Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 800 de permise de conducere, reținute de Poliție, în 8 martie. Amenzi de 3,5 milioane lei

Publicat

Polițiștii au reținut duminică, 8  martie, aproape 800 de permise de conducere și au dat amenzi de 3,5 milioane lei. Aceștia au intervenit la peste 2.800 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Potrivit IGPR, polițiștii au constatat, duminică, 826 de infracțiuni, 163 de persoane fiind depistate în flagrant delict.

De asemenea, au fost depistate 8 persoane urmărite național sau internațional, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 40 de măsuri preventive.

Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 9.320 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.591.990 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 21.066  de lei.

În trafic, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au constatat 158 de infracțiuni la regimul rutier, au fost reținute 775 de permise de conducere și au fost retrase 213 certificate de înmatriculare.        

Activităţile au fost desfăşurate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

sursă: politiaromana.ro

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Granturile pentru firmele din sectorul agroalimentar vor putea fi contractate din 26-27 mai. Câți bani sunt disponibili

Publicat

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că apelurile de proiecte pentru granturile de capital de lucru și microgranturile destinate sectorului agroalimentar vor fi lansate începând cu 26, respectiv 27 mai.

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19, din Programul Operațional Competitivitate este finanțată acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din sectorul agroalimentar.

Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație, anunță ministerul.

Pentru acordarea microgranturilor și granturilor pentru capital de lucru, MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri.

Măsura 4.1.2 – 1 Microgranturi în sumă fixă

Sunt destinate structurilor individuale de tipul persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, forme asociative/cooperative.

Administrator al schemei de ajutor de stat este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în parteneriat cu agențiile subordonate, respectiv Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale(AFIR)/Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Microgrant în sumă fixă: 5.000 euro

Fonduri alocate: 50.000.000 euro

Cine poate beneficia de microgranturi:

 • microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa
 • persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, astfel cum sunt reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cu activitate economică în domeniile de activitate cu codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022

Beneficiari estimați: 10.000 entități

Măsura 4.1.2 – 2 Granturi capital de lucru destinate IMM

Administrator al schemei de ajutor de stat: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în parteneriat cu agențiile pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului (AIMMAIPE)

Fonduri alocate: 250.000.000 euro

Valoare grantului ce poate fi contractat: min. 5000 euro, max. 120.000 euro

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește:

 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro;
 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma 120.000 euro.

Cine poate beneficia de ajutorul de stat

 • IMM-urile
 • societățile agricole
 • cooperative agricole
 • organizații de producători

cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN REV 2 prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022.

Beneficiari estimați: 10.000 entități.

Calendarul contractării microgranturile și granturile pentru capital de lucru destinate sectorului agroalimentar

 • 24 mai 2022 – Aprobare și publicare Proceduri de implementare/ Ghidul solicitantului pentru beneficiarii ajutorului de stat prin Ordin al ministrului MAT și MADR în Monitorul Oficial – MAT, MADR
 • 26-31 mai 2022 – Lansarea apelului de proiecte pentru granturi pentru capital de lucru – MAT
 • 27-21 mai 2022 – Lansarea apelului de proiecte pentru microgranturi – MADR
 • 2 iunie 2022 – Întocmirea Listei beneficiarilor finali – MAT și MADR
 • 3-3 iunie 2022 – Încheierea contracte ajutor de stat-MAT și MADR

sursă: mfe.gov.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 16% dintre tineri au încercat droguri, cel puțin o dată. Care este cifra oficială a consumatorilor ocazionali în România

Publicat

Cifrele oficiale ale consumului de droguri în România sunt îngrijorătoare: 1,2 milioane de consumatori ocazionali, spune ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Consumul de droguri în rândul tinerilor, chiar a adolescenților, nu mai este doar un scenariu de film, ci o realitatea sumbră a realității. Chiar și în România, cifrele oficiale sunt înspăimântătoare: 1,2 milioane de consumatori ocazionali”, a scris luni pe Facebook Gabriela Firea.

Ea susține că statisticile naționale nu trebuie neglijate și că peste 16% dintre tineri care au încercat măcar o dată droguri sau chiar le consumă ocazional. În Capitală, cifrele sunt și mai rele: unul din patru bucureșteni între 12 și 65 de ani a încercat măcar o dată substanțe interzise.

„Trebuie să-i facem pe tineri să înțeleagă riscurile la care se expun și cum li se poate schimba viața pentru totdeauna. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este un partener în această luptă. Ne implicăm în campaniile naționale antidrog destinate copiilor, tinerilor, dar și familiilor acestora”, mai arată Gabriela Firea.

Ministrul Familiei s-a întâlnit luni cu Gigel Lazăr, președintele Federației Neguvernamentale Antidrog.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Angajările la stat, suspendate de la 1 iulie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri pentru consolidarea fiscală

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni seara măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public. Măsurile decise în cadrul Coaliției de guvernare se vor aplica de la 1 iulie.

Coaliţia de guvernare – PNL, PSD, UDMR – a decis luni seară un pachet de măsuri economice şi sociale pentru a face faţă crizei economice care loveşte în toate părţile şi care riscă să trimită economia în recesiune. O parte dintre măsuri vizează şi prevenirea unui derapaj bugetar.

Nicolae Ciucă anunță măsuri pentru consolidarea fiscală. Cheltuieli bugetare reduse, angăjari la stat suspendate

Citește și Angajări la ANAF: peste 200 de posturi scoase la concurs. Care sunt condițiile și salariile

Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

 • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
 • suspendarea angajărilor la stat;
 • creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
 • accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR.

Citește și Voucherele sociale de 250 de lei: cine nu le poate primi. Care sunt condițiile pentru noile tichete acordate din iunie

În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției, a anunțat premierul, pe Facebook.

Un nou pachet de măsuri sociale pentru populație

Premierul a anunțat și lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Este vorba despre:

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări pentru gestionarea fondurilor PNRR: peste 500 de posturi. Cum justifică ministrul creșterea numărului de personal

Publicat

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene va face angajări pentru gestionarea fondurilor din PNRR. Este vorba despre peste 500 de posturi. Ministrul Marcel Boloș explică de ce este nevoie de personal.

Potrivit acestuia, bugetul gestionat va fi de trei ori mai mare, dar numărul personalului va crește cu aproximativ 30 %.

Marcel Boloș a spus că, potrivit structurii organizatorice aprobate de Guvern, numărul de posturi la minister va fi de 1.943.

„Dacă în perioada de programare 2014-2020 am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1.407 funcţionari, acum bugetul pe care îl gestionează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este de 96 de miliarde de euro. Asta înseamnă de trei ori creştere a bugetului şi am propus o creştere a numărului de personal implicat în gestionarea bugetului pe care l-am menţionat, respectiv numărul de posturi în cadrul structurii organizatorice aprobate de către Guvern este de 1.943.

E de fapt numărul de posturi cu care vom gestiona cele 96 de miliarde de euro. Deci un buget de trei ori mai mare şi o creştere a numărului de personal cu aproximativ 30%”, a declarat Marcel Boloș la finalul ședinței de Guvern de luni.

Sistemele de management și control, obligatorii

Acesta a mai spus că sistemele de management și control sunt obligatorii.

„Cerinţele acestea care ţin de politica de coeziune, dar şi de PNRR impun ca fiecare din bugetele menţionate să aibă la bază un sistem de management şi control, respectiv dacă fiecare program operaţional are un sistem de management şi control, la fel şi PNRR are de asemenea un sistem de management şi control specific, încât funcţiile care privesc sistemul de management şi control de la evaluare, proiecte, nereguli, verificare achiziţii publice, toate acestea trebuie să fie asigurate prin operaţionalizarea structurilor organizatorice.

În caz contrar, România riscă ca plăţile sau programele operaţionale sau, de ce nu, chiar întreruperea programelor operaţionale. E dreptul Comisiei de a solicita acest lucru, în situaţia în care aceste sisteme de management şi control nu funcţionează conform cerinţelor şi standardelor UE”, a precizat ministrul.

El a amintit că PNRR nu are cofinanțare.

„Să nu uităm că PNRR nu are cofinanțare. Deci, asta presupune că 100% din cheltuieli se decontează de la CE, spre deosebire de politica de coeziune, unde 15% trebuie să pui cofinanțare. Ori, din acest punct de vedere statul român cheltuie cu aceste structuri organizatorice pe care le are în cadrul PNRR o sumă nesemnificativ de mică raportat la 29 de miliarde de euro, mi se pare că este un efort foarte mic în raport de avantajele foarte mari pe care le avem”, a adăugat Marcel Boloș, potrivit Mediafax.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax