Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 200 de elevi se „bat” pentru cele două clase a IX-a de la școala profesională germană din Alba Iulia. Selecția se face prin examen scris și interviu


Publicat

Aproape 200 de elevi din Alba, care termină clasa a VIII-a, s-au înscris la școala profesională germană de tip Kronstadt din Alba Iulia. Aceștia se vor lupta pentru pentru unul din cele 56 de locuri din cele două clase profesionale. Din cauza numărului mare de solicitări, selecția se va face prin examen scris cu o tematică stabilită de Ministerul Educației, dar și un interviu prin care comisia să evalueze dacă elevii sunt interesați de avantajele educaționale sau de cele materiale, întrucât aceștia vor primi o sumă de 400 de lei pe lună, jumătate de la stat și jumătate de la firme.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL Alba, Adrian Simion, în acest an, în clasele profesionale din Alba Iulia s-au înscris de trei ori mai mulți elevi decât anul trecut.

Vă prezentăm comunicatul transmis de PNL Alba pe acest subiect:

Partidul Național Liberal susține în continuare revigorarea învățământului în școlile profesionale, după ce la nivel național, tonul a fost dat de Stelian Fedorca, fostul secretar de stat PNL de la Ministerul Educației. În județul Alba, una dintre unitățile de învățământ profesional cu tot mai mare succes este Școala Profesională Germană din Alba Iulia, al cărei initiator a fost vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman (președintele PNL Alba Iulia).

În acest an, elevii din clasa a VIII-a au avut oportunitatea de a opta pentru învăţământul profesional, înscrierea făcându-se înainte de admiterea la liceu. Selecţia elevilor care optează pentru învăţământul profesional se realizează de către companii, împreună cu unitățile de învățământ care organizează învăţământ profesional. Durata pregătirii practice, prin stagii în companii, s-a dublat faţă de anul trecut, de la 11 la 24 săptămâni.

La finalul lunii trecute au avut loc înscrierile în învăţământul profesional cu durata de trei ani. Astfel, la nivel național au fost scoase la concurs circa 29.460 de locuri, înscriindu-se pentru ele peste 26.000 de elevi de clasa a VIII-a. În anumite situaţii, inclusiv la unități de învățământ din județul Alba, numărul candidaţilor a fost mai mare decât cel al locurilor. În asemenea cazuri, una dintre proceduri pentru departajarea celor înscriși este ca şcoala şi angajatorul să organizeaze un test sau un interviu, în acest ultim caz dorindu-se să se afle dacă elevul optează pentru respectiva calificare din pasiune ori doar din interes financiar. Iar aceasta deoarece în perioada şcolarizării, elevii primesc o bursă profesională de 200 de lei pe lună, de la stat. Sunt însă şi angajatori care oferă în plus o bursă de stimulare, pentru cei cu rezultate bune la practică. De exemplu, un elev cu nota 8 la practică poate primi de la angajator 10 lei pe zi, unul cu nota 9 – 12 lei pe zi, iar unul cu nota 10 – 14 lei pe zi. Elevii pot însă şi să piardă stimulentele, dacă lipsesc şi nu îşi fac treaba. Elevii pot lipsi de la practică numai motivat, iar orele pierdute se recuperează. De asemenea, așa cum este cazul la Școala Profesională Germană din Alba Iulia, pe lângă cei 200 de lei primiți de la stat, un elev mai primește și o bursa similară din partea partenerilor din mediul privat.

În regiunea Centru s-au inscris 5.232 de candidaţi pe 4.338 de locuri (procent de ocupare 82,91). Cele mai căutate calificări sunt cele de mecanic auto, unde s-au înscris 7.661 de candidaţi pe 5.107 de locuri, ospătar (chelner), vânzător în unităţi de alimentaţie – cu 2.243 de înscrişi pe 1.564 de locuri, frizer-coafor- manichiurist-pedichiurist – cu 1.165 de înscrişi pe 973 de locuri şi bucătar – cu 1.326 de înscrişi pe 826 de locuri.

Până acum, elevii erau repartizaţi computerizat în clasa a IX-a, într-o şcoală unde rămâneau locuri. Acum, ei pot opta direct după clasa a VIII-a pentru o şcoală profesională care, de cele mai multe ori, le oferă şi garanţia unui loc de muncă după absolvire. Cele mai puternice zone pentru învăţământul profesional sunt cele în care sunt implicaţi angajatori străini şi unde absolvenţii au asigurat un loc de muncă. Printre acestea se numără și judeţul Alba, alături de județe precum Timiş, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Argeş, Sălaj sau Braşov.

În județul Alba s-au înscris circa 640 de elevi pentru învățământul profesional, iar dintre aceștia 280 sunt înscriși la unități de învățământ din Alba Iulia. La Colegiul „Alexandru Domșa” Alba Iulia la Școala Profesională Germană Alba Iulia (la care se realizează învățământ dual) sunt înscriși 198 de elevi. Față de anul trecut, când s-au înscris 56 de elevi, constatăm o creștere de peste trei ori a numărului de elevi înscriși. Alte unități de învățământ unde s-au mai înscris elevi pentru învățământul profesional mai sunt: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” (1 clasă), Colegiul „Apulum”.

Din punctul de vedere al interesului elevilor, Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia (cu profil electromecanică – electromecanic utilaje şi instalaţii industriale) se situează pe locul patru la nivel național (cu o concurență de 4,6 candidați pe loc), după instituții de învățământ precum Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov (6 candidați pe loc), Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa (calificarea mecanic auto) şi Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” din Tecuci (tot mecanic auto), cu câte 4,6 candidaţi pe loc.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alba: 156 de terase și zone aglomerate, verificate de polițiști. Ce au constatat și ce amenzi au aplicat

Publicat

Controalele în sistem integrat, efectuate sub autoritatea prefectului, au continuat. Duminică, 12 iulie, au fost verificate 156 de locații si au fost aplicate 41 de amenzi.

La controale au participat peste 200 de angajați ai instituțiilor cu atribuții de verificare modului de respectare a măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială, pentru prevenirea răspândirii noului coronovirus.

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, polițiști locali, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat activitățile de control privind respectarea normelor legale impuse în contextul situației actuale.

Astfel, duminică, 12 iulie, 216 de angajați ai instituțiilor mai sus amintite continuat activitățile de verificare în zonele aglomerate, centre comerciale, terase, zone de agrement, precum și în trafic – în acest caz fiind vizat transportul public de persoane.

Au fost controlați 156 de agenții economici cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor de distanțarea socială si au fost verificate 96 de mijloacele de transport în comun.

În urma controalelor au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei, din care 6 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 3 pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului riscurilor, 4 pentru fapte de natură economică, iar 28 la Legea 61/1991 privind liniștea publică.

Controalele vor continua și pe parcursul acestei săptămâni.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Slabe șanse să înceapă școala în regim normal din toamnă. Care ar fi cel mai bun scenariu, potrivit ministrului Educației

Publicat

Sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă. Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că ituația actuală nu permite ca toți elevii să fie aduși în clase.

”Am analizat împreună cu colegii din inspectorat modalitățile în care am putea redeschide unitățile de învățământ începând cu anul școlar 2020 – 2021. Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Cel mai bun scenariu, dacă Ministerul Sănătății va face această recomandare, va fi acela în care elevii, unii vor fi la școală și alții vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcție de situația epidemiologică.

Vezi și ADMITERE LICEU 2020: Actele necesare pentru înscrierea elevilor pe locurile repartizate de la licee. Până când se depun dosarele

Luăm în calcul dacă nu va fi nicio problemă, dar nu cred…. unul dintre scenarii era să începem normal, dar nu e cazul de situație normală – sau dacă va fi din ce în ce mai rău mai rău, să continuăm învățarea online”, a declarat Monica Anisie, potrivit digi24.ro.

Ministrul a recunoscut că a fost o perioadă în care ”a trebuit să ne adaptăm la o situație dificilă” și că ”vom realiza cursuri de formare în această perioadă pentru profesori pentru a îmbunătăți ceea ce s-a făcut”, în ceea ce privește școala online.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din comuna Bucium, după gratii pentru furt calificat. Are de executat un an și nouă luni de închisoare

Publicat

Penitenciarul Aiud

Un tânăr în vârstă de 38 de ani din comuna Bucium a ajuns după gratii după ce a fost condamnat la un an și nouă luni de închisoare pentru furt calificat. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 10 iulie 2020, polițiștii Postului de Politie Ciuruleasa l-au identificat şi reținut pe un tânăr de 38 de ani, din comuna Bucium, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii.

Tânărul a fost condamnat, de Judecătoria Câmpeni, la un an și 9 luni închisoare, pentru furt calificat.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba, ”rupt de beat” s-a urcat la volan, a intrat într-un stâlp și s-a oprit într-o casă. Ce alcoolemie avea

Publicat

La data de 10 iulie 2020, în jurul orei 19.00, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș au intervenit pentru soluționarea unui eveniment rutier produs pe raza comunei Gârbova, soldat cu pagube materiale.

Potrivit IPJ Alba, din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 56 de ani, din comuna Gârbova, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un stâlp și apoi cu zidul unui imobil.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate