Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arsenalul ”invizibil” din Alba. Locuitorii județului au acasă un număr impresionant de arme de foc letale. Date oficiale

Publicat

Arsenalul ”invizibil” din Alba: Peste 1.800 de cetățeni ai județului Alba dețin arme de foc, potrivit unui răspuns al IPJ Alba, pentru Alba24. Aceșta au în total 4.210 arme. 

La nivel național, numărul cetățenilor care au acasă arme letale de foc este de aproximativ 71.000. Ei dețin peste 170.000 de arme.

Citește și: FA Cugir a lansat o armă comemorativă denumită Pandur, în memoria lui Tudor Vladimirescu. Pistolul va intra în dotarea armatei

La nivelul județului Alba, 1.835 de persoane dețin arme letale, arată datele deținute de Inspectoratul Județean de Poliție Alba.

Din cele peste 4.200 de arme, cele mai multe sunt de vânătoare, peste 3.400. Se poate vorbi, în aceste condiții, despre un adevărat arsenal ”invizibil”.

Situația exactă, mai jos:

  • Arme de vânătoare: 3445
  • Arme utilitare: 311
  • Arme de tir sportiv: 221
  • Arme de colecție: 124
  • Arme de apărare si pază: 92
  • Alte categorii de arme: 17

Câte arme letale dețin românii

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că în România sunt aproximativ 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale de foc, dar cazurile recente care au implicat existenţa unor astfel de arme sunt izolate şi nu există niciun risc la nivel de sistem.

Vezi și: Ce arme aveau cugirenii acasă în anii 80: arme, explozibili și microlansatoare de rachete. Document al Securității, de la CNSAS

„E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (…)

Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare. (…) Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări”, a declarat Predoiu, joi, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul a răspuns în acest mod unei întrebări referitoare la cele două incidente recente – cazul fostului poliţist din Bucureşti care şi-a ameninţat vecina şi în locuinţa căruia au fost găsite trei pistoale şi cazul angajatului IPJ Covasna care ar fi tras cu o puşcă de vânătoare în direcţia unui bărbat.

Cătălin Predoiu a precizat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetăţeni sunt periodic supuse unor controale.

„În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri – arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare – şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc.

Ele sunt supuse periodic unor controale. În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. (…)

Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist.

Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici”, a adăugat Predoiu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax