Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Aşezământul Social ”Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează 11 ani de la înfiinţare. Întâlnire motivațională ”Aripi pentru viață”

Publicat

sfantul

centrul sfantul vasile Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a împlinit, duminică, 11 ani de la înființare. Cu această ocazie, s-au organizat o serie de manifestări, ce au debutat în cursul dimineţii odată cu sosirea invitaţilor, printre care şi foşti beneficiari ai centrului care au părăsit sistemul de protecţie a copilului, s-au reintegrat social, iar unii dintre ei şi-au format o familie.

Duminică dimineața, de la ora 10:00, persoanele prezente la manifestare au participat la Sfânta Liturghie la Capela Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, iar la ora 12:30 a fost programată o slujbă de binecuvântare a aşezământului. De asemenea unul dintre copiii care este ocrotit în prezent în cadrul aşezământului social a primit Sfânta Taină a Botezului în cadrul unei slujbe oficiată la Schitul „Sfântul Lazăr” din Alba Iulia.

Un moment important a fost întâlnirea motivaţională dintre copiii şi tinerii ocrotiţi în prezent în acest centru şi cei care au beneficiat de-a lungul timpului de serviciile oferite de aşezământ. Întâlnirea a fost organizată la ora 15:30, sub genericul „Aripi pentru viaţă”, iar în cadrul acesteia beneficiarii aşezământului au aflat poveştile de viaţă ale celor care au părăsit sistemul şi şi-au creat o nouă viaţă.

„Tinerii care au părăsit aşezământul nostru au rămas aproape de noi şi, cum spun ei, copiii din aşezământ sunt familia lor. Încercăm să îi sprijinim să se integreze social şi profesional, ne bucurăm când îşi întemeiază o familie, suntem mândri de ei şi de fiecare dată încercăm să îi dăm ca exemple copiilor care sunt în prezent ocrotiţi în sistemul de protecţie. Vrem astfel să îi motivăm şi să le dăm aripi pentru viaţă şi celor care urmează în viitor să părăsească aşezământul”,  a transmis părintele Marcel Duda, coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare”.

„Casa de tip familial sau aşezământul social nu este o instituţie rece în care copiii primesc mecanic hrană, îngrijire şi educaţie. Noi încercăm să întindem mâna protectoare a Bisericii asupra acestor copii, să îi educăm, să îi pregătim pentru viaţă, să îi învăţăm ce înseamnă dragostea şi familia dar mai ales să îi modelăm ca buni creştini. Chiar dacă părăsesc aşezământul social ei nu sunt singuri deoarece preotul are în continuare obligaţia morală de a-i sprijini”, a spus, la rândul său, părintele Nicolae Călin Ignat, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi consilier social misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

imagine din cadrul centrului sfantul vasile Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 2003, iar în cei 11 ani de funcţionare a oferit ocrotire pentru zeci de copii, iar 22 dintre aceştia au părăsit aşezământul după vârsta de 18 ani şi s-au integrat social.

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia funcţionează în cadrul reţelei sociale a Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia oferind găzduire, servicii educative şi de consiliere pentru 14 copii şi tineri cu vârste între 7 şi 20 de ani. Centrul a fost înfiinţat în anul 2003 în urma unui parteneriat între Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, Consiliul Local Alba Iulia – Serviciul Public de Asistenţă Socială şi Serviciul de Ajutor Maltez din Koblentz Germania.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei administrează în prezent cea mai mare reţea de case de tip familial din cuprinsul Patriarhiei Române, respectiv 18 astfel de centre în care sunt ocrotiţi aproximativ 230 de copii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax