Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Asigurare de sănătate FĂRĂ PLATA contribuției. Cine ar putea beneficia de această facilitate de la stat

avatar

Publicat

Anumite categorii de persoane ar putea beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuției și ar putea fi scutite de la coplată. Un proiect în acest sens se află la dezbatere în Senat. 

Inițiatorii legii doresc completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și  Legii nr.46/2003 privind drepturile pacientului. Modificarea și completarea celor două legi vizează categoriile de persoane care pot beneficia de asigurări de sănătate și servicii medicale fără plata contribuției.

Vizate de lege sunt persoanele fără cod numeric personal, adică minorii (copiii cu vârsta de până la 18 ani), persoanele cu handicap, bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate, femeile însărcinate sau lăuze și persoanele care sunt victime ale traficului de persoane.

În cazul în care la o unitate medicală se va prezenta o persoană care nu deține cod numeric personal, medicii vor anunța poliția și serviciile de asistență socială din regiune pentru a o identifica sau pentru a o înscrie în registrele de stare civilă.

Mai mult, cei care se vor prezenta la o unitate medicală de stat și nu vor deține un cod numeric personal vor da o declarație în care vor sublinia faptul că nu sunt înregistrate la starea civilă și astfel vor beneficia de asigurare fără plata contribuției.

Pentru tinerii cu vârsta mai mică de 14 ani sau persoanele cu handicap, declarația va putea fi făcută de persoanele care le însoțesc la spital.

Persoanele care vor declara, în mod fals, că nu au cod numeric personal și vor să obțină servicii medicale gratuite vor comite infracțiunea de fals privind identitatea, infracțiune pedepsită, conform Codului penal, cu închisoarea de până la trei ani.

Precizăm că, în ultimii ani, în România au fost semnalate cazuri în care copii nenăscuți nu au putut beneficia de o intervenție chirurgicală imediat după naștere, procedură care să fie decontată de stat, deoarece nu aveau CNP. Iar textul proiectului nu face referire expres şi la astfel de cazuri.

sursă: avocatnet.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

ACTUALITATE

Turişti răniţi pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Şureanu. Au suferit fracturi la membre

avatar

Publicat

smurd

Doi turiști au fost răniți sâmbătă pe pârtiile de la Domeniul Schiabil Șureanu, unul cu fractură la un picior, iar celălalt la umăr. „La punctul de lucru SMURD Șureanu în cursul zilei de astăzi au fost înregistrate 2 intervenții. Un pacient cu fractură tibie stângă, care a fost predat echipajului SMURD Sebeș (sosit la întâlnire […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse, decizie a Curții Constituționale

avatar

Publicat

Radarele poliţiei pot rămâne ascunse. Curtea Constituţională a considerat întemeiate argumentele agenţilor şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele. Modificările aduse sunt contrare și prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Președintele Klaus Iohannis, la schi în Munții Șureanu. S-a fotografiat cu turiștii

avatar

Publicat

Iohannis la schi

Nu mai este o noutate că președintele Klaus Iohannis este un pasionat al sporturilor de iarnă, în special al schiului, și nu ratează nici o ocazie de a ajunge pe pârtie la Domeniul Schiabil Șureanu. Adepții acestei zone se întâlnesc cu el destul de des. Așa s-a întâmplat și sâmbătă când președintele a fost din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Măsuri mai drastice împotriva gripei, aplicate în spitale și școli. Două cazuri, confirmate în județul Alba

avatar

Publicat

spital campeni

Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice ca să oprească răspândirea gripei, asta după ce boala a luat 19 vieți. Situaţia este gravă, o recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, care spune că România este în pragul epidemiei de gripă. „Situația este foarte gravă în acest moment, numărul cazurilor confirmate a depășit cazurile estimate. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate