Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Au crescut vânzările de autoturisme în primele şase luni din 2015. TOP mărci preferate de români


Publicat

masini autostradaAu crescut vânzările de autoturisme şi vehicule comerciale, la jumătatea anului 2015, cu 17,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Sunt mai multe importuri de autoturisme second-hand (cu 14%), iar majoritatea au o vechime de 8 ani.

După şase luni, raportul este de 3,3 la 1 între importurile de autoturisme rulate și vânzările celor noi.

“În continuare, vânzările pe piața din România sunt susținute de achizițiile realizate de persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind, în primele 6 luni din 2015, de 77%, în scădere, totuși, față de situația la cinci luni, când ponderea era de 81%. Această evoluție se justifică prin impactul Programului ‘Rabla’, care, pe de-o parte, a generat o așteptare în piață în primele 4 luni ale anului și, ca atare, și volume mai mici pe segmentul persoanelor fizice, iar, pe de altă parte, generează în aceste ultime două luni volume mai mari în rândul persoanelor fizice”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții APIA semnalează că, începând cu ultimul trimestru al anului trecut, se remarcă o tendință de creștere a importurilor de autoturisme rulate, care înregistrează, în prima jumătate a anului 2015, o creștere de 14%, comparativ cu perioada similară din 2014, peste 76% (circa 85.600 unități) dintre acestea având o vechime de cel puțin 8 ani (vârstă la care vehiculele existente în parcul auto național pot fi casate prin Programul ‘Rabla’).

“Astfel, avem, după șase luni din 2015, un raport de 3,3 la 1 între importurile de autoturisme rulate și vânzările celor noi, similar cu cel care se înregistra la jumătatea anului 2014”, precizează reprezentanții APIA.

În luna iunie 2015, s-au produs 34.790 de autovehicule, cu 1,9% mai mult decât în luna precedentă. Cu acest volum, la jumătatea anului 2015 se înregistrează o producție totală de 212.433 unități, în creștere cu 0,9% comparativ cu aceeași perioadă din anul trecut.

Dintre acestea, 186.107 au fost produse de Dacia și 26.326 de Ford. Volumele cele mai mari le-au înregistrat modelele Dacia Duster, din care au fost fabricate 86.949 unități (cu 5,1% mai mult decât în 2014), urmat de Dacia Logan (44.641 unități, cu 8,2% mai puțin decât în 2014), Dacia Sandero (33.369 unități, cu 31% mai mult față de 2014), Ford B-MAX (26.326 unități, cu 16,1% mai puțin decât în 2014) și Dacia Logan MCV (21.148 unități, cu 5,2% mai puțin decât în 2014).

În ceea ce privește exporturile, acestea au scăzut cu 0,6% față de perioada similară din 2014, la 192.328 unități. Cel mai exportat model în primul semestru din 2015 a fost Dacia Duster (83.615 unități), urmat de Dacia Logan (33.074 unități) și de Dacia Sandero (29.105 unități).

“Ar mai fi de remarcat faptul că circa 90% din producția națională realizată în acest prim semestru din 2015 a fost exportată, comparativ cu aproximativ 92% cât se înregistra anul trecut în aceeași perioadă”, se precizează în comunicat.

Vânzările au crescut semnificativ față de aceeași perioadă din 2014, acestea totalizând 55.439 de unități, cu 17,9% mai mult față de primul semestru al anului trecut, vânzările de autoturismele înregistrând o creștere de 16,2%.

La autoturisme, după șase luni din 2015, topul pe mărci este condus de Dacia, cu 17.010 de unități (37,2% din total), urmată de Volkswagen, cu 4.355 unități (9,5%), Skoda, cu 4.056 unități (8,9%), Renault, cu 2.878 unități (6,3%), Ford, cu 2.790 unități (6,1%), și Opel, cu 1.607 unități (3,5%).

Pe modele, cu cele 8.061 de unități, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în prima jumătate a anului 2015, urmat de Dacia Duster, cu 3.469 unități, Dacia Sandero, cu 2.899 unități, Skoda Octavia, 1.849 de unități, și Dacia Logan MCV, cu 1.567 unități.

APIA mai semnalează că toate clasele au consemnat creșteri, unele chiar semnificative (Clasa MPV +69%, Clasa F +34,6%, SUV +28,3%, Clasa C, care reprezintă aproape jumătate din piață, +17%).

Autoturismele diesel au continuat să domine piața, cu o pondere care, la șase luni, ajunge la 54,9%, totuși în continuă scădere ca și pondere, de la începutul anului 2015 (în februarie, motorizările diesel reprezentau 62,8% din piață).

Opt mărci și, respectiv, opt modele au o pondere a vânzărilor cu motorizări diesel peste această medie (54,9%), vârfurile fiind BMW la mărci (93,8%) și Volkswagen Pasat la modele (97%).

În ceea ce privește autoturismele hibride sau electrice, în primele șase luni ale acestui an, au fost vândute 205 unități (din care 16 electrice 100%), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost vândute 116 unități (doar 2 fiind electrice).

Referitor la norma de poluare a autoturismelor comercializate, se poate observa faptul că, deși Euro 6 devine obligatorie la înmatriculare de la 1 septembrie 2015, sunt mărci care deja oferă modele dotate cu astfel de motorizări. Mai concret, din totalul autoturismelor vândute în primele 6 luni din 2015, circa 16,7% sunt echipate cu motoare Euro 6 (7.626 unități), în timp ce, după perioada similară din 2014, acest procentaj era de numai 3,6% (1.425 unități).

După țara de proveniență, 35,4% dintre autoturisme sunt de proveniență autohtonă, 16,8% sunt importate din Germania, 9,7% din Cehia, 7,8% din Spania și 7% din Franța.

‘În acest context, vânzările de autoturisme din producția autohtonă au crescut în aceste 6 luni din 2015 cu 29% față de aceeași perioadă din 2014, în timp ce vânzările de autoturisme din import au înregistrat o creștere mult mai mică, respectiv de 10,3%’, potrivit reprezentanților APIA.

surse: agerpres


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Ovidiu Kiss, albaiulianul care transformă piesele auto vechi în adevărate opere de artă, pe scena de la Românii au talent

Publicat

Albaiulianul Ovidiu Kiss cunoscut, atât în oraș, cât și în țară, după ce a început să realizeze ”sculpturi” din piese auto vechi, a fost prezent, vineri seara, la concursul ”Românii au talent”, de la PRO TV.

Creațiile pe care le-a adus cu el pe scenă, între care o motocicletă și un autocamion la construcția căruia a mărturisit că a lucrat aproape trei luni au fost admirate de cei patru jurați, însă la final aceștia au hotărât că albaiulianul nu va trece în următoarea etapă a concursului.

”Aș vrea să mă fac bine înțeles, apreciez ce faci. Bravo ție! Reciclezi, transformi lucruri moarte în artă, însă așteptam un număr de spectacol. Din partea mea este nu, astăzi”, a spus Mihai Petre.

Din același motiv, albaiulianul a primit un ”nu” și de la Andra, iar Andi Moisescu a fost singurul care a spus ”da”.

Ovidiu Kiss are 38 de ani și este pasionat de maşini şi motociclete. Și-a descoperit talentul în urmă cu mai mulţi ani, în Spania, unde lucra ca mecanic auto și i-a venit ideea să realizeze o motocicletă în mărime naturală, din piesele stricate rămase de la mașini.

El a revenit apoi în țară, iar de câțiva ani și-a deschis un atelier unde realizează tot felul de obiecte unicat din resturi metalice.

Operele sale au putut fi admirate la mai multe expoziții, între care „Despina Camino Art“ de la Palatul Noblesse din Bucureşti şi ”Transilvania Tattoo Expo”, de la Sibiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Părinții copiilor cu vârste până la 12 ani vor avea zile libere și în timpul vacanțelor școlare, în perioada stării de urgență

Publicat

Părinții care își supraveghează acasă copiii cu vârste de până la 12 ani, după instituirea stării de urgență, vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptată de Guvern.

”Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei”, precizează reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit acestora, în cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmând să-i înștiințeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, inclus în sistemul național de diagnosticare COVID-19

Publicat

s

Începând de luni, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va fi inclus în sistemul național de diagnostic pentru COVID-19, a anunțat vineri deputatul PNL Florin Roman. 

El a explicat că a început, în calitate de parlamentar, demersurile de includere a unității medicale din Alba Iulia în rețeaua națională, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și a managerului Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, Diana Mârza.

”Astăzi (n.r. vineri), ministrul Sănătății, dr. Nelu Tatar și secretarul de stat Andrei Baciu mi-au confirmat că de luni, după publicarea ordinului de ministru în Monitorul Oficial, spitalul județean devine parte a sistemului național, ceea ce înseamnă o creștere a capacității de testare la nivelul județului Alba.

Totodată, includerea în rețeaua națională, asigură fluxul necesar de kituri de testare din partea companiei Unifarm, dar și decontarea sumei de 200 lei/test, de către stat, prin Ministerul Sănătății.

În calitate de parlamentar mulțumesc conducerii Ministerului Sănătății pentru celeritatea cu care a răspuns solicitărilor noastre, dar și firmei Transavia, care a donat unul din cele mai performante PCR-uri de testare din România, peste 3.500 de kituri și contravaloarea extractoarelor automatizate.

Așadar, cu DSP Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, ca centre autorizate de testare la nivel național, Alba devine practic unul dintre cele mai importante centre de la nivel național, cu o putere de testare ca marile orașe și rezultate în doar câteva ore.

Asta înseamnă că putem apăra medicii, pacienții și bolnavii, că putem depista virusul în timp util și lua măsurile care se impun. Pe scurt: salvarea de vieți omenești! Doamne ajuta!”, a declarat deputatul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OPINIE/ România, mereu surprinzătoare: Ni se îmbolnăvesc medicii în spitale și noi combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare

Publicat

Sunt unul dintre oamenii care iubește din tot sufletul România. Sunt mândru când văd tricolorul fluturând și mă emoționează mereu imnul național. Și nu arunc aceste vorbe în vânt… Nu pot însă să accept ipocrizia și modul în care guvernanții noștri au încercat în aceste zile să ne manipuleze emoțional folosind valorile naționale în care credem.

Guvernanții par în aceste vremuri niște copii prinși că nu și-au învățat bine lecția și vor să fenteze audiența cântând cu patos patriotic imnul de stat. Și toate acestea într-o încercare disperată de a scăpa de corigența care le amenință procentele de încredere și voturile de la următoarele alegeri. Așa am ajuns ca să ni se îmbolnăvească medicii în spitale și noi să combatem pandemia cu imnu’ tare-n difuzoare.

Mai băieți, voi, ăștia care va jucați în aceste zile cu România, nu vă mai comportați ca niște comuniști notorii. Sunteți liberali, ce naiba! Dar nu ați învățat nimic despre democrație și despre faptul că orice stare de panică se tratează, nu cu un fals patriotism, ci cu informare corectă și continuă. Așa că în difuzoarele alea mai bine ați transmite numărul de testări făcute în fiecare comunitate, numărul de măști și combinezoane pe care le-ați cumpărat pentru medici, numărul de aparate de ventilație și așa mai departe. Așa poate v-am crede și noi ca munciți, dar mai ales că ne respectați cu adevărat și că iubiți țara asta, al cărei imn îl folosiți în aceste zile într-o campanie de manipulare.

Ce naiba vă deosebește de comuniștii de la Beijing, care mint și manipulează populația și opinia internațională? Ascundeți în aceste zile sub preș informațiile în speranța că noi, proștii ăștia care vă votăm, vom vedea în roz situația dezastruoasă din sănătatea românească.

Băieți, suntem o țară bolnavă, pe care ați infestat-o cu toții. Voi, liberali, pesediști, pediști, feseniști, comuniști sau cum naiba vă mai spuneți. Noi știm asta…

Nu credeți? Deschideți larg ochii și priviți situația reală din spitalele din România, spitalele în care și voi riscați să ajungeți, acum când nu mai puteți fugi în clinicile de fițe din Viena sau Turcia. În primul rând spitalele astea colcăie de învârteli și interese economice cu firme de casă, transpartinice. Apoi, în vremuri de criză, stăm bine la planuri și strategii, în timp ce în realitate totul se desfășoară haotic din cauza celor pe care voi i-ați plantat politic în punctele cheie. Vreți să știți de ce sunt speriați medicii și asistentele din spitalele astea? Pentru că sunt trimiși să lupte cu moartea doar cu mâinile goale. O mască, o pereche de mănuși și un halat de vizitator pe zi, dezinfectant cu rația și sub cheie, dar mai ales direcții și ordine incoerente. Acestea sunt realitățile cărora le fac față ei, cei din linia întâi. Cu toate acestea, sunt oameni care nu fug, care luptă chiar și cu mâinile goale cu virusul și moartea. Le e frică însă de incompetența voastră și a celor pe care vă încăpăținați să îi susțineți în posturile cheie, la conducerea spitalelor sau a direcțiilor de sănătate.

Și revenind la imn. Dați tare în difuzoare, nu imnul național, ci informații și comunicări. Spuneți-le oamenilor realitatea cu care ne confruntăm, chiar dacă e dură și greu de digerat. Fiți transparenți, fiți coerenți în informații, fiți calmi și lucizi! Renunțați la politicianismele ieftine și la gargara dâmbovițeană și treceți de la vorbe la fapte! Doar așa aveți șansa să ne liniștiți și să trecem împreună cu bine peste această situație grea.

Nu uitați că orice virus poate fi tratat, mai devreme sau mai târziu, dar teama, neîncrederea, panica, generate de lipsa de informare, vor lăsa răni necicatrizabile în fiecare român.

Dan Lungu

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate