Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aproape 100 de parlamentari din toate partidele propun legalizarea canabisului în scop medicinal. Povestea din spatele ideii

Publicat

s

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), scriu jurnaliștii de la hotnews, care au obținut un document depus la Parlament. 

Este vorba despre un proiect de lege care poartă numele „Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an.

În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.

Ce prevede proiectul, pe scurt:

  • Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei).
  • Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu este permis, potrivit proiectului de lege.
  • Inițiativa privind legalizarea canabisului în scop medicinal s-a transformat în proiect de lege după de Alexandra Ana Cârstea, fiica unei femei răpuse anul acesta de cancer, a inițiat o petiție care a adunat peste 20.000 de semnături.
  • Proiectul de lege se numește „Victoria”, numele mamei Alexandrei. Cristina Dumitrache (deputat PSD), inițiatoarea legii, speră ca aceasta să devină „o victorie pentru pacienți”.
  • Emanuel Ungureanu (USR), unul dintre inițiatorii proiectului de lege, spune că există deja pacienți români care fac eforturi să își procure aceste substanțe de pe piața neagră, iar statul român are datoria de a găsi o soluție pentru ei.
  • Inițiatorii proiectului sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR). Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.
  • Despre legalizarea canabisului în scop medicinal s-a vorbit și în luna martie, când ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că o comisie din Ministerul Sănătății analizează această măsură. Despre activitatea comisiei din minister nu se mai știe nimic în acest moment.
  • În lume există în acest moment un singur produs pe bază de canabis autorizat ca medicament (doar în Statele Unite) pentru tratamentul adjuvant al epilepsiei și este în curs de autorizare și de către Agenția Europeană a Medicamentului. Toate celelalte produse pe bază de canabis sunt încadrate ca suplimente alimentare.
  • Suplimentele alimentare nu pot fi decontate pe rețetă de la medic, potrivit legislației din România, însă pot fi găsite alte soluții.
  • O soluție găsită chiar în România: potrivit surselor HotNews.ro, pe lista medicamentelor decontate din țara noastră s-ar găsi un singur supliment alimentar, care este prescris de medici, pe rețetă, pacienților cu diabet. Cel mai probabil, în acest caz s-a găsit o „scurtătură legislativă”: suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament.
  • Ce soluții au găsit alte țări, mai ales în cazurile în care astfel de suplimente sunt foarte scumpe: chiar dacă nu sunt medicamente decontate prin lege, în alte țări, spitalele cumpără din fonduri proprii suplimente alimentare, când nu au alte soluții, și le administrează pacienților.
  • 45 de țări din lume permit folosirea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală.

Alexandra, inițiatoarea petiției pentru legalizarea canabisului: Nu este vorba despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este o necesitate

Alexandra Ana Cârstea și-a pierdut mama bolnavă de cancer la începutul acestui an. Alexandra își dorește acum să ajute alți pacienți oncologici să nu se mai lovească măcar de o parte dintre problemele de care s-au lovit ea și mama ei. Una dintre ele – o soluție pentru calmarea durerilor în stadiul terminal al bolii.

În amintirea mamei ei, Alexandra a inițiat o petiție pentru legalizarea canabisului în tratamentul bolnavilor de cancer și altor bolnavi în fază terminală, care a adunat până acum peste 20.000 de semnături.

După depunerea proiectului de lege, Alexandra vrea să amplaseze, în această vară, corturi în București pentru a informa oamenii despre beneficiile canabisului medicinal.

„Sper ca toți oamenii din țara noastră să înțeleagă că nu este vorba nici despre un moft, nici despre liberalizarea consumului de droguri, este mai degrabă o necesitate a informării corecte și a nevoii prescrierii unui tratament care și-a dovedit rezultatele medicale în multe țări”, a declarat miercuri Alexandra, pentru HotNews.ro.

Vezi știrea pe larg pe: Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax