Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

APIA: Vânzările de autoturisme noi au crescut cu aproape 15%. Românii cumpără mai multe maşini 4×4


Publicat

În primele patru luni ale anului 2017, vânzările de autovehicule noi înregistrează o creștere de 12,6%, iar cele de autoturisme cu 14,4%, potrivit celor mai recente date prezentate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). A crescut interesul românilor pentru maşinile 4×4 şi preferinţele rămân pentru maşinile diesel.

Vezi și ANAF vinde zeci de mașini, cu prețuri începând de la 600 de lei. Lista autoturismelor scoase la vânzare

În România, vânzările de autoturisme realizate în primele patru luni din 2017 au fost, ca și în anii precedenți, susţinute de achiziţiile realizate de către persoanele juridice, ponderea acestora din total fiind de 79% (21% persoane fizice).

Comparativ perioada similară din 2016, au crescut atât ponderea (de la 13% la 21%), cât și volumul (cu 81%) achizițiilor realizate de către persoanele fizice.

În ceea ce privește autoturismele rulate, în primele patru luni din 2017, au fost înmatriculate peste 167.000 unități (circa 55% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016), adică de 5,7 ori mai multe decât cele noi. Această situație este cauzată, după cum APIA a și semnalat încă de anul trecut, eliminării de la 1 februarie a timbrului de mediu. S-a triplat numărul autoturismelor rulate importate cu emisii poluante ridicate (Norma Euro 3 şi 2), de la aproximativ 23.600 unități în 2016, la 68.600 unităţi în 2017.

În luna aprilie 2017 s-au livrat cu 16,2% mai puține autovehicule noi decât în luna martie, pe ansamblul primelor patru luni fiind un total de 40.581 unități, cu 12,6% mai mult decât în primele patru luni din 2016, potrivit APIA.

Autoturismele, care reprezintă 79% din totalul livrărilor realizate în aceste prime patru luni din 2017 (32.027 unități), înregistrează o creștere față de aceeași perioadă a anului 2016 de 14,4%, iar vehiculele comerciale (marfă și persoane), una de 6,1%.

Top-ul pe mărci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus de către Dacia, cu 9.611 unități, urmată de către Volkswagen, cu 4.346 unități, Ford 3.389 unități, Renault cu 3.064 unități și Skoda 3.055 unități.

La autoturisme, în funcție de volumele livrate, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 8.341 unități (26% cotă de piață, pe un volum în creștere cu 7,6% față de 2016), urmată de Volkswagen cu 3.793 unități (11,8% cotă de piață, volume în creștere cu 24% față de 2016); Skoda 3.055 unităţi (9,5% din total piață, volume în creștere cu 3,9%); Renault 2.429 unități (7,6% cotă de piață, volume mai mari cu 35,9%); Ford 2.361 unităţi (7,4% din total piață, volume în creștere cu 26,1%); și Opel cu 1.470 unităţi (4,6% din total piață, volume mai mari cu 35,2%).

Pe modele, cu cele 2.489 unități vândute, Dacia Logan este cel mai bine vândut model în primele patru luni din 2017, urmat de Dacia Sandero cu 2.407 unități, Dacia Duster 1.816 unități, Skoda Octavia 1.418 unități și Ford Focus 995 unități.

Românii cumpără mai multe maşini din clasa E (+58,7%), SUV (+32,2%), clasa B (+22%), Clasa F (+18,6%), Clasa C (+8,5%), Clasa A (+4%) faţă de MPV (-30,7%), clasa D (-12,2%) şi sport (-5,2%).

În funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continuă să domine piața cu o pondere de 52,1%, care este însă mai redusă comparativ cu cea din aceeași perioadă a anului trecut (55,7%).

Dintre primele 10 mărci / modele cele mai vândute, 9 mărci și respectiv 6 modele au o pondere a vânzărilor cu motorizări diesel peste această medie (52,1%).

În ceea ce privește autoturismele “verzi“ (electrice și hibride), acestea au ajuns la o pondere de 1,7% din totalul livrărilor realizate în primele patru luni ale lui 2017. Chiar dacă volumele sunt foarte mici, creșterile sunt importante (cele electrice +142,1%, iar cele hibride +185,2%) și arată faptul că există un potențial important de creștere al acestei categorii de autoturisme.

În funcție de culoarea preferată, alb și gri domină în continuare cererea, acestea înregistrând 31,8% și respectiv, 25,8% din totalul preferințelor. Urmează albastru cu 13,1% și negru cu 11,5%.

O altă analiză de interes este și evoluția autoturismelor cu tracțiune integrală (4×4). Acestea reprezintă 24,3% din totalul livrărilor realizate în primele 4 luni din 2017, pe un volum total de 7.775 unități, în creștere 22,8% față de 2016.

În funcție de țara de proveniență a autoturismelor, 25,3% sunt fabricate în Germania, 23,7% sunt de proveniență autohtonă, 11,6% sunt din Cehia; 8,6% din Spania și 7,7% din Turcia.

Livrările de autoturisme din producția autohtonă au crescut în anul 2017 cu 6,5% comparativ cu anul 2016, iar autoturismele din import, una mai consistentă, de 17,1%.

APIA estimează că în anul 2017 se va înregistra o creștere a pieței auto de de circa 10%.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Declarația de beneficiar real va fi amânată până la 1 octombrie 2021. Anunțul ministrului Economiei

Publicat

Obligația declarării beneficiarului real de către o serie întreagă de firme și alte entități ar urma să fie amânată până în 1 octombrie.

Proiectul de ordonanță în acest sens a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.

„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.

„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui.

La începutul acestei săptămâni, ministrul anunțase că ”în ședința de coaliție s-a decis ca declarația de beneficiar să fie amânată până la 1 octombrie.

Până atunci vom încerca să convingem coaliția să revenim la sistemul din Austria. Adică sistemul care s-a aplicat și anul trecut în România, prin legea 108/2020, care nu chinuie sute de mii de firme cu o birocrație inutilă.

Declarația de beneficiar real este o declarație de aproximativ 10 foi prin care statul ne cere informații pe care le are deja. Și ni-le cere nu numai o dată, ci în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic.

Reușisem să eliminăm această declarație anul trecut, dar ea a revenit din cauza unui amendament care a fost strecurat pe furiș într-o lege anul acesta”.

O serie de firme care erau exceptate de la obligația declarării beneficiarului real al activității trebuie din nou să depună această declarație la Registrul Comerțului. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă între 5.000 și 10.000 de lei.

surse: mediafax.ro, startupcafe.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O decizie privind purtarea măștii la locul de muncă va fi luată la 1 iunie. Precizările premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă seara că o decizie în privinţa purtării sau nu a măştii la locul de muncă, acolo unde sunt doar persoane vaccinate, va fi luată de la 1 iunie.

„Încă nu este o decizie clară. După 1 iunie vom lua această decizie. Este în ordinul ministrului Sănătăţii. Cred că este o decizie luată înainte de analiza foarte bine. De la 1 iunie stabilim acest lucru. Deocamdată cu mască la locul de muncă, la interior. (…) După 1 iunie vorbim de alte modificări”, a spus Cîţu, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Prim-ministrul a mai spus că de la 1 iunie Guvernul va modifica actele normative necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor culturale.

„Vom modifica actele normative necesare, pentru a crea cadrul legal necesar ca să putem să mergem în acea etapă. În acest moment noi am prezentat în decizia CNSU următoarele etape, ca să foarte clar pentru români la ce să se aştepte”, a precizat Cîţu.

Întrebat dacă toţi românii vor avea acces la spectacole după 1 iunie, premierul Cîţu a spus: „Pentru toţi românii… depinde, dacă sunt vaccinaţi sau nu. Aţi văzut că fiecare eveniment, în interior sau în exterior, are anumite criterii (referitoare n.r.) la număr de persoane la interior, dacă persoanele sunt vaccinate, dacă organizatorii îşi asumă că persoanele sunt vaccinate, atunci vorbim de alt număr de persoane”, a spus premierul.

Referitor la o eventuală falsificare a actelor care atestă vaccinarea, Florin Cîţu a precizat că la TNB „s-a verificat foarte uşor” şi că „putem să discutăm de soluţii” pentru că „suntem în anul 2021”.

„Astăzi am intrat aici cu un buletin”, a spus premierul.

În altă ordine de idei, Cîţu a menţionat că „România a luat decizia, poate unică în Uniunea Europeană, de a permite cetăţenilor care vin din zona verde să intre în România, turiştii, fără niciun fel de documente care să ateste dacă sunt sau nu vaccinaţi, doar cu documentele necesare pentru a intra în România”.

Premierul Florin Cîţu a fost prezent sâmbătă seara la spectacolul-pilot cu piesa „Dineu cu proşti” de Francis Veber, la Teatrul Naţional Bucureşti.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Astăzi: Expoziție-memorial la Museikon Alba Iulia dedicată victimelor pandemiei COVID

Publicat

Muzeul Național al Unirii deschide la Museikon o ”expoziție-memorial dedicată victimelor pandemiei COVID-19”. Evenimentul va avea loc duminică, 16 mai, de la ora 13.00.

Inițiativa Muzeului din Alba Iulia, ”prima de acest gen din țară, se dorește să fie percepută ca un spațiu viu al memoriei colective, un loc de reunire după o izolare care ne-a separat atât de mult și un omagiu adus celor pe care pandemia nu doar că i-a răpit prea curând, dar a și împiedicat organizarea obișnuitelor ritualuri de despărțire de familie și de cei dragi”, transmit reprezentanții muzeului.

Ca solemnitate inaugurală a fost aleasă comemorarea unuia dintre cei mai importanți colaboratori ai săi: pictorul profesor Liviu Lăzărescu, de la a cărui trecere la cele veșnice tocmai se împlinesc 40 de zile.

”Prin înființarea acestui memorial la Museikon vrem să-i ajutăm să se cunoască pe cât mai mulți dintre cei care au pierdut pe cineva drag.

De altfel, un loc al memoriei nici nu ar fi posibil fără implicarea lor, de aceea muzeul adresează o invitație tuturor celor care doresc să lase un însemn-simbol în memoria persoanelor dispărute”, spun organizatorii.

Potrivit acestora, ca martor al întâmplărilor trecute și prezente, muzeul, prin natura sa complexă de a păstra și documenta formele de manifestare și cursul vieții umane, poate fi un sprijin al comunității, în special în momentele de cumpănă.

De aceea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și-a propus crearea, la Museikon, a unei expoziții-memorial, dedicată amintirii celor plecați dintre noi în cursul actualei pandemii.

Astfel de inițiative au avut loc pe tot globul, efectele dezastruoase ale pandemiei fiind marcate prin diferite monumente sau acțiuni similare.

”Până în prezent sunt semnalate circa 60 de memoriale, dintre care amintim „The National Covid Memorial Wall”, situat în vecinătatea clădirii Parlamentului din Londra, pe care s-au adunat peste 151.000 de inimioare, fiecare simbolizând o victimă a pandemiei; zidul se întinde pe o lungime de peste 500 m și arată, prin mărimea sa, imensa catastrofă cauzată de virusul SARS-COV-2.

Alte forme asemănătoare de comemorare au fost organizate: la Washington – un câmp cu peste 500.000 de stegulețe înfipte în pământ în amintirea celor decedați; în apropierea palatului Cibeles din Madrid o flacără simbolică arde în amintirea celor răpuși de Covid-19; Rio de Janeiro a creat ”Infinity Memorial” cu o listă a victimelor pandemiei”, precizează reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, de la CS Unirea Alba Iulia, participă la cea mai importantă competiție europeană de marș

Publicat

Echipa CS Unirea Alba Iulia, formată din antrenorul Gabriel Avram și atletele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, reprezintă România la Campionatul European de Marș de la Poděbrady, localitate cehă cu tradiție pentru astfel de competiții de elită la nivel european.

Ana Rodean va participa, duminică, la proba de 35 de kilometri marș, nou introdusă în competiție, în vreme ce Mihaela Acatrinei va participa, ca de obicei, la proba de 20 de km.

Atletele din Alba Iulia fac parte din lotul național al României, compus din 7 sportivi (4 la masculin și 3 la feminin). Delegația României a plecat de la Buziaș spre Republica Cehă.

”Pentru CS Unirea Alba Iulia este o onoare să reprezinte România la o competiție europeană de un asemenea nivel și sperăm să obținem cele mai bune rezultate. Noua probă va fi o provocare pentru multe sportive și o posibilitate de reafirmare pentru Ana Rodean, după ce ani la rând a cucerit pe plan national proba de 20 de km.

Mihaela Acatrinei și-a demonstrat suveranitatea, în România, la această probă, la ultimele competiții. Participarea noastră a fost pregătită în cele mai mici detalii de către antrenorul Gabriel Avram. Multă baftă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Echipa de marș a CS Unirea Alba Iulia a avut un program încărcat în acest sezon competițional, iar Campionatul European vine după alte 4 competiții importante (2 în țară și 2 în străinătate), la care a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz.

Lotul complet al României:

MASCULIN: Narcis Mihăilă (50 km marș), Marius Cocioran (50 km marș), Remus Rădoi (50 km marș), Ionuț Pleșu (50 km marș);

FEMININ: Ana Veronica Rodean (35 km marș – senioare), Mihaela Acatrinei (20 km marș – senioare), Maria Diana Lătărețu (10 km marș – junioare 1).

ANTRENORI: Gabriel Avram, Gheorghe Ardeleanu, Gabriela Ustabacieff;

CONDUCĂTOR DELEGAȚIE: Octavian Măzăran.

La startul competiției s-au înscris 212 sportivi din 25 de țări.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate