Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Situația alarmantă din România

Publicat

Consorțiul de organizații care derulează proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic” semnalează cifrele alarmante și realitatea inacceptabilă care reies din raportul „Estimări Globale 2021”, publicat de Organizația Internațională a Muncii, Walk Free și Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Raportul „Estimări Globale 2021” arată că 27,6 milioane de persoane aflate în sclavie modernă sunt supuse la muncă forțată și alte 22 de milioane, la căsătorie forțată.

Mai mult, situația se înrăutățește. În 2021, numărul victimelor a crescut cu aproximativ 10 milioane de bărbați, femei și copii care au fost forțați să muncească sau să se căsătorească în perioada de la publicarea estimărilor anterioare, în 2017.

Toate acestea se întâmplă în pofida Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU și în contextul provocărilor actuale (i.e. pandemie, conflict armat, schimbare climatică) care au condus la perturbarea ocupării forței de muncă și a sistemului de educație la nivel internațional.

Un semnal de alarmă suplimentar se referă la persoanele care sunt exploatate sexual în scop comercial – 6.3 milioane persoane, potrivit raportului, și la alte 3.9 milioane care sunt exploatate prin muncă forțată impusă de către stat.

„Din cele 6.3 milioane de persoane exploatate sexual în scop comercial 1.7 milioane sunt copii.

Majoritatea victimelor sunt de sex feminin, iar țările în care acestea sunt exploatate sunt preponderent țările cu venituri medii superioare și țările cu venituri medii inferioare.

Credem că trendul ascendent impune atenția urgentă și cooperarea comunității internaționale pentru adoptarea unor măsuri realmente eficiente pentru eradicarea sclaviei moderne și a traficului de persoane, în acord cu timeline-ul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU- 2025/2030”, spune Alexandra Stroică, responsabil proiect din partea Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER).

Situația în România

În ceea ce privește România, situația care se referă la traficul de persoane pe anul 2021 a fost sintetizată în Raportul Departamentului de stat al SUA publicat in luna iulie 2022.

Astfel, din acest raport, reiese că în 2021, autoritățile au deschis 628 de cazuri noi de trafic de persoane (571 trafic sexual, 35 trafic de muncă, 22 nespecificate), o creștere de la 552 în 2020, se arată într-un material realizat cu sprijinul Active Citizens Fund România,.

Autoritățile au trimis în judecată 522 de suspecți de trafic de persoane (506 traficanți sexuali trafic de sex, șase trafic de forță de muncă, 10 nespecificate), o creștere semnificativă față de 234 în 2020. Instanțele de judecată au condamnat 162 de traficanți.

România, țară de origine

Raportul Departamentului de stat SUA pentru România cuprinde, între altele:

  • Identificarea proactivă a potențialelor victime, în special în rândul persoanelor vulnerabile;
  • Creșterea numărului de ofițeri de poliție care investighează infracțiunile de trafic de persoane și de investigatori financiari specializați în cazurile de trafic de persoane.
  • Intensificarea eforturilor de aplicare a legilor privind munca copiilor, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de asistență socială nu dispun de personal – ș.a.

În același timp, potrivit Comisiei Europene, cu date valabile pentru anul 2020:

„România își menține profilul unei țări de origine pentru victimele traficului de persoane, în 2020 fiind astfel identificate 596 de victime ale traficului de persoane.

Majoritatea victimelor identificate au fost exploatate sexual. Populația de sex feminin, atât adulți, cât și minori, are o pondere crescută în totalul victimelor identificate, ajungând la 77,7% în anul 2020.

Nivelul de educație al victimelor traficului de persoane rămâne scăzut, 68,5% dintre victime având cel mult studii gimnaziale, 30% studii liceale sau școlare profesionale și 1,5% o formă superioară de învățământ.

În cazul traficului transfrontalier, primele cinci țări de destinație pentru exploatarea victimelor în anul 2020 au fost Regatul Unit, Germania, Italia, Spania și Suedia.”

Foto: Pixabay free

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax