Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Asociația „Alba Verde” solicită dezbateri publice pe tema vegetației din Cetate

Publicat

Asociaţia „Alba Verde”, unul dintre iniţiatorii protestului împotriva lucrărilor din Parcul Custozza, a transmis un mesaj prin care subliniază şi motivează importanţa organizării uno dezbateri publice pe acest subiect:

„Asociaţia Alba Verde este un ONG care a început un protest civic cu caracter apolitic în privinţa implementării unui proiect arhitectural care nu respectă identitatea actuală a Parcului Custozza, parte importantă din cetatea Alba Iulia şi care nu ia în considerare nevoile albaiulienilor. Începând cu anul 1998, membri ai Asociaţiei Alba Vede au iniţiat proiecte pentru a atrage atenţia asupra unor pericole în legătură cu traficul de maşini pe sub Poarta a III a, dacă va aduceţi aminte sau alte proiecte mai recente, cu propuneri pentru a integra cetatea în viaţa oraşului. Aceste demersuri vin din ataşamentul nostru faţă de cetate, ca simpli cetăţeni care apreciază, ca şi dumneavoastră, potenţialul cultural şi turistic al oraşului şi care sunt mândri că s-au născut în acel oraş.

Considerăm că este o datorie morală să ne exprimăm dezacordul asupra acestui proiect architectural, care va aduce un mare dezechilibru între zona construită şi vegetal în cetate. Pentru a fi mai concreţi, bilanţul teritorial arată că actualmente există 14,34% vegetaţie, iar, în urma amenajării, vor fi 2,34%. Prin acest comunicat de presă, membrii Alba Verde solicită, în numele persoanelor care au semnat petiţia online, un dialog cu societatea civilă şi profesionişti (urbanişti, arhitecţi, peisagişti, sociologi din localitate, dar şi din organismele profesionale din ţară), pe tema amenajării Parcului Custozza. Un asemenea demers trebuie întreprins în cel mai scurt timp, date fiind constrângerile pe care le impune implementarea unui proiect cu finanţare europeană, de care suntem conştienţi.

În viziunea noastră şi a multor albaiulieni, acest proiect se cere adaptat nevoilor locuitorilor, astfel încât să respecte identitatea locului şi să păstreze atmosfera existentă echilibrată între vegetal şi zona construită. De asemenea, am dori să semnalăm faptul că arborii din jurul Catedralei Romano-Catolice fac şi ei parte din identitatea oraşului ca şi peisaj cultural, fiind numeroase tablourile în care ei apar ca loc specific pentru Alba Iulia.

Pentru aceasta, este necesară stoparea lucrărilor de defrişarea a vegetaţiei din zona Parcului Custozza. În calitate de cetăţeni ai oraşului Alba Iulia, ne dorim să participăm la luarea deciziilor privind proiectele ce se derulează în cetate, pe baza consultărilor publice. Dorim să vă informăm că petiţia online a strâns peste 1983 de semnături, iar acest lucru subliniază nevoia de spaţiu verde în oraş.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax