Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Proiectul câştigător al concursului de idei pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. Bugetul este de 2 milioane de euro

Publicat

Asociaţia „Transilvania Fest” împreună cu Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba au anunţat câştigătorul concursului de idei „Reabilitarea corectă a Palatului Cultural din Blaj”, deschis la nivel naţional. Proiectul care a obţinut premiul I, în valoare de 3000 de euro, aparţine SC „Enclava de arhitectură” SRL din Braşov, reprezentantă de arhitecţii Radu Ursoiu şi Iulian Ungureanu. Bugetul aflat la dispoziţia autorităţilor pentru reabilitarea obiectivului de cultură din Blaj este de 2 milioane de euro.

Clădirea Palatului Culturii din Blaj a fost inaugurată în anul 1936, ca sediu pentru activităţi culturale, educaţionale şi artistice, însă nu a mai funcţionat cu această destinaţie din anii 90, când a ars într-un incendiu, în proporţie de 40%. Concursul de idei arhitecturale pentru reabilitarea acestui obiectiv a fost lansat în 1 iunie, iar proiectele au fost primite până la data de 21 iulie.

Juriul format din arhitecții Șerban Sturdza, Adrian Soare, Radu Mihăilescu, Gabriel Roșca şi primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, cu funcția de membru onorific şi rol consultativ a hotărât că soluţia oferită de firma „Enclava de arhitectură” din Braşov poate fi aplicată în condiţiile date de tehnologie şi buget. Organizatorii susţin că „prin mijloace minime de intervenţie, proiectul reuşeşte să capteze dramatismul şi memoria spaţiului existent rezultat în urma incendiului. Tavanul cu lumină zenitală reglabilă pune în valoare materialitatea zidăriei netencuite. Procedeul stabileşte o scară de valori şi are o mare calitate că este economic şi reţinut. În partea inferioară a peretelui, este propus un bandou alb al unei simeze de expunere, care adaugă sălii flexibilitate în utilizare cu mijloace minimale.”

Juriul nu a acordat premiile 2 şi 3 (în valoare de 1.500 euro, respectiv 500 de euro), motivând că restul proiectelor „fie nu adaugă suficientă valoare spaţiului existent şi nu se înscriu în criteriile temei de concurs, fie propun soluţii originale, neadaptate contextului”. Însă au fost nominalizate două menţiuni onorifice, în valoare de 1000 de euro fiecare. Acestea au fost obţinute de soluţia cu numărul 5, prezentată de echipa arhitecţilor Silviu Virgil Aldea, Marius Cătălin Moga, Sisak Camelia, Sisak Tamaş şi studenta Oana Carean (colaborator) şi soluţia nr.6, aparţinând SC „Republic of Architects” SRL din Bucureşti şi semnată de Radu Tudor Ponta, Matei Puticiu, Emil Burbea, Raluca Trifu, Andrei Radu, Alexandra Litu şi studentul Vlad Ignătescu. Cele două au fost apreciate pentru originalitate şi îmbinarea între vechi şi nou, însă, potrivit juriului, nu au respectat alte criterii, referitoare la reamenajare. Precizăm că în concurs au intrat 10 idei de reabilitare a clădirii, ce presupun şi amenajarea unei zone de birouri pentru Academia Română şi pentru societăţi culturale din municipiul Blaj. Acestea pot fi văzute sâmbătă, în cadrul unei expoziţii la Palatul Cultural.

Câştigătorii au fost anunţaţi în cadrul unei cine festive, în prezența juriului, vineri 29 iulie, în incinta Palatului Cultural din Blaj. Organizatorii au menţionat că la premiul I, de 3000 de euro, contribuie British Council România și Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu Londra.

Bugetul rezervat de autorităţile locale pentru implementarea proiectului de reabilitare a Palatului Cultural din Blaj este de 2 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Parterul Palatului Cultural din Blaj, trecut în patrimoniul judeţului Alba. Consiliul Local şi CJ vor finanţa în parteneriat restaurarea imobilului | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax