Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Arthur, cel mai mare urs brun din România, ucis de un prinț austriac. Era considerat de vânători un trofeu de aur

Publicat

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză faptul că Prințul de Liechtenstein a ucis cel mai mare urs brun din România.

Arthur, ursul brun considerat de vânători un trofeu de aur, a fost vânat luna trecută, într-o pădure din Covasna.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro a ucis cel mai mare urs brun din țară.

Acesta a primit derogare de la Ministerul Mediului din România pentru a elimina o ursoaică cu pui care ar fi cauzat pagube, anul trecut, la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

În realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de un ranger al Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta.

Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Organizațiile Agent Green si VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur, iar Garda de Mediu s-a sesizat și a început verificarile.

“Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană.

Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee.

Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum.

Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii.

Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete.

Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit”, a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația Uniunii Europene și de Convenția de la Berna.

Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Comisia Europeana a aprobat Statelor Membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

„Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului.

Ministerul Mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele.

Extracția masculilor mari destructurează populația.

Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă.

Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii.

Altfel, conflictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

„Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat de o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee”, a mai adăugat aceasta.

Problema localnicilor nu a fost rezolvată după uciderea lui Arthur

Ursoaica cu pui a continuat să vină să facă pagube în curțile lor.

„Am stat de vorbă cu localnicii care au raportat atacuri ale ursoaicei, inclusiv cu domnul Berszan Gheorghe, cel care a cerut Asociației de Vânătoare Botos în luna ianuarie 2021 să împuște ursoaica care i-a provocat pagube în vara anului 2020.

Atât domnul Gheorghe, cât și alți săteni au gospodăriile la marginea satului, învecinându-se direct cu habitatul ursului.

Niciunul nu are gard electric.

De fapt niciunul nu are vreun fel de gard în partea dinspre pădure.

Niciunul nu a primit compensații pentru pagubele suferite.

Niciunul nu s-a plâns de un urs mascul, ci de femele cu pui.

Fiecare fermier cu care am discutat a spus că nu s-a schimbat nimic de când a fost împușcat ursul de sex masculin și că femela continuă să vină zilnic în gospodării.

Gospodăriile nu au câini din rase speciale care alungă urșii și nu implementează nicio măsură de coexistență și coadaptare.

Pe domnul Gheorghe l-am rugat să își citească propria plângere făcută de domnia sa către asociația de vânătoare, dar nu a fost capabil să o facă.

Uciderea lui Arthur este extrem de suspectă și este de competența poliției să facă lumina în acest caz”, a menționat Gabriel Păun.

sursă foto: Agent Green

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SoB

    miercuri, 05.05.2021 at 17:33

    A zis Catu ca nu e cel mai mare. Domnule Catu esti o specie rara la fel ca toti agaricii din jurul tau. A dracu sa fiu daca nu ma duc si ma inscriu in PSD.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax