Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asociaţia Municipiilor susţine impozitarea în funcţie de folosinţa proprietăţii şi cere taxe speciale pentru localurile care vând alcool noaptea

Publicat

case dealuri Asociaţia Municipiilor din România (AMR) susţine că impozitarea trebuie realizată în funcţie de folosinţa proprietăţii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al AMR, Ilie Gavril Bolojan. Totodată, ar putea fi introduse taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea care organizează jocuri de noroc, pentru a limita localurile cu program prelungit care tulbură liniștea publică.

”Până acum impozitele pe clădiri se plăteau în principal în funcţie de calitatea proprietarului – persoană fizică sau juridică. Asociaţia Municipiilor susţine această propunere a Ministerului de Finanţe şi anume forma de impozitare în funcţie de folosinţa proprietăţii – rezidenţial sau nerezidenţial, ceea ce ne diferenţiază este modalitatea de stabilire a bazei de impozitare”, a spus Ilie Gavril Bolojan.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor a propus iniţial ca această valoare, spre exemplu în cazul persoanelor fizice care îşi folosesc proprietatea în scop nerezidenţial, să fie stabilită de către persoana fizică, în schimb AMR propune că valoarea să fie stabilită de autoritatea locală.

În ceea ce priveşte supraimpozitarea imobilelor, Bolojan a menţionat că s-a căzut de acord cu Ministerul Finanţelor pentru a se crea cadrul legal în vederea supraimpozitării cu până la cinci ori valoarea actuală de impozitare pentru terenurile şi imobilele neîngrijite.

”Propunem ca această prevedere să intre în vigoare odată cu Codul fiscal de la 1 ianuarie 2016 şi nu de la 1 ianuarie 2017, aşa cum propune Ministerul Finanţelor”, a afirmat preşedintele executiv al AMR.

El a propus ca impozitele care se colectează să rămână în cea mai mare parte la autorităţile locale.

”Principalul impozit ce ne rămâne este impozitul pe venitul global sau cel pe salarii care reprezintă o pondere importantă din veniturile proprii ale localităţilor, 50, 60, 70%, în funcţie de mărimea localităţii. Astăzi, din acest impozit care se colectează de la fiecare angajat, doar 41,75% rămâne la autoritatea locală pe teritoriul căreia angajatul are locul de muncă. Propunerea noastră a fost să majorăm acest impozit şi să revenim la o cotă anterioară ce funcţiona până în 2008 de 47%”, a menţionat Bolojan.

Ilie Bolojan cere introducerea în Codul fiscal a unor prevederi care să le permită autorităţilor locale introducerea de taxe speciale acolo unde ele se impun pentru a rezolva anumite probleme. Potrivit acestuia, ar putea fi introduse taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea care organizează jocuri de noroc, Bolojan explicând că această măsură ar fi necesară pentru a îndepărta aceste servicii de aglomerările urbane.

Propunerea este motivată de faptul că aproape jumătate dintre plângerile făcute la primării vizează tulburarea liniștii publice. Introducerea unei taxe speciale pentru cei care vând alcool noaptea ar urma, potrivit președintelui executiv al AMR, modelul anglo-saxon. Acesta a mai precizat că primăriile nu doresc încasarea de bani în plus, ci dirijarea anumitor dezvoltări.

Vice-reședinte al AMR, Robert Negoiță, a transmis că propunerea a fost făcută pentru a limita localurile cu program prelungit.

Totodată, vicepreşedintele AMR, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, s-a arătat nemulţumit că legislaţia nu ajută autorităţile locale în privinţa celor care strâng gunoi pe proprietăţile lor.

”Foarte mulţi proprietari acum, după boomul economic, în criză au apelat la o încadrare diferită, aceea de intravilan agricol, pentru a avea impozitul mai mic. Pe noi nu ne interesează neapărat impozitele, ci să deblocăm terenurile pretabile pentru dezvoltare. Avem nevoie de dezvoltare în oraşele care merg bine economic, iar aceşti proprietari nu fac altceva decât să blocheze suprafeţe semnificative în ideea că vor creşte preţurile”, a menţionat în altă ordine de idei Negoiţă.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SUCIU DAN

    sâmbătă, 09.05.2015 at 05:35

    SUNT DE ACORD CU PROPRUNERILE D-VOASTRA,DAR TREBUIE RESPECTAT SI OMUL,ADICA MUNCA TREBUIE RESPECTATA,GANDITI-VA D-VOASTRA IN PRIMARII MAJORITATEA SALARIILOR NETE,CAT IA ANGAJATUL IN MANA SUNT INTRE 724-900 DE LEI,CHIAR CU FACULTATE.
    DE LA 1 IULIE 2015,IN PRIMARII VOM FI TOTI O APA SI UN PAMANT,ADICA BRUT 1050 DE LEI IN MANA 777 LEI.FIE CA AI 8 CLASE SI ESTI ANGAJAT MUNCITOR FIE CA AI DIPLOMA DE LICENTA SI ESTI ANGAJAT CONSILIER ESTE TOTUNA PE STATUL DE PLATA.
    NI SE CER O MIE DE LUCRURI ,AVEM DE INFRUNTAT O MIE DE PROBLEME DAR PRIVIND POLITICA SALARIALA SUNTEM BATJOCORITI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax