Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Aproape toate magazinele trebuie să asigure plata cu cardul. A intrat în vigoare legea care îi obligă pe comercianții să aibă POS

Publicat

Legea care îi obligă pe comercianţi să le dea clienților posibilitatea de a plăti cu cardul a intrat în vigoare. Actul normativ vizează firmele din comerț și servicii care încasează mai mult de 50.000 de lei în numerar, în decursul unui an.

Magazinele care au vânzări de peste 50000 de lei anual sunt obligate să dețină POS pentru plata cu cardul. În ultimii trei ani, în România s-au instalat peste 100.000 de astfel de dispozitive, însă tot suntem abia la jumătatea mediei europene.

Guvernul a decis, în iulie, reducerea de la 50.000 de euro la 10.000 de euro a cifrei de afaceri a comercianților care trebuie să instaleze sisteme de plată cu cardul, din 1 ianuarie 2023.

De acum înainte, în mai toate magazinele din România ar trebui să putem opta între plata cash sau cu card. De la 1 ianuarie, firmele care au încasări în numerar mai mari de 50.000 de lei în decursul unui an sunt obligate să aibă POS.

De asemenea, dacă există cerere, legea include posibilitatea acordării unui avans clienților, în numerar, la terminalele de plată, de cel mult 200 de lei, cu un comision de maximum 1% din valoarea acestuia.

Anunțul ANAF despre intrarea in vigoare a ”legii POS”

ANAF vă aduce la cunoștință faptul că OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, modifică articolul 1, alin. 3 și 31 din OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata – POS.

Astfel, persoanele juridice care desfășoară activități de comerț cu amănuntul și cu ridicată (așa cum acestea sunt definite de Ordonanță Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, republicată, cu modificările și completările ulterioare), precum și cele care desfășoară activități de prestări de servicii, care realizează anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro în echivalent lei, au obligația să accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, inclusiv aplicații ce facilitează acceptarea plăților electronice.

Prin activitatea de prestări de servicii, în sensul prezenței reglementări, se înțelege operațiunea definită la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Obligația de acceptare de către persoanele juridice (menționate mai sus) a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS și/sau al altor soluții moderne de acceptare, se naște începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depășit pragul de 10.000 euro.

(Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Națională a României în ultima zi a anului precedent.)

Această modificare intră în vigoare la dată de 1 ianuarie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate