Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Armele fabricate în Cugir, folosite în lupta contra ISIS. Anunțul a fost făcut de actorul Michael Enright, devenit luptător într-o grupare kurdă

Publicat

Teroriștii ISIS sunt atacaţi cu arme românești, potrivit actorului de la Hollywood, Michael Enright, cunoscut pentru rolul din „Pirații din Caraibe”, care a renunțat la marele ecran pentru a se alătura unei grupări militare a kurzilor din nordul Siriei. Potrivit acestuia, Kalashnikov-ul său este din România şi i-a dat numele Olga.

Prețul mic al armelor românești le face extrem de dorite și își găsesc cu ușurință loc în teatrele de operațiuni.

Despre armele produse la Cugir și folosite în lupta contra Statului Islamic a povestit chiar actorul de la Hollywood, Michael Enright. El luptă alături de doi români în brigada „Lions Of Rojava”, care este o echipă formată din luptători străini veniți din America, Europa sau Australia.

El povestește într-un interviu acordat Daily Mail că doarme îmbrăcat în uniformă, direct pe podea, cu arma încărcată lângă el, pentru a fi pregătit de un eventual atac. „Dormi în uniformă pe care o porți 24 de ore pe zi. Dormi lângă Kalashnikovul tău. Pe a mea am botezat-o Olga, pentru că este româncă. Este companionul meu constant, așa că i-am dat un nume”, scrie Daily Mail.

Arme de tip Kalashnikov au fost produse la Cugir, în România sub denumirea de AK-47 și au devenit extrem de populare datorită prețului foarte mic (în jur de 500 de dolari). În 2011, un raport al Public Integrity semnala faptul că pușca semiautomată românească a ajuns cea mai cumpărată armă în Statele Unite, începând cu 2006, acestea fiind ulterior modificate și trimise în Mexic, unde erau folosite în răfuielile între carteluri de droguri și autorități.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au explicat la acea dată că toate exporturile de arme civile pentru piața americană au fost efectuate către importatori americani înregistrați, scrie stiripesurse.ro.

Oficial, România nu a vândut arme în Siria însă a exista o istorie destul de bogată de comerț cu Irakul (în 2010, Romania vinde arme de 10,5 milioane euro în Irak). Au existat însă acuzații în legătură cu un presupus acord „la negru” de înarmare a ISIS cu arme fabricate în Romania, făcut la începutul acestui an de președintele Comisiei Parlamentare Irakiene (valoarea contractului ar fi fost de 300 de milioane de dolari).
De asemenea, jurnaliștii de la Reuters au mai scris în 2014 ca Rusia exporta arme către Siria prin România. Titus Corlățean, ministru la acea data, a respins categoric afirmațiile.

sursa  foto:  Daily Mail.co.uk

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate