Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asigurare voluntară de sănătate, reţinută din impozitul pe salariu. Proiect adoptat de Senat

Publicat

Un proiect adoptat miercuri de Senat, prin care se aduc modificări Codului Fiscal, prevede posibilitatea de a fi deduse integral primele de asigurare voluntară de sănătate (AVS), în limita a 400 euro pe an, din impozitul pe veniturile din salarii sau asimiliate salariilor.

Potrivit actului normativ, “contribuabilii pot dispune şi asupra unei sume maxime de 33,3 euro lunar, în echivalent lei, din impozitul pe salariu, pentru plata primelor de asigurare voluntară de sănătate, conform Legii 95/2006 republicată”.

De asemenea, persoanele fizice care obţin venituri asimilate salariilor beneficiază ce aceleaşi prevederi.

Proiectul de lege mai prevede că obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii lunare a contravalorii primelor de asigurare voluntară de sănătate se determină la locul unde se află funcţia de bază şi revine exclusiv în sarcina angajatorului, în momentul calculării impozitului lunar pe venitul din salarii, pe baza poliţei de asigurare şi a documentelor justificative emise de către asigurator, prezentate de angajat.

“Începând cu anul 2009 angajatorii care achiziţionează poliţe de asigurare voluntară de sănătate pentru proprii salariaţi beneficiază de deducerea sumelor aferente primelor plătite de la baza de calcul a contribuţiilor sociale. Măsura a avut efecte fiscale benefice, piata AVS triplându-se în anul 2012 faţă de anul 2009. Pentru unii angajatori, oferirea unei AVS a devenit un avantaj comparative la recrutare şi un mijloc de retenţie a personalului. Cu toate acestea, AVS sunt încă departe de a aduce un aport vizibil în sistemul de sănătate. În plus, valoarea totală a primelor brute AVS subscrise a stagnat în ultimii trei ani, indicând nevoia unui nou impuls”, motivează iniţiatorii.

sursă: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax