Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 800 de persoane au cerut protecție internațională din partea României, în primele șase luni ale anului


Publicat

m

În prima jumătate a anului 2019, 792 de persoane au solicitat acordarea protecției internaționale din partea statului român, iar în 240 de cazuri a fost recunoscut statutul de refugiat sau acordată protecție subsidiară. Totodată, peste 500 de beneficiari ai unei forme de protecție au urmat programele de integrare.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare gestionează procesele de coordonare și monitorizare a procedurii de azil, a procedurilor de integrare, relocare și resettlement pe întreg teritoriul României.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, asigurarea asistenţei solicitanţilor de azil pe durata procedurii şi asistenţa pentru integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul Centrelor Regionale de Proceduri și Cazare a Solicitanţilor de Azil situate în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş, structuri teritoriale specializate în probleme de azil.

În primul semestru al anului curent, au fost depuse 792 de cereri de azil, cu 11% mai puține față de perioada similară a anului trecut.

Referitor la țara de origine, cei mai mulți solicitanți de azil provin din state precum Irak, Siria și Bangladesh, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.

Totodată, în ceea ce privește accesul la o nouă procedură de azil, au fost înregistrate 94 de cereri, față de 125 în perioadă similară a anului 2018.

Analiza efectuată a reliefat faptul că, în această perioadă, polițiștii de imigrări au soluționat 464 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, în 240 de cazuri fiind acordată o formă de protecție, dintre care 91 le-a fost recunoscut statutul de refugiat și 149 le-a fost acordată protecția subsidiară.

De asemenea, 760 de solicitanți de azil, au fost cazați în cele șase centre specializate, 947 au beneficiat de consiliere și aproximativ 700 de sesiuni de orientare culturală.

Pe linie de relocare extra UE, conform angajamentelor asumate pentru anii 2018-2019, polițiștii de imigrări au organizat mai multe întâlniri de coordonare cu reprezentanții structurilor implicate în derularea operațiunii de relocare, în vederea stabilirii tuturor detaliilor și aspectelor privind aplicarea programului de relocare pentru cei 109 refugiați de origine siriană, aflați provizoriu în Turcia și Iordania.

În perioada de referință, 523 de persoane, beneficiare a unei forme de protecție internaționale, au urmat programul de integrare, peste 221 sunt din Siria, 111 din Irak, 33 din Iran și alte țări.

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție internațională, au fost transmise 133 de cereri pentru transferul străinilor în alte state membre. Totodată, a fost realizat transferul în România pentru 78 persoane în conformitate cu prevederile Regulamentului Dublin.

Complementar cu activitățile de integrare desfășurate de structurile IGI, în Centrele Integrate, înființate prin intermediul proiectelor cu finanțare europeană, s-au defășurat activități de integrare destinate persoanelor vulnerabile identificate din rândul cetățenilor străini cu drept de ședere pe teritoriul României. Aceste centre speciale sunt amplasate în orașele care înregistrează un număr mare de cetățeni străini și derulează activităţi de integrare, la nivelul a 5 Regiuni, care acoperă întreg teritoriul naţional.

În cadrul centrelor, străinii beneficiază de o gamă de servicii integrate și asistență care vin în sprijinul nevoilor acestora, de consiliere socială și asistență materială, de sprijin în rezolvarea problemelor, de informare și educație, de acces la activități de socializare, consiliere psihologică sau juridică, de acces și participare pe piața muncii și de relaționare cu autoritățile locale.

Totodată, în perioada de referință, specialiștii DAI au participat la misiuni internaționale, cu preponderență sub egida BESA, sprijinind activitățile agenției în gestionarea situațiilor deosebite în materie de azil care au apărut în diferite state membre. Prin sprijinul acordat s-a asigurat în primul rând consolidarea sistemelor de azil din statele membre afectate și, în mod indirect, reducerea/limitarea riscurilor la adresa ordinii și securității publice a României, punctând, totodată, activități importante din programul de lucru al Agenției Euopene BESA.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, creșterea capacității actorilor relevanți în susținerea procesului de integrare socială a străinilor, precum și implementarea mecanismului de asigurare a solidarității între statele membre în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoie de protecție rămân acțiunile noastre prioritare, care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Sursă: Inspectoratul General pentru ImigrăriȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Publicat

Au fost confirmate 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 12 august, de către Direcția de Sănătate Publică.

În total, de la începutul pandemiei în județul Alba au fost înregistrate 851 de îmbolnăviri. 684 persoane vindecate au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 37 decese.

Marți în Alba au fost prelucrate în total 599 de probe (387 la DSP și 212 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 48743.

Localitățile din care provin cazurile noi (12 august):

Alba Iulia – 5,

Blaj – 1,

Ciuruleasa – 1,

Cugir – 1,

Gârbova – 2,

Jidvei – 1,

Sebeș – 1

Până marți, erau 839 de cazuri (9 noi), 675 persoane vindecate, 36 decese, 48.144 teste efectuate (643 în ultimele 24 de ore).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier pe DN1 Teiuș – Alba Iulia. Un bărbat a fost rănit după o depășire prin triplare

Publicat

Un bărbat a fost rănit într-un accident rutier petrecut miercuri dimineața pe DN1 lângă Teiuș. Era pasager într-o mașină al cărei șofer încerca să depășească un autovehicul, însă alt conducător auto a intrat și el în depășire, fără să se asigure.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 12 august, în jurul orei 6.30, pe Drumul Național 1, la km 395, în afara orașului Teiuș, județul Alba, un tânăr de 25 de ani, din București, în timp ce conducea un autoturism, din direcția Teiuș spre Alba Iulia, nu s-ar fi asigurat corespunzător la începerea manevrei de depășire și a intrat în coliziune cu un autovehicul, condus de un bărbat de 50 de ani, din Ocna Mureș, care era angajat în efectuarea unei depășiri regulamentare.

În urma accidentului rutier, un pasager din cel de-al doilea autoturism a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Ambele mașini implicate în accident circulau pe sensul spre Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Persoanele care nu au cotizat suficient pentru pensie vor putea să-și achite contribuțiile pentru o perioadă de 6 ani. CONDIȚII

Publicat

Persoanele care nu îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii vor putea avea posibilitatea să contribuie la sistem. Acestea vor putea plăti contribuțiile de asigurări sociale pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială se arată într-un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică marți pe siteul Ministerului Muncii și Protecției Sociale

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Muncii, prin derogare de la prevederile legii, „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Vezi AICI documentul publicat de Ministerul Muncii

Proiectul mai prevede că până la data de 1 septembrie 2021, persoana care îndeplinește condițiile poate încheia un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parțială.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată şi casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reşedinţă persoanei.

Vezi și Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face

Condiții pentru solicitanți

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprins între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

„În situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorul/angajatorii a/au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestuia/acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate”, mai prevede proiectul de ordonanță de urgență.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat oprit în trafic la Cugir, a prezentat un permis de conducere maghiar, fals. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

La data de 11 august 2020, în jurul orei 13.20, polițiștii rutieri din Cugir au oprit, pentru control, pe strada Râul Mic din Cugir, un autoturism, condus de un bărbat, de 47 de ani, din comuna Popești, județul Bihor.

La control, conducătorul auto a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritățile maghiare, însă, din primele verificări efectuate de polițiști, se presupune că documentul ar fi fals, întrucât bărbatul nu figurează în bazele de date ca fiind posesorul uni permis de conducere.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și uz de fals.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate