Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociaţia Municipiilor susţine impozitarea în funcţie de folosinţa proprietăţii şi cere taxe speciale pentru localurile care vând alcool noaptea


Publicat

case dealuriAsociaţia Municipiilor din România (AMR) susţine că impozitarea trebuie realizată în funcţie de folosinţa proprietăţii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan. Totodată, ar putea fi introduse taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea care organizează jocuri de noroc, pentru a limita localurile cu program prelungit care tulbură liniștea publică.

”Până acum impozitele pe clădiri se plăteau în principal în funcţie de calitatea proprietarului – persoană fizică sau juridică. Asociaţia Municipiilor susţine această propunere a Ministerului de Finanţe şi anume forma de impozitare în funcţie de folosinţa proprietăţii – rezidenţial sau nerezidenţial, ceea ce ne diferenţiază este modalitatea de stabilire a bazei de impozitare”, a spus Ilie Gavril Bolojan.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a propus iniţial ca această valoare, spre exemplu în cazul persoanelor fizice care îşi folosesc proprietatea în scop nerezidenţial, să fie stabilită de către persoana fizică, în schimb AMR propune că valoarea să fie stabilită de autoritatea locală.

În ceea ce priveşte supraimpozitarea imobilelor, Bolojan a menţionat că s-a căzut de acord cu Ministerul Finanţelor pentru a se crea cadrul legal în vederea supraimpozitării cu până la cinci ori valoarea actuală de impozitare pentru terenurile şi imobilele neîngrijite.

”Propunem ca această prevedere să intre în vigoare odată cu Codul fiscal de la 1 ianuarie 2016 şi nu de la 1 ianuarie 2017, aşa cum propune Ministerul Finanţelor”, a afirmat preşedintele executiv al AMR.

El a propus ca impozitele care se colectează să rămână în cea mai mare parte la autorităţile locale.

”Principalul impozit ce ne rămâne este impozitul pe venitul global sau cel pe salarii care reprezintă o pondere importantă din veniturile proprii ale localităţilor, 50, 60, 70%, în funcţie de mărimea localităţii. Astăzi, din acest impozit care se colectează de la fiecare angajat, doar 41,75% rămâne la autoritatea locală pe teritoriul căreia angajatul are locul de muncă. Propunerea noastră a fost să majorăm acest impozit şi să revenim la o cotă anterioară ce funcţiona până în 2008 de 47%”, a menţionat Bolojan.

Ilie Bolojan cere introducerea în Codul fiscal a unor prevederi care să le permită autorităţilor locale introducerea de taxe speciale acolo unde ele se impun pentru a rezolva anumite probleme. Potrivit acestuia, ar putea fi introduse taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea care organizează jocuri de noroc, Bolojan explicând că această măsură ar fi necesară pentru a îndepărta aceste servicii de aglomerările urbane.

Propunerea este motivată de faptul că aproape jumătate dintre plângerile făcute la primării vizează tulburarea liniștii publice. Introducerea unei taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea ar urma, potrivit președintelui executiv al AMR, modelul anglo-saxon. Acesta a mai precizat că primăriile nu doresc încasarea de bani în plus, ci dirijarea anumitor dezvoltări.

Vice-reședinte al AMR, Robert Negoiță, a transmis că propunerea a fost făcută pentru a limita localurile cu program prelungit.

Totodată, vicepreşedintele AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a arătat nemulţumit că legislaţia nu ajută autorităţile locale în privinţa celor care strâng gunoi pe proprietăţile lor.

”Foarte mulţi proprietari acum, după boomul economic, în criză au apelat la o încadrare diferită, aceea de intravilan agricol, pentru a avea impozitul mai mic. Pe noi nu ne interesează neapărat impozitele, ci să deblocăm terenurile pretabile pentru dezvoltare. Avem nevoie de dezvoltare în oraşele care merg bine economic, iar aceşti proprietari nu fac altceva decât să blocheze suprafeţe semnificative în ideea că vor creşte preţurile”, a menţionat în altă ordine de idei Negoiţă.

sursa: agerpres.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. SUCIU DAN

    sâmbătă, 09.05.2015 at 05:35

    SUNT DE ACORD CU PROPRUNERILE D-VOASTRA,DAR TREBUIE RESPECTAT SI OMUL,ADICA MUNCA TREBUIE RESPECTATA,GANDITI-VA D-VOASTRA IN PRIMARII MAJORITATEA SALARIILOR NETE,CAT IA ANGAJATUL IN MANA SUNT INTRE 724-900 DE LEI,CHIAR CU FACULTATE.
    DE LA 1 IULIE 2015,IN PRIMARII VOM FI TOTI O APA SI UN PAMANT,ADICA BRUT 1050 DE LEI IN MANA 777 LEI.FIE CA AI 8 CLASE SI ESTI ANGAJAT MUNCITOR FIE CA AI DIPLOMA DE LICENTA SI ESTI ANGAJAT CONSILIER ESTE TOTUNA PE STATUL DE PLATA.
    NI SE CER O MIE DE LUCRURI ,AVEM DE INFRUNTAT O MIE DE PROBLEME DAR PRIVIND POLITICA SALARIALA SUNTEM BATJOCORITI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

27 de persoane, sancționate de jandarmii din Alba cu avertisment scris, pentru nepurtarea măștii de protecție

Publicat

Douăzeci și șapte de persoane au fost sancționate joi de Jandarmii din Alba cu avertisment scris, pentru nepurtarea măștii de protecție.

Jandarmeria Alba continuă acțiunile executate pentru prevenirea și limitarea infectării cu noul Coronavirus. În acest context, joi, 29 octombrie, echipajele de jandarmerie, alături de alte structuri și autorități, au acționat pe raza județului Alba. Pe timpul misiunilor executate în vederea verificării respectării măsurilor impuse prin Legea nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, au fost verificate de către jandarmi mai multe zone aglomerate, printre care parcuri, terase, mijloace de transport în comun și autogări. Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea măștii de protecție, respectiv 27 de avertismente scrise.

Sub coordonarea Instituției Prefectului- Județul Alba, acțiunile vor continua și în perioada următoare, iar scopul acestora este unul preventiv și de informare a cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecție sanitară.

„Pentru a evita creșterea numărului de infectări și a îmbolnăvirilor, facem apel la cetățeni să respecte cu strictețe prevederile legale incidente și să semnaleze cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară fie direct echipajelor de jandarmerie, fie prin apel la TelVerde 0800 800 165”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Alba.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Copil de 14 ani, prins la volanul unui autoturism, la Bistra. Polițiștii i-au deschis dosar penal

Publicat

masina-politia

Un adolescent de 14 ani din comuna Bistra s-a ales cu dosar penal după ce a condus o mașină prin localitate.

Potrivit IPJ Alba, joi, 29 octombrie, în jurul orei 17.50 polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni, în timp ce acționau pe raza comunei Bistra, l-au depistat pe un minor de 14 ani, din comuna Bistra, care conducea un autoturism, pe DC 145, fără a poseda permis de conducere pentru vreo categorie de autovehicule.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Operațiunea „Masca”, în Alba: Peste 180 de persoane, amendate pentru că purtau greșit masca sau nu aveau deloc

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.  În ultimele 24 de ore au fost depistate 186 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară.

În ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 186 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU, ITM, DSVSA precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 148 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 137 mijloace de transport, din care 51 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.184 de persoane.

Echipele de control au depistat 186 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei.

Au fost organizate 5 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, la Sebeș, a fost organizată o acțiune cu efective suplimentare, pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 79 de societăți comerciale, au fost legitimate 55 de persoane și au fost aplicate 36 de amenzi pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Alba Iulia polițiștii au verificat 27 de mijloace de transport în comun, au legitimat 146 de persoane și au aplicat 22 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

La Aiud au fost verificate 15 societăți comerciale, au fost legitimate 111 persoane și au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Acțiunile de verificare a modului de respectare a regulilor privind prevenirea răspândirii noului coronovirus vor continua, iar în cazul în care vor fi constatate abateri, vor fi luate măsuri.

Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască de protecție sanitară și să nu se expună la riscuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar COVID la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Medici și pacienți infectați cu noul coronavirus

Publicat

Un focar de COVID-19 a fost descoperit la Institutul Oncologic Cluj-Napoca (IOCN). În ultima săptămână, au fost confirmați pozitivi mai mulți medici și pacienți.

Directorul medical al Institutului Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat vineri pentru Cluj24.ro că au fost identificate 10 cadre medicale  infectate.

”La 1000 de angajați câți are IOCN găsim persoane pozitive. În ultima săptămână am identificat 10 cadre medicale infectate deoarece testăm, facem 300-400 de teste pe zi. Nu au fost toți 10 într-o zi. Testăm și angajații care ne informează că au membri ai familiei confirmați pozitiv”, a spus Achimaș Cadariu.

Potrivit sursei citate, au fost și 15 pacienți infectați cu noul coronavirus. În cadrul Institutului Oncologic sunt 10 secții.

”Sunt retestați cei care au simptome, cum sunt cei cu cancere pulmonare care prezintă simptome respiratorii, apoi se pozitivează și angajații de pe secții. Așa se adună”, a explicat directorul medical al IOCN.

sursă: cluj24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate