Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asasinul omului de afaceri Teofil Țîr vrea să iasă din pușcărie. Misterele crimei care a șocat Alba Iulia în urmă cu 22 de ani

Publicat

Un asasin celebru, care a ucis un om de afaceri în Alba Iulia, în urma unui jaf armat, petrecut în anul 1999 vrea să iasă din închisoare.

Este vorba despre Aurel Oltean, care execută de mai bine de 21 de ani, o pedeapsă de 28 de ani și 6 luni de închisoare, după ce l-a ucis pe omul de afaceri Teofil Țîr cu patru focuri de armă, iar după aceea i-a furat servieta în care se afla de suma de 115.375.500 de lei adică 11.537 de RON. Crima s-a petrecut pe stradă, chiar în fața locuinței omul de afaceri.

Deși la două zile de la asasinat crimnalul a fost prins, până în prezent, o serie de ipoteze încă planează asupra cazului.

De la un presupus complice care nu a fost identificat niciodată și până la diverse motive pentru care crima a fost comisă, asasinatul din 23 aprilie 1999 a rămas în cultura urbană a orașului învăluit în mister. 

La mai bine de 21 de când a fost arestat, Aurel Oltean, a făcut o cerere de liberare condiționată din Penitenciarul Deva, în data de 3 august, însă magistrații Judecătoriei nu i-au aprobat cererea.

În urma refuzului, bărbatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar cererea acestuia va fi judecată în data de 16 septembrie.

Ce s-a întâmplat în anul 1999

La vreme respectivă au circulat mai multe ipoteze legate de asasinarea omului de afaceri, notau ziarele vremii.

Cea mai vehiculată a fost că uciderea acestuia a fost din cauza unor neînțelegeri legate de mai multe afaceri.

Crima a fost comisă în fața vecinilor omului de afaceri, dar și a fetei sale care atunci avea 18 ani. La fel au existat mai multe teorii despre modul în care asasinatul a fost pregătit.

Surse juridice la momentul respectiv au declarat că asasinatul a fost temeinic pregătit: omul de afaceri a fost urmărit pentru o perioadă, criminalul i-a învățat programul, când scoate banii din încasări și unde poate ataca.

De asemenea, un element important care nu fost rezolvat a fost un posibil complice al asasinului: Aurel ar fi ajuns la locul faptei cu o mașină condusă de un alt bărbat, care ar fi plecat după ce crima a fost comisă.

Atacul

Atacul s-a petrecut vineri după amiază, în data de 23 aprilie 1999. Atunci, Teofil Țîr se întorcea de la firma sa și avea o servietă în care se aflau banii din încasări.

Când a coborât din mașină a fost întâmpinat de fiica sa, dar la scurt timp după s-a dat jos din mașină un bărbat l-a abordat și a schimbat câteva cuvinte pe un ton ridicat.

Imediat necunosctul a scos un pistol și a început să tragă în omul de afaceri. Nouă gloanțe a tras din pistol, dintre care patru și-au atins victima. Asasinul a luat apoi servieta cu bani și s-a urcat în mașina lui Teofil Țir, marca Cielo, a accelerat și a plecat de la locul crimei.

Afaceristul a rămas întins pe pământ, iar toată scena s-a petrecut sub privirile fiicei sale.

Un martor ocular, a declarat că a luat de jos o piatră și a aruncat-o spre mașina asasinului, piatra i-ar fi spart acestuia luneta. De asemenea martorii au mai declarat că după ce asasinul a fugit de la locul faptei, o altă mașină a părăsit locația în viteză. În mașina respectivă se presupune că ar fi fost un complice al acestuia.

Orașul a fost închis în scurt timp

Imediat după atac a fost dată alerta în oraș. Martorii au declarat că atacatorul era un bărbat care purta ochelari rotunzi de culoare neagră, avea o geacă din piele sau stofa de culoare neagră, pantaloni de culoare închisă, largi, și purta pe cap un fes tricotat, de culoare neagă.

La scurt timp polițiștii s-au mobilizat au închis toate ieșirile din oraș și au început să caute mașina omului de afaceri.

În paralel acesta  fost transportat de urgență la Spitalul din Alba Iulia, însă medicii nu au reușit să îl salveze și au declarat decesul acestuia.

După aproximativ jumătate de oră, autoturismul Cielo a fost găsit în fosta piață industrială din spatele magazinului Unirea.

Unde a fost prins asasinul

Două zile mai târziu de la atac, Aurel Oltean a fost prins în apropierea lizierei de lângă pădurea Micești. Acesta avea asupra sa un sac de plastic cu banii furați de la afacerist, sac pe care voia să îl îngroape în pădure.

Bărbatul și-a ras barba imediat după atac pentru a induce în eroare anchetatorii.

Acesta a declarat că pistolul cu care l-a ucis pe Țîr l-a aruncat într-un canal de apă între Alba Iulia şi Miceşti. Pistolul marca TT, calibru 7,62 mm și cele nouă gloanțe de la un necunoscut din București pentru suma de 700 de dolari.

Pentru fapta sa judecătorii l-au condamnat pe Aurel Oltean la 28 de ani și 6 luni de închisoare. Acum, la mai bine de 21 de ani de la arestare, bărbatul vrea sa fie eliverat condiționat.

Acesta a precizat în fața instanței că ”a executat 85 % din pedeapsă, iar, cu privire la susținerile procurorului, consideră că nu trebuie să execute în totalitate această pedeapsă, iar în ceea ce privește caracterizarea făcută de către comisia Penitenciarului, în această caracterizare nu au fost analizate aspectele referitoare la comportamentul psihologic, neavând nici o agresivitate și fără nici o activitate violentă, nu a fost o persoană violentă în penitenciar, a făcut suficiente eforturi de îndreptare și totodată, în dosar ultima analiză făcută, nefăcându-se referire la nicio violență, iar din analiza cu privire la comportamentul psihologic se spune că nu are nevoie să fie educat, considerând că aceștia sunt specialiștii care pot confirma acest aspect, nu este o persoană violentă, precizând că are de altfel și părinții bolnavi și ar trebui să îi ajute, contestând concluziile arătate de procuror și solicită admiterea cererii de liberare condiționată”, se mai arată în motivarea instanței.

Magistrații au concluzionat că cei 21 de ani petrecuți după gratii nu au fost de ajuns pentru reabilitare, a fost sancționat disciplinar odată și deoarece a mai comis două infracțiuni minore înainte de asasinat este recidivst și actul de eliberare condiționată nu poate fi luat în seamă.

Următoarea încercare de eliberare condiționată poate fi făcută de acesta în data de 19 octombrie 2021.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax