Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Arafat: Unii merg cu Codul QR, îl arată, dar nu îl citește nimeni. Cum trebuie făcută corect verificarea certificatului Covid

Publicat

Restaurantele, teatrele sau localurile în care nu se respectă regulile vor atrage poate alte restricții, avertizează Raed Arafat: „am auzit niște chestiuni hilare, că merg unii cu codul QR și nu îl citește nimeni”.

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost întrebat sâmbătă despre sancțiunile în vigoare pentru nerespectarea regulilor sanitare.

„Există o gamă de sancțiuni care se poate da, dar poate pe unii aceste sancțiuni nu îi opresc să facă mai departe ce fac și să nu respecte regulile. Noi am apelat întotdeauna la responsabilitatea individuală și de comunitate, dar sancțiunile există, se pot da.

Problema noastră este să nu ajungem acolo. Noi am dori să intrăm, să controlăm și să nu găsim nimic, dar dacă intrăm și vedem că situația nu se respectă …”, a răspuns șeful DSU.

Potrivit lui Arafat, HoReCa a cerut păstrarea restaurantelor deschise, iar autoritățile au dat acum „o ocazie”: „dacă doresc să rămână deschise restaurantele pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală, să respecte regulile.

Vezi și CERTIFICATUL VERDE: Cum se obține și ce valabilitate are pentru vaccinați și nevaccinați. În ce condiții poate fi folosit

Pentru că dacă continuă să crească noi cazuri și vedem că nu se respectă regulile vor urma poate alte măsuri, mai târziu.

Ei trebuie să fie responsabili acum, să respecte regulile, pentru că au restaurantele deschise cu anumite reguli. Nu respectă regulile, atrag alte măsuri poate și nu am dori să ajungem acolo”.

Operatorii economici trebuie să fie primii care controlează situația, să ceară certificatul verde și să nu permită accesul celor care nu îl au: „am auzit niște chestiuni hilare, că merg unii cu Codul QR, îl arată dar nu îl citește nimeni. Codul trebuie verificat cu aplicația descărcabilă gratuit”.

Codul QR arată cine s-a vaccinat, cine s-a testat și cine a trecut prin boală, iar acolo unde rata de infectare depășește 6 la mie intră la activități cei vaccinați și vindecați de COVID.

Cum se descarcă aplicația prin care se verifică codul QR pe certificatul de vaccinare

Persoanele care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală.

Aplicația „Check DCC” făcută de STS care va verifica codul QR al acestui certificat este disponibilă în Google Play.

Aplicația Check DCC poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

Download: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.dcc

Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Cum găsesc aplicația?
1. Accesați magazinul de aplicații Google Play
2. Introduceți denumirea „Check DCC” în motorul de căutare
3. Descărcați și instalați aplicația

Cum utilizez aplicația?
Pasul 1: Deschideți aplicația pe dispozitivul mobil.

Pasul 2: Înainte de scanarea codului QR, selectați modul de utilizare al aplicației, prin apăsarea butonului din dreapta jos, evidențiat în imaginile următoare:

În funcție de modul de utilizare selectat, aplicația verifică:

Imaginea 1 – utilizare internă Imaginea 3 – utilizare externă
– certificatele de vaccinare – certificatele de vaccinare
– certificatele de vindecare – certificatele de vindecare
– certificatele de testare PCR – certificatele de testare PCR
– certificate de testare rapidă (antigen)

 

ATENȚIE!
Pentru utilizarea aplicației pe teritoriul României nu trebuie selectată nicio țară (Imaginea 1). Selectând România se verifică valabilitatea certificatului în punctele de trecere a frontierei (Imaginea 3).
Regulile de la intrarea în țară, pot fi diferite față de cele din interiorul țării. Spre exemplu, în acest moment, în punctele de trecere a frontierei ale României sunt valabile certificatele digitale generate în baza unui test negativ PCR, însă în interiorul țării, pentru a participa la evenimente, sunt valabile și certificatele generate în baza unui test rapid antigen.

Pasul 3: Scanați codul QR de pe certificatele digitale UE privind COVID. Scanarea se realizează prin încadrarea codului QR în zona marcată a aplicației mobile Check DCC.

Pasul 4: După scanare, aplicația afișează un mesaj pe:
culoare verde: dacă certificatul este valid și autentic;
culoare roșie: dacă certificatul nu este valid, a expirat sau nu respectă regulile de validare.

 

Certificatele verificate afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei – vaccinată, trecută prin boală sau deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen sau realizat în ultimele 72 de ore pentru testele PCR.

IMPORTANT!
* Aplicația nu înregistrează și nu stochează informații. Aplicația doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID.
** Aplicația este interconectată cu gateway-ul european care are integrate cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE și se actualizează permanent pentru a permite verificarea tuturor certificatelor valabile.

Pentru suport tehnic în utilizarea aplicației Check DCC, operatorii economici au la dispoziție următoarele date de contact:
–    telefon: 021.414.44.25
–    e-mail: check-dcc@ms.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax