Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ASF: 60% dintre români nu au nici un plan financiar pentru bătrânețe. Cum poți economisi bani pentru momentul ieșirii la pensie

Publicat

p

Un studiu dat recent publicității relevă faptul că șase din zece angajați români spun că nu au în prezent nici un plan pentru a-și spori veniturile când vor ieși la pensie. Mai mult, doi din zece salariați susțin că vor continua cu siguranță să lucreze, iar alți șase din zece iau în calcul această posibilitate.

Reprezentanții ASF spun că există și o altă variantă de strânge bani albi pentru zile negre: investițiile pe termen lung, în diverse instrumente financiare, pot reprezenta o soluție pentru economisirea în vederea suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitatea profesională.

Spre exemplu, pensiile private, dar și fondurile deschise de investiții sunt astfel de instrumente, care pot fi ușor accesate în timpul vieții active și care pot genera sume de bani în plus în momentul retragerii la pensie. Important este ca tinerii să înceapă de timpuriu să investească în viitorul lor și să economisească pentru când vor ajunge la senectute.

“Economisirea timpurie trebuie să constituie o strategie de viață pentru fiecare dintre noi. Acest fapt este, acum, doar un deziderat, dar printr-un proces continuu de educație financiară se poate transforma în realitate cotidiană”, a declarat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Cum au evoluat activele pilonului II

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, activele totale și numărul de participanți fiind în continuă creștere.

Spre exemplu, la finalul primului semestru al anului 2021, activele nete totale ale fondurilor de pensii administrate private (Pilon II) au ajuns la 84,41 miliarde lei, în creștere cu circa 28% față de perioada similară a anului precedent.

În același timp, fondurile de pensii facultative (Pilon III) aveau, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, active nete totale în valoare de aproximativ 3,24 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 24% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020.

Investițiile fondurilor de pensii facultative în titluri de stat au reprezentat 61% la finalul lunii iunie 2021 iar investițiile în acțiuni au reprezentat 28% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul III.

O altă categorie importantă de active financiare în care au investit fondurile de pensii facultative este reprezentată de depozitele bancare și obligațiunile corporative.

La 30 iunie 2021 ponderea participanților cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani a fost de 6% din total, ponderea celor cu vârstă cuprinsă între 30 și 44 ani a fost de 40% și ponderea celor de peste 45 ani a fost de 54%.

Distribuția participanților pe gen rămâne constantă, ponderea participanților de genul feminin în numărul total de participanți fiind de 51%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 49%.

Soluția: economisirea constantă

“A economisi pentru perioada pensiei nu înseamnă neapărat să punem deoparte sume foarte mari, ci mai degrabă să ne formăm un obicei sănătos: acela de a economisi constant, lună de lună. Trebuie să înțelegem că este un demers pe care-l facem exclusiv pentru noi“, a explicat Nicu Marcu.

Fondurile de investiții reprezintă un alt instrument financiar care poate asigura resurse suplimentare pentru momentul în care o persoană iese la pensie. Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 40% și 58%.

Activele nete ale fondurilor deschise de investiții locale, supravegheate de către ASF, s-au situat la o valoare de aproximativ 22,55 miliarde lei în luna iulie 2021, în creștere cu 1,3% comparativ cu luna precedentă.

Sursă: ASF

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax