Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arigannelo Pasqualino, afaceristul din Alba Iulia suspectat de legături cu Mafia, va fi trimis în Italia

Publicat

Omul de afaceri italian, Arigannelo Pasqualino, bănuit de  legături cu Ndràngheta – Mafia calabreză, va fi trimis în Italia, unde are de executat o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni economice. Curtea de Apel Alba Iulia a aprobat luni punerea în executare a unui mandat european de arestare, cu zece zile înainte de termenul inițial la care era programată discutarea situației acestuia. Pasqualino a apărut astăzi la Curtea de Apel și a aflat cu vădită emoție, poate chiar cu frică, decizia instanței. Acesta se afla în arest la domiciliu.

”Curtea de Apel Alba Iulia a admis sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare a persoanei solicitate, A.P. (cetăţean italian cu reşedinţa în Alba Iulia) şi arestarea preventivă a persoanei solicitate pe o durată de 15 zile începând cu data de 26.02.2018 şi până la data de 12.03.2018, în vederea predării către autorităţile judiciare ale statului solicitant, Italia.

Împotriva persoanei solicitate A.P., de 62 de ani, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare la data de 23.01.2018 întrucât acesta este condamnat în Italia, la o pedeapsă de 9 ani, 3 luni şi 29 de zile (pedeapsă cumulată) şi la o altă pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor economice şi financiare, prevăzute de art. 216 şi art. 219 din Legea falimentului italian.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă” se arată într-un comunicat al instituției.

”Necunoscut” pentru serviciile de informații

Omul de afaceri nu se aștepta la o devansare a termenului, drept pentru care a venit fără persoanele care l-au însoțit la audierea precedentă: fiul său și un bodyguard.

Judecătorul a precizat că la dosar există o sentinţă de contopire a pedepselor primite de afaceristul italian în 3 dosare, în care a fost judecat pentru infracţiuni economice. Iniţial, avocatul şi italianul au cerut instanţei să lase judecata dosarului pentru data de 5 martie, până când avocaţii angajaţi de Pasqualino în Italia ar fi avut posibilitatea să vadă dosarul şi să iniţieze procedurile de revizuire a pedepsei. Judecătorul nu a fost de acord şi a decis că o eventuală cerere de revizuire nu are legătură cu mandatul europen de arestare pus în discuţie.
Arigannelo Pasqualino se află în România de aproximativ 15 ani, perioadă în care s-a ”învârtit” printre afaceriștii și politicienii din Alba Iulia. Deși sunt multe servicii de informații care se ocupă de cetățenii străini în general și de italieni în special, informația legată de problemele acestuia din Italia, le-a ”scăpat”.

În urmă cu câțiva ani, un reprezentant al statului italian a venit în Alba Iulia sub acoperirea unui om de afaceri și a fost în contact, o vreme, cu comunitatea de italieni din oraș. A fost interesat în mod special de două personaje din Alba Iulia, dintre care unul este chiar Pasqualino.

Apropiat al mafiei calabreze

Potrivit cotidianului italian Gazeta de Sud, Arigannelo Pasqualino, antreprenor din Rosarno, era considerat de anchetatori ca fiind apropiat de gruparea mafiotă ”’ndrangheta dei Pesce”.

”Carabinierii din Rosarno au constatat că, deşi familia i-a anunţat moartea, Ariganello lucra în România unde a deschis un restaurant şi avea activităţi în industria construcţiilor. Procuratura din Modena a emis un mandat european de arestare care a fost pus în aplicare de Poliţia Română pe baza indicaţiilor furnizate de carabinieri”, scrie ziarul italian.

Potrivit Wikipedia, Ndràngheta este un grup de crimă organizată, centrat în Calabria, Italia. În ciuda faptului că nu a fost la fel de faimos în străinătate ca mafia siciliană și fiind considerat mai rural decât Camorra Napolitană și Sacra Coroană Unita Apuliană, Ndrangheta a devenit cel mai puternic sindicat al crimei în Italia la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Deși în mod obișnuit legat împreună cu mafia siciliană, Ndrangheta operează independent de acestea, deși există un contact între cele două, datorită proximității geografice și culturii și limbajului comun între Calabria și Sicilia.

”Mort” în Italia, afacerist în România

Potrivit IGPR, cetățeanul italian era urmărit de autoritățile din Italia pentru bancrută frauduloasă şi a fost depistat de polițiștii români, cu sprijinul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române.

„Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Italia au emis un mandat european de arestare, pentru săvârșirea infracțiunii de bancrută frauduloasă, fiind condamnat la  pedeapsa închisorii de 9 ani, 3 luni și 29 zile de închisoare. Pentru depistarea celui în cauză, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române”, se arată în comunicatul IGPR.

În data de 6 februarie, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea la domiciliu a omului de afaceri, unde s-a aflat de atunci.

Ariganello Pasqualino a negat și atunci în faţa instanţei acuzaţiile şi condamnarea din Italia, susţinând că nu a avut firme în Italia şi nici nu a desfăşurat activităţi economice. Pasqualino a înfiinţat în Alba Iulia SC Trustul de Construcţii Industriale SRL, care a avut o activitate economică importantă în anii 2000. Italianul mai deţinea la Alba Iulia şi restaurantul Nettuno, situat la ieșirea din Alba Iulia, spre Aiud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax