Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asasinul omului de afaceri Teofil Țîr vrea să iasă din pușcărie. Misterele crimei care a șocat Alba Iulia în urmă cu 22 de ani


Publicat

Un asasin celebru, care a ucis un om de afaceri în Alba Iulia, în urma unui jaf armat, petrecut în anul 1999 vrea să iasă din închisoare.

Este vorba despre Aurel Oltean, care execută de mai bine de 21 de ani, o pedeapsă de 28 de ani și 6 luni de închisoare, după ce l-a ucis pe omul de afaceri Teofil Țîr cu patru focuri de armă, iar după aceea i-a furat servieta în care se afla de suma de 115.375.500 de lei adică 11.537 de RON. Crima s-a petrecut pe stradă, chiar în fața locuinței omul de afaceri.

Deși la două zile de la asasinat crimnalul a fost prins, până în prezent, o serie de ipoteze încă planează asupra cazului.

De la un presupus complice care nu a fost identificat niciodată și până la diverse motive pentru care crima a fost comisă, asasinatul din 23 aprilie 1999 a rămas în cultura urbană a orașului învăluit în mister. 

La mai bine de 21 de când a fost arestat, Aurel Oltean, a făcut o cerere de liberare condiționată din Penitenciarul Deva, în data de 3 august, însă magistrații Judecătoriei nu i-au aprobat cererea.

În urma refuzului, bărbatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul Tribunalului Hunedoara, iar cererea acestuia va fi judecată în data de 16 septembrie.

Ce s-a întâmplat în anul 1999

La vreme respectivă au circulat mai multe ipoteze legate de asasinarea omului de afaceri, notau ziarele vremii.

Cea mai vehiculată a fost că uciderea acestuia a fost din cauza unor neînțelegeri legate de mai multe afaceri.

Crima a fost comisă în fața vecinilor omului de afaceri, dar și a fetei sale care atunci avea 18 ani. La fel au existat mai multe teorii despre modul în care asasinatul a fost pregătit.

Surse juridice la momentul respectiv au declarat că asasinatul a fost temeinic pregătit: omul de afaceri a fost urmărit pentru o perioadă, criminalul i-a învățat programul, când scoate banii din încasări și unde poate ataca.

De asemenea, un element important care nu fost rezolvat a fost un posibil complice al asasinului: Aurel ar fi ajuns la locul faptei cu o mașină condusă de un alt bărbat, care ar fi plecat după ce crima a fost comisă.

Atacul

Atacul s-a petrecut vineri după amiază, în data de 23 aprilie 1999. Atunci, Teofil Țîr se întorcea de la firma sa și avea o servietă în care se aflau banii din încasări.

Când a coborât din mașină a fost întâmpinat de fiica sa, dar la scurt timp după s-a dat jos din mașină un bărbat l-a abordat și a schimbat câteva cuvinte pe un ton ridicat.

Imediat necunosctul a scos un pistol și a început să tragă în omul de afaceri. Nouă gloanțe a tras din pistol, dintre care patru și-au atins victima. Asasinul a luat apoi servieta cu bani și s-a urcat în mașina lui Teofil Țir, marca Cielo, a accelerat și a plecat de la locul crimei.

Afaceristul a rămas întins pe pământ, iar toată scena s-a petrecut sub privirile fiicei sale.

Un martor ocular, a declarat că a luat de jos o piatră și a aruncat-o spre mașina asasinului, piatra i-ar fi spart acestuia luneta. De asemenea martorii au mai declarat că după ce asasinul a fugit de la locul faptei, o altă mașină a părăsit locația în viteză. În mașina respectivă se presupune că ar fi fost un complice al acestuia.

Orașul a fost închis în scurt timp

Imediat după atac a fost dată alerta în oraș. Martorii au declarat că atacatorul era un bărbat care purta ochelari rotunzi de culoare neagră, avea o geacă din piele sau stofa de culoare neagră, pantaloni de culoare închisă, largi, și purta pe cap un fes tricotat, de culoare neagă.

La scurt timp polițiștii s-au mobilizat au închis toate ieșirile din oraș și au început să caute mașina omului de afaceri.

În paralel acesta  fost transportat de urgență la Spitalul din Alba Iulia, însă medicii nu au reușit să îl salveze și au declarat decesul acestuia.

După aproximativ jumătate de oră, autoturismul Cielo a fost găsit în fosta piață industrială din spatele magazinului Unirea.

Unde a fost prins asasinul

Două zile mai târziu de la atac, Aurel Oltean a fost prins în apropierea lizierei de lângă pădurea Micești. Acesta avea asupra sa un sac de plastic cu banii furați de la afacerist, sac pe care voia să îl îngroape în pădure.

Bărbatul și-a ras barba imediat după atac pentru a induce în eroare anchetatorii.

Acesta a declarat că pistolul cu care l-a ucis pe Țîr l-a aruncat într-un canal de apă între Alba Iulia şi Miceşti. Pistolul marca TT, calibru 7,62 mm și cele nouă gloanțe de la un necunoscut din București pentru suma de 700 de dolari.

Pentru fapta sa judecătorii l-au condamnat pe Aurel Oltean la 28 de ani și 6 luni de închisoare. Acum, la mai bine de 21 de ani de la arestare, bărbatul vrea sa fie eliverat condiționat.

Acesta a precizat în fața instanței că ”a executat 85 % din pedeapsă, iar, cu privire la susținerile procurorului, consideră că nu trebuie să execute în totalitate această pedeapsă, iar în ceea ce privește caracterizarea făcută de către comisia Penitenciarului, în această caracterizare nu au fost analizate aspectele referitoare la comportamentul psihologic, neavând nici o agresivitate și fără nici o activitate violentă, nu a fost o persoană violentă în penitenciar, a făcut suficiente eforturi de îndreptare și totodată, în dosar ultima analiză făcută, nefăcându-se referire la nicio violență, iar din analiza cu privire la comportamentul psihologic se spune că nu are nevoie să fie educat, considerând că aceștia sunt specialiștii care pot confirma acest aspect, nu este o persoană violentă, precizând că are de altfel și părinții bolnavi și ar trebui să îi ajute, contestând concluziile arătate de procuror și solicită admiterea cererii de liberare condiționată”, se mai arată în motivarea instanței.

Magistrații au concluzionat că cei 21 de ani petrecuți după gratii nu au fost de ajuns pentru reabilitare, a fost sancționat disciplinar odată și deoarece a mai comis două infracțiuni minore înainte de asasinat este recidivst și actul de eliberare condiționată nu poate fi luat în seamă.

Următoarea încercare de eliberare condiționată poate fi făcută de acesta în data de 19 octombrie 2021.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vaccinarea cu doza 3 în România. Imunizarea ar putea începe săptămâna viitoare. Care sunt prioritățile

Publicat

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că autorităţile iau în considerare administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor vulnerabile sau implicate în „activităţile critice” de gestionare a pandemiei.

„Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare – şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Medicul militar a adăugat că, „ţinând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”.

Astfel, şeful CNCAV a subliniat că majoritatea studiilor arată în continuare menţinerea ridicată a eficienţei imunizării împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării şi a decesului.

Declarații – șeful CNCAV:

 • În momentul de față, majoritatea studiilor arată în continuare menținerea eficienței ridicate împotriva cazurilor severe, a spitalizării, a internării în Terapie Intensivă și a decesului în rândul populației generale. Ca atare, ținta primară a campaniei de vaccinare rămâne prevenția cazurilor severe, ce au potențialul de a suprasolicita sistemul medical și de a conduce la morbiditate și mortalitate crescută din cauza maladiei Covid-19.

Categoriile de persoane prioritare la vaccinare cu doza 3

 • În acest sens, luăm în considerare în primul rând administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare. Aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiții de imunosupresie dar și persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical.
 • Ținând cont de rata de vaccinare în România, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creșterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun. (…)
 • În momentul de față, în România este în curs de optimizare atât platforma națională de programare pentru cea de-a treia doză, cât și registrul electronic național al vaccinărilor pentru a fi pregătiți în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România.
 • La acest moment, vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin. Persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca, propunerea a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe baza de ARN mesager.
 • Doza a treia ar urma să fie făcută cu vaccin pe bază de ARN mesager, adică Pfizer sau Moderna, la 6 luni după prima schemă de vaccinare.
 • Am transmis către Ministerul Sănătății definirea acelor categorii de persoane vulnerabile care necesită doza trei de vaccin.
 • Grupele mari de afecțiuni care sunt definite în momentul de față pentru a beneficia de doză suplimentară/doză booster:
 1. pacienți oncologici care sunt fie în tratament activ, fie tratați anterior
 2. pacienții post transplant de organe
 3. pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare, boli cardiovasculare, boli hepatice, boli renale, hematologice, endocrinologice, diabetul zaharat, boli reumatice, boli dermatologice, anumite afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale etc.
 4. pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe
 5. pacienții cu infecție HIV etc.
 • Luăm în considerare devansarea termenului anunțat, știm că EMA urrmează să se pronunțe pe 4 octombrie.
 • Ținând seama de situația epidemiologică, luăm în calcul devansarea acestui termen. Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru la care vor participa experți și vom decide exact strategia.

surse: agerpres.ro, RO Vaccinare (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Schimbări majore în traficul din Alba Iulia. Noi străzi cu sens unic în cartierul Cetate, de marți

Publicat

Pe mai multe străzi din Alba Iulia se va circula, de marți, pe un singur sens.

Administrația locală a regândit traficul pe o zonă importantă din zona cartierului Cetate și a montant semne de circulație pentru un sistem nou de sensuri unice.

De asemenea, vor fi și restricții de viteză.

Anunțul a fost făcut de viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon.

”În cursul zilei de azi angajații Serviciului Întreținerea Domeniului Public au montat semnele de circulație necesare pentru instituirea unui sistem de sensuri unice în zona dintre străzile Vânătorilor și Alexandru cel Bun.

Această măsură este luată pentru fluidizarea traficului în zona respectivă și pentru realizarea unor noi locuri de parcare de tip rezidențial și public.

Pe străzile înguste și cu multe blocuri de locuințe (Poligonului, Alexandru cel Bun) se va limita viteza la 20 km/h pentru protejarea pietonilor și a copiilor și va fi interzisă parcarea autovehiculelor în afara spațiilor anume destinate.

– pe str. Vânătorilor de va circula pe sens unic de la intersecția cu str. Ștefan cel Mare înspre str. Dr. Ioan Rațiu

– pe str. Ioan Rațiu se va instaura sens unic de la intersecția cu str. Vânătorilor până la str. Ștefan cel Mare

– str. Poligonului va avea în întregime sens unic iar str. Alexandru cel Bun va avea sens unic până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare” a scris acesta pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Beniamin Todosiu, deputat USR PLUS: Reforma educației mereu amânată (P)

Publicat

Deputatul USR PLUS, Beniamin Todosiu, a susținut marți o declarație politică despre amânarea reformelor din domeniul educației. Acesta a vorbit despre celebrul proiect „România Educată” care continuă să fie amânat și solicită Guvernului ca acest proiect să treacă prin Parlament pentru a fi dezbătut înainte de a fi adoptat.

Un proiect care sună bine pe hârtie nu va putea ajunge în „ punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace”. Statisticile sunt în continuare îngrijorătoare la capitolul abandon școlar, „iar construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.”

Vă prezentăm declarația politică a deputatului USR PLUS Beniamin Todosiu:

„Declarația mea politică de astăzi vă aduce în atenție un subiect extrem de important: EDUCAȚIA

Săptămâna trecută a început școala, mulți dintre noi așteptăm cu real interes Proiectul „România Educată”, cel pe care îl promite de mult timp președintele Klaus Iohannis. Proiectul a început cu o amânare, în stilul clasic românesc. Aceasta este situația reală a școlii românești: mereu este amânată. Reforma reală în educație este amânată de ani de zile, construirea fiecărui buget de stat este amânat, finanțarea adecvată pentru educație este amânată, creșterile salariilor profesorilor și alocațiile copiilor sunt amânate.

România Educată a domnului președinte nu a beneficiat de o dezbatere serioasă la nivelul întregii societăți, deși acest lucru este cerut de asociațiile părinților, elevilor și studenților. Sperăm ca acest proiect, care se dorește reformator, să nu fie trecut pe sub masă de către Guvern, ci să fie dezbătut public, în Parlamentul României, pentru a putea fi îmbunătățit prin amendamente.

„România Educată” trebuie să ajungă și în punctele nevralgice ale educației românești: elevi care învață în continuare în școli cu toaleta în curte, subfinanțarea sistemului, programa învechită și neadaptată pieței muncii sau lipsa programelor de susținere a elevilor din familiile sărace. Un sfert dintre copii sunt afectați de sărăcie, neavând minimul necesar pentru a crește în condiții normale, iar unul din zece copii adoarme flămând. România continuă să înregistreze rate foarte mari ale abandonului școlar (mai ales rata de părăsire timpurie a școlii). La aceste statistici adăugăm faptul că țara noastră a avut în 2020, conform datelor prezentate de Eurostat, cea mai mică investiție în educație din Uniunea Europeană, astfel avem tabloul complet al României Educate.

Aceasta este realitatea pe care nu trebuie să o fardăm cu proiecte frumos ambalate. Avem nevoie de soluții, viziune și consens politic pentru un program de reformă a educației.

Sper ca măcar în ceasul al 12- lea, când va intra în dezbatere proiectul – „România Educată”, toți colegii să pună interesul copiilor acestei țări mai presus de interesul politic.

Să nu uitați cuvintele lui Spiru Haret: <Cum arată astăzi școala va arăta mâine țara.>”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 220 de copii confirmați COVID sunt internați în spitale. Câți sunt pe secțiile ATI

Publicat

Peste 220 de minori confirmați COVID sunt internați în spitalele din România. Aproximativ 9% dintre aceștia sunt pe secțiile de terapie intensivă.

Potrivit situației prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, marți, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.334. Dintre acestea, 990 sunt internate la ATI.

Vezi și Peste 6.700 de cazuri COVID în România, în 24 de ore. 129 decese noi, 990 pacienți la ATI. Date oficiale, 21 septembrie

Din total, 229 sunt minori.

Dintre pacienții minori, 209 sunt internați în spitale și 20 în secții ATI.

În județul Alba, doar un singur copil este internat în spital cu COVID. Nu sunt cazuri de minori internați pe secții ATI.

La nivel național, numărul cazurilor noi s-a dublat în 24 de ore.

Dacă luni erau raportate 3.342 cazuri, marți numărul infectărilor noi a fost de 6.789.

Și numărul deceselor a crescut: de la 78 luni la 129 marți.

În România, de la începutul pandemiei, au fost confirmate 1.158.841 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate