Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ASF: 60% dintre români nu au nici un plan financiar pentru bătrânețe. Cum poți economisi bani pentru momentul ieșirii la pensie

Publicat

p

Un studiu dat recent publicității relevă faptul că șase din zece angajați români spun că nu au în prezent nici un plan pentru a-și spori veniturile când vor ieși la pensie. Mai mult, doi din zece salariați susțin că vor continua cu siguranță să lucreze, iar alți șase din zece iau în calcul această posibilitate.

Reprezentanții ASF spun că există și o altă variantă de strânge bani albi pentru zile negre: investițiile pe termen lung, în diverse instrumente financiare, pot reprezenta o soluție pentru economisirea în vederea suplimentării veniturilor la momentul retragerii din activitatea profesională.

Spre exemplu, pensiile private, dar și fondurile deschise de investiții sunt astfel de instrumente, care pot fi ușor accesate în timpul vieții active și care pot genera sume de bani în plus în momentul retragerii la pensie. Important este ca tinerii să înceapă de timpuriu să investească în viitorul lor și să economisească pentru când vor ajunge la senectute.

“Economisirea timpurie trebuie să constituie o strategie de viață pentru fiecare dintre noi. Acest fapt este, acum, doar un deziderat, dar printr-un proces continuu de educație financiară se poate transforma în realitate cotidiană”, a declarat Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Cum au evoluat activele pilonului II

Sistemul pensiilor private a cunoscut o evoluție pozitivă pe tot parcursul funcționării sale, activele totale și numărul de participanți fiind în continuă creștere.

Spre exemplu, la finalul primului semestru al anului 2021, activele nete totale ale fondurilor de pensii administrate private (Pilon II) au ajuns la 84,41 miliarde lei, în creștere cu circa 28% față de perioada similară a anului precedent.

În același timp, fondurile de pensii facultative (Pilon III) aveau, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, active nete totale în valoare de aproximativ 3,24 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 24% comparativ cu nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2020.

Investițiile fondurilor de pensii facultative în titluri de stat au reprezentat 61% la finalul lunii iunie 2021 iar investițiile în acțiuni au reprezentat 28% din valoarea totală a activelor fondurilor de pensii din Pilonul III.

O altă categorie importantă de active financiare în care au investit fondurile de pensii facultative este reprezentată de depozitele bancare și obligațiunile corporative.

La 30 iunie 2021 ponderea participanților cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani a fost de 6% din total, ponderea celor cu vârstă cuprinsă între 30 și 44 ani a fost de 40% și ponderea celor de peste 45 ani a fost de 54%.

Distribuția participanților pe gen rămâne constantă, ponderea participanților de genul feminin în numărul total de participanți fiind de 51%, iar ponderea persoanelor de gen masculin de 49%.

Soluția: economisirea constantă

“A economisi pentru perioada pensiei nu înseamnă neapărat să punem deoparte sume foarte mari, ci mai degrabă să ne formăm un obicei sănătos: acela de a economisi constant, lună de lună. Trebuie să înțelegem că este un demers pe care-l facem exclusiv pentru noi“, a explicat Nicu Marcu.

Fondurile de investiții reprezintă un alt instrument financiar care poate asigura resurse suplimentare pentru momentul în care o persoană iese la pensie. Cele mai performante cinci fonduri în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete cuprinse între 40% și 58%.

Activele nete ale fondurilor deschise de investiții locale, supravegheate de către ASF, s-au situat la o valoare de aproximativ 22,55 miliarde lei în luna iulie 2021, în creștere cu 1,3% comparativ cu luna precedentă.

Sursă: ASF

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Tânărul din Alba, rănit într-un accident de motocicletă, s-a stins. A lăsat în urmă un gol imens printre cei care l-au cunoscut

Publicat

Radu Petre, tânărul din Alba rănit în urma unui grav accident de motocicletă, s-a stins din viață. Prietenii săi au lansat, în urmă cu câteva săptămâni, un apel pentru donare de sânge. 

Tânărul era extrem de iubit pentru modul lui de a fi. Era și voluntar în echipa SVSU Teiuș.

Pe Facebook, prietenii săi sunt îndurerați. O arată și mesajele de condoleanțe pe care le-au postat în ultimele ore.

”O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Nu te voi uita niciodată!”

”Astăzi am pierdut un drag prieten Domnul să îi ofere odihna veșnică în împărăția cerurilor!! Ne vei lipsi prieten drag.”

”Nu am cuvinte, cred că asta spune mai mult decât aș putea eu spune ! Nu pot sa accept,e greu ,e greu sa îți ei rămas bun atât de vreme de la un prieten de o viață !

Dumnezeu să te aibă în pază lui , odihnă ușoară și veșnică prieten bun! Ai fost prea bun pentru lumea asta, Dumnezeu te-a iubit mult prea mult și te-a luat alaturi de el… prea devreme!” sunt doar câteva dintre acestea.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Doi bărbaţi dați dispăruți de vineri au fost găsiţi decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană

Publicat

Doi bărbaţi care nu mai fuseseră văzuţi de familii de două zile au fost găsiţi, duminică, decedaţi, într-un autoturism căzut în râul Bistriţa Ardeleană, pe raza localităţii Unirea, componentă a municipiului Bistriţa.

După semnalarea prezenţei unei maşini de teren căzute în râu, în care s-ar afla două persoane decedate, spre locul solicitării au fost direcţionate două autospeciale ale pompierilor, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi un echipaj de scafandri.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud, citat de Agerpres, a transmis că victimele sunt doi bărbaţi, de 36, respectiv 37 de ani, care locuiau în Unirea.

„Astăzi, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Bistriţa au fost sesizaţi despre faptul că un autoturism a fost găsit răsturnat în râul Bistriţa.

La locul evenimentului, în autoturism, au fost identificaţi doi bărbaţi de 36 şi 37 de ani, din Unirea, care din nefericire erau decedaţi.

Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă. Totodată, va fi dispusă necropsia pentru a se stabili cu exactitate cauza decesului celor doi”, a informat IPJ.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bistriţa-Năsăud, Paul Rodilă, a precizat pentru AGERPRES că cei doi bărbaţi nu mai fuseseră văzuţi din data de 23 septembrie.

Fratele unuia dintre ei i-a semnalat dispariţia sâmbătă seara, la ora 21,30, fiind efectuate căutări de către poliţişti atât în cursul nopţii, cât şi duminică dimineaţa.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Parc fotovoltaic pe 88 de hectare, la Lunca Mureșului. Undă verde de la APM Alba, fără evaluarea de impact asupra mediului

Publicat

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat vineri luarea deciziei etapei de încadrare fără evaluarea impactului asupra mediului pentru construcția unui parc fotovoltaic la Lunca Mureșului (județul Alba). 

”Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului Alba. din Alba Iulia str. Lalelelor nr.7B, în zilele de luni – joi, între orele 9.00 – 14.00 și vineri între orele 9.00 – 13.00, precum și pe internet”, au precizat reprezentanții instituției.

Caracteristicile proiectului

Investiţia este inițiată de SC CAMPEADOR GREEN ENERGY SRL, cu sediul în Cluj Napoca și propune realizarea unui parc fotovoltaic care va utiliza energia solară pentru producerea energiei electrice.

Parcul fotovoltaic propus va fi amplasat în localitatea Lunca Muresului, pe terenulînchiriat de investitor cu suprafață totală de 88,2 de hectare.

În cadrul proiectului se va realiza o zonă pentru amplasarea celulelor fotovoltaice și o alta pentru amplasarea aparatajelor specifice unei centrale fotovoltaice: transformator, invertor, spații tehnice.

Puterea nominală va fi de 75 MW, urmând a fi montate 111.940 de panouri monocristaline din siliciu, 317 de invertoare și 40 de posturi de transformare în anvelopa de beton.

Ce se întâmplă cu energia produsă

Energia produsă de parcul fotovoltaic va fi livrată în sistem prin intermediul unei stații de transformare.

De la această stație va porni un traseu de cablu în lungime de aproximativ 4,7 kilometri, până în stația de transformare existentă la Ocna Mureș, unde se va racorda la barele acestei statii.

Linia electrică pentru racordarea parcului fotovoltaic la sistemul energetic național va subtraversa râul Mureș, prin foraj orizontal dirijat, cablul fiind montat în tub din polipropilena.

Foto: Pixabay, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zboruri directe Sibiu – București, din noiembrie, operate de compania românească AirConnect

Publicat

Compania aerioană regională AirConnect va opera din octombrie, zboruri directe de la Sibiu la București și retur.

AirConnect este o companie aeriană românească înființată în 2021 de către 7 investitori privați cu intenția de a deservi piața regională din zonă.

”Ambiția noastră este de a conecta toate regiunile din România la hub-uri internaționale, determinând o dezvoltare semnificativă pentru toate comunitățile.

Ne propunem să fim unul dintre cei mai importanți operatori de turbopropulsoare din regiune, să oferim cea mai bună experiență clienților” au transmis reprezentanții companiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax