Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASF a transmis Parlamentului și Ministerului Finanțelor propunerea pentru proiectul Legii RCA

Publicat

asigurari auto Propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind proiectul Legii care va reglementa piața RCA din România a fost înaintată, joi, comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților, precum și Ministerului Finanțelor Publice.

ASF a elaborat, în urma unui consultări cu asociațiile profesionale și patronale ale asigurătorilor și transportatorilor auto, la care au luat parte și reprezentanţi ai mai multor instituţii, o propunere de proiect privind o nouă lege care să reglementeze piaţa RCA din România. Prevederile din acest document sunt aliniate cu directivele europene în domeniu şi preiau practici validate de experiența mai multor state membre ale UE, au transmis într-un comunicat, reprezentanții ASF.

Proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule este structurat pe XIII capitole și cuprinde 38 de articole. Acesta acoperă domeniul de aplicare și definițiile noțiunilor folosite, dispoziții privind contractul și polița de asigurare RCA, încetarea, nulitatea și rezilierea contractului RCA, scopul asigurării RCA, obligațiile asiguratului și cele ale asigurătorului, dreptul asigurătorului de a solicita recuperarea sumelor plătite, compensarea directă între asigurătorii RCA, verificarea asigurării RCA, asigurarea de frontieră, sancțiuni, dispoziții finale și tranzitorii.

„În esență, proiectul de lege propus are în vedere reglementarea contractului de asigurare RCA pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, în baza căruia sunt stabilite condițiile generale și particulare ale acoperirii unei asigurări RCA. Astfel, proiectul reglementează persoanele care au obligaţia să încheie contracte RCA și excepțiile de la această obligație, limitele teritoriale de acoperire, limitele de răspundere, riscurile acoperite şi excluderile, elemente privind stabilirea și plata despăgubirilor, facilităţile şi penalizările aplicabile asiguraţilor şi asigurătorilor, organizarea și funcționarea Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din România ca fond național de protecție, organism de plată a despăgubirilor, centru de informare și organism de compensare”, se precizează în comunicatul ASF.

Propunerea ASF a fost înaintată în cursul zilei de joi comisiilor de buget-finanțe din Senat și Camera Deputaților, precum și Ministerului Finanțelor Publice, instituția care are drept de inițiativă legislativă pentru domeniile reglementate și supravegheate de autoritate.

Alături de proiectul elaborat la capătul procesului de consultare cu UNSAR, COTAR, UNTRR, CONPIROM, FEDRA, APIA, ASSAI au fost transmise și propunerile discutate în cadrul grupului de lucru dedicat, dar care nu au fost încorporate în document, însoțite de comentariile și observațiile Autorității.

sursa: asfromânia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax