Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Aproximativ 3.000 de dosare pentru pensionarii încadraţi în grupe speciale de muncă vor fi depuse la Tribunalul Alba

Publicat

În jur de 3.000 de dosare vor fi depuse în instanţă, zilele acestea, de către Biroul Permanent Municipal al PNL Alba Iulia, pentru pensionarii din judeţ care sunt încadraţi în grupele speciale de muncă şi care nu şi-au mai primit diferenţa de drepturi băneşti la pensie de doi ani.

Acţiunea a început, luni, cu depunerea dosarelor pentru aproximativ 300 de pensionari, la Tribunalul Alba, pentru a nu bloca registratura acestei instituţii, urmând ca, în fiecare zi, să fie depuse de către liberali câteva sute de dosare, până vor fi epuizate toate cele 3.000.

Despre acest demers, avocatul liberal Emil Popescu a declarat că vizează nedreptăţile în ceea ce priveşte persoanele pensionate cu grupele I şi II de muncă. Inechităţile au apărut în urma adoptării Legii 218/2008, în baza căreia persoanele care au lucrat în condiţiile grele de muncă beneficiază de un spor în procent de 50 (pentru grupa I de muncă), respectiv 25 procente (pentru grupa II de muncă), pentru fiecare an în care a avut activitate în aceste condiţii.

Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 100/2008, ca termenul de intrare în vigoare a legii, de majorare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, să fie amânat cu un an, până la 1 ianuarie 2010, după care a fost prelungit pentru ianuarie 2011. Ordonanţa prevede, totuşi, o majorare a acestor pensii, însă cu un cuantum mai mic şi într-un ritm mai lent.

“Există o inechitate între persoanele care au fost pensionate înainte de apariţia Legii 218/2008 şi persoanele care au fost pensionate după apariţia acestei legi, în sensul că aceştia din urmă beneficiază de aceste drepturi cu toate că au lucrat în aceleaşi condiţii, în aceleaşi locuri de muncă, precum alte persoane care au avut norocul sau ghinionul să se pensioneze înainte de 3 noiembrie 2008 şi care nu au primit nici până în prezent aceste măriri. Demersul nostru este de a înlătura aceste inechităţi, de a reda drepturile pe care le au persoanele care s-au pensionat înainte de apariţia legii, de acordare a diferenţelor dintre punctajele calculate în baza Legii 218 şi punctajul stabilit în baza Ordonanţei 100 din 2008. Acţiunea vizează redobândirea acestor drepturi, categoriei de pensionari anteriori datei de 3 noiembrie 2008”, a declarat Emil Popescu.

În completare, avocatul Cornel Berindei a precizat că apărătorii vor face dovadă în instanţă că pensionarii au beneficiat de grupele grele de muncă, majoritatea dintre ei având inserate în carnetele de muncă grupele respective, iar pe aceste argumente juridice, aşa cum sunt aduse de Legea 218 şi Ordonanţa 100 din 2008, “noi considerăm că sunteţi îndreptăţiţi să beneficiaţi de aceste sume de 50% şi 25%”, după cum s-a adresat avocatul celor câtorva prezenţi la depunerea dosarelor în instanţă.

Acţiunea este scutită de taxa de timbru, iar, după obţinerea sentinţei definitive, se poate pune în aplicare, Casa Judeţeană de Pensii Alba având obligaţia să aplice sentinţa.

Demersul pentru ajutarea pensionarilor a început în urmă cu 15 zile şi, potrivit vicepreşedintelui PNL Alba, Simion Creţu, “este o acţiune de sprijin social care putea fi făcută de orice asociaţie neguvernamentală”. Liberalii au precizat că nu doresc ca acest demers să fie interpretat ca unul politic.

Tribunalul Alba a transmis, luni, că au fost înregistrate dosare pentru 238 de reclamanți, care solicită obligarea Casei Județene de Pensii la plata diferenței dintre creșterea punctajului mediu anual rezultat în urma majorării cu 50% a punctajului realizat prin desfășurarea activității în loc încadrat în grupa I de muncă și cel acordat conform OUG 100/2008, începând cu data de 3.11.2008. După acordarea termenului și citarea părților, se va trece la soluționarea dosarelor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. juji

    marți, 01.02.2011 at 09:28

    sa traiti bine dragi pensionari asta va-ti dorit ,asta si aveti

  2. nicu

    marți, 01.02.2011 at 11:15

    Buna ziua!
    In primul rand doresc succes deplin celor care intreprind asemenea actiuni si ii felicit pe cei care ii sprijina.
    Dar cei din Bucuresti si din alte orase,unde se pot adresa pentru aces ajutor?
    Astept la nicesalagean@yahoo.com !
    Cu stima,
    Nicu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate