areale au avut loc scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, revărsări ale unor cursuri de ape, care au avut ca și consecință producerea unor pagube pe raza UAT-urilor: Abrud, Ocna Mureș, Zlatna, Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bucium, Bistra, Câmpeni, Ciuruleasa, Horea, Livezile, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Șona, Șugag și Vadu Moților.

Valoarea totală a pagubelor se ridică la suma de 79.882.558 lei.

Au fost afectate și lucrări executate în cadrul investiției „Amenajarea râului Arieș și afluenți pentru apărare împotriva inundațiilor a localităților Câmpeni, Baia de Arieș, Lunca Arieșului și aval acumulare Mihoiești, județul Alba și Cluj”, respectiv 161 ml zid de sprijin și 10 praguri îngropate la Ocoliș, lucrări executate în perioada 2008 – 2009 și nerecepționate.

De la data actualizării studiului de fezabilitate (2007) s-au produs fenomene hidrometeorologice periculoase în anii 2009, 2010, 2017, 2018, 2020, 2021.

Astfel, prin actualizarea studiului de fezabilitate se urmărește extinderea lucrărilor pe afluenții râului Arieș, pe sector aval acumulare Mihoiești, cu scopul de a se reduce efectele fenomenelor meteo periculoase.

Capacități fizice totale suplimentare:

  • amenajare albie afluenți – 10 km
  • consolidări și apărări de mal – 15 km
  • supraînălțare lucrări – 14,5 km

Valoarea totală a lucrărilor suplimentare este estimată la 98.000.000 de lei, cu TVA inclus.

Prin lucrările propuse se dorește crearea unei secțiuni de scurgere suficiente pentru tranzitarea undelor de viitură. Lucrările propuse vor avea ca efect eliminarea riscului de producere a unor inundații pe acest sector prin crearea condițiilor necesare pentru curgerea apelor la debite mari și medii.

De asemenea, lucrările vor asigura creșterea gradului de siguranță a locuitorilor localităților riverane, precum și a obiectivelor social economice din zonă în cazul producerii unor viituri cu debite maxime importante datorate ploilor cu caracter torențial sau mixte (topiri de zăpezi și ploi).

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax