Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASF: Ar putea fi introdus „RCA continuu” şi se analizează poliţele pentru tineri. Tarifele vor creşte în medie cu 3-5% anul viitor

Publicat

trafic rutier masini A1 ASF studiază posibilitatea introducerii pe piaţă a unui RCA “continuu” astfel încât la achiziţia unei noi poliţe proprietarul maşinii să prezinte şi vechiul RCA, benefiind în acest caz, eventual, de un bonus. De asemenea, se reanaliza până în februarie situaţia poliţelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atât de mari. Precizările au fost făcute de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

“Probabil o să introducem şi RCA-ul continuu, ca atunci când o să cumperi un RCA să-l arăţi şi pe cel vechi. Avem în program şi un acord cu poliţia, să urmărim tot ce se întâmplă pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca să putem să acoperim valoarea”, a afirmat Negriţoiu.

El a adăugat că discuţiile privind RCA continuu sunt „la început”.

„RCA-ul continuu înseamnă ca, atunci când te duci să-l iei pe cel nou, să-l prezinţi pe cel vechi, ca să nu ai nicio întrerupere, să nu cazi în greşeala să nu ai RCA. E una din discuţii. Este numai obligaţia să-l iei, nu are niciun impact asupra preţului, dimpotrivă, ar trebui să-l ieftinească, adică să dai un bonus când te duci cu RCA-ul vechi”, a spus Negriţoiu.

El a arătat că preţul poliţelor de răspundere civilă auto va creşte anul viitor în medie cu 3-5%.

Întrebat după audierea sa la comisia de buget din Camera Deputaţilor dacă creşterea RCA în România ar duce la creşterea riscului ca tot mai multe persoane să circule fără RCA, Negriţoiu a răspuns: „Şi da şi nu. În primul rând, RCA nu o să crească, aşa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez că între 3 şi 5%”.

El a arătat că preţul poliţelor RCA a crescut cu 3% în nouă luni.

„Consumatorii să se aştepte eventual la nişte ajustări periferice, dar nu este un preţ pentru toată lumea, sunt diferenţiate şi atunci unii consumatori o să aibă reducere, alţii o să aibă ceva ajustări, dar, per medie, cum ne uităm la inflaţie, cam cu atât o să crescă şi RCA”, a mai spus Negriţoiu.

Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.

Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creştere cu 3% (+13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.

La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Mişu Negriţoiu a declarat, miercuri, la comisia pentru buget din Camera Deputaţilor, că va reanaliza până în februarie situaţia poliţelor RCA pentru tineri, pentru a vedea de ce sunt atât de mari.

”Trebuie să ne aplecăm mai mult asupra consumatorului şi, în special, m-am angajat să facem un plan de analiză a situaţiei RCA pentru tinerii asiguraţi. Noi avem în vedere să intrăm într-o analiză cu toate societăţile de asigurări care oferă acest produs, să vedem de ce sunt aşa de mari, să înţelegem, să solicităm recalcularea, reanalizarea şi m-am angajat ca până în februarie să vin cu un rezultat, să informez comisia şi, în acelaşi timp să vedem şi rezultatele din piaţă”, a spus Negriţoiu.

El a adăugat că în anul 2015 va fi o monitorizare permanentă a acestei probleme, arătând că va trebui să se definească noţiunea de tineret. ”Toţi au standarde diferite şi vrem să uniformizăm şi vrem să punem o presiune şi să eliminăm excesele şi tratamentele diferenţiale”, a mai arătat Negriţoiu.

El a adăugat că doreşte să trateze problema tinerilor ca fiind una specială. ”Vrem să tratăm problema tinerilor ca fiind una specială şi noi ne propunem o analiză la nivelul societăţilor de asigurări, va fi în trimestrul I anul viitor, când încep să ne notifice cu preţul şi o să ne uităm eventual la o standardizare sau la o modulare la nivelul societăţilor de asigurări a acestor preţuri”, a afirmat Negriţoiu, adăugând: ”Dacă este nevoie să mai modificăm ceva, noi modificăm”.

Comisia de buget din Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, propunerea pentru audierea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), săptămâna viitoare, în legătură cu situaţia poliţelor de asigurare auto RCA şi a scumpirii acestora.

Solicitarea PNL a venit după ce Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat, marţea trecută, un miting de protest, la adresa comportamentului protecţionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică faţă de companiile de asigurări. Mitingul a avut loc în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax