Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Asociație: Programul RABLA MOTO ar putea intra în vigoare din acest an. Voucherele, folosite pentru achiziția de motociclete noi

Publicat

Programul RABLA MOTO, prin care voucherele obținute la casarea unei mașini vechi vor putea fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi, ar putea intra în vigoare chiar din acest an, au transmis reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului – motoADN. 

La sediul Administrației Fondului pentru Mediu a avut loc miercuri, 22 ianuarie, o întâlnire al cărei scop l-a constituit introducerea programului RABLA MOTO începând chiar din acest an. La întâlnire au luat parte președintele AFM, reprezentanți ai instituției, reprezentanții motoADN – Asociația pentru Dezvoltarea Națională a Motociclismului, precum și reprezentanți ai asociațiilor și cluburilor moto din România. 

Potrivit reprezentanților motoADN, programul RABLA 2020 urmează a intra în vigoare în primăvara acestui an, de-a lungul vremii dovedindu-și eficiența în crearea unui parc auto mai nou și mai puțin poluant. 

În 2019, asociația motoADN a demarat o serie de acțiuni pentru crearea și implementarea programului RABLA MOTO. În acest demers, motoADN reprezintă vocea și interesele a peste 8.000 de persoane care au semnat petiția de susținere a implementării programului RABLA MOTO. Proiectul beneficiază și de susținerea activă a numeroase asociații și cluburi moto.

În esență, motoADN propune ca voucherele RABLA, obținute la casarea unei mașini vechi, să poată fi folosite și pentru achiziția de motociclete și scutere noi. În acest fel va crește impactul pozitiv al acestui program de protecție a mediului și se elimină discriminarea persoanelor care vor să achiziționeze o motocicletă, nu un autoturism, prin accesarea programului RABLA.

Stadiul actual – AFM: „Motocicletele vor fi introduse în Programul RABLA”

„În cadrul discuțiilor de astăzi (n.r. miercuri, 22 ianuarie 2020) am reușit să recuperăm timpul pierdut din cauza schimbărilor politice în a doua jumătate a anului trecut. Avem acum o promisiune fermă din partea Președintelui AFM și un proiect bine pus la punct pe care l-am transmis spre analiza AFM, împreună cu studii și analize la nivel european și național despre impactul pozitiv al motocicletelor și scuterelor asupra calității aerului”, declară Razvan Pavel, președinte al asociației motoADN. 

Propunere – Program RABLA MOTO

Necesitate program

„Vânzările de moto și scutere în 2018 au fost de până în 3.000 de unități, iar totalul de înmatriculări a fost de 10.000 de unități. În 2019, primele cifre arată o creștere de până la 40% a numărului de motociclete noi. Vechimea medie a parcului este de aproximativ 8 ani dacă excludem motociclurile foarte vechi, care probabil nu mai sunt în circulație, dar nu sunt radiate.

Având în vedere că schimbările tehnice aferente gradelor de poluare moto EURO 1 – Euro sunt foarte mari de la un grad la altul, putem constata ușor că motocicletele vechi aduc o problemă de poluare. Numărul motociclurilor de import este încă mic daca îl comparăm cu cel de mașini dar, în timp, acest import poate genera probleme semnificative.

Pentru a evita în viitor această nouă problemă de poluare, propunem crearea unui program specializat de promovare a achizițiilor de motociclete noi. Un astfel de program va aduce două seturi de beneficii majore:

  • impact direct – importurile de motociclete/scutere se vor axa pe modele noi cu nivel de poluare redus;
  • impact indirect – impulsionarea creșterii parcului moto va duce la o creștere a mobilității urbane. Această schimbare va avea un efect indirect, dar semnificativ, în reducerea poluării exact în zonele cele mai afectate – orașele mari / marile aglomerații urbane. O îmbunătățire a mobilității duce la o reducere a timpilor de staționare pentru mașini, ceea ce are un impact major asupra nivelului de poluare măsurat în orașele mari.

Abordare program și alocare vouchere

Până acum, AFM a gestionat cu succes programul RABLA, Rabla Plus și mai noul program RABLA pentru electrocasnice. Considerăm că există expertiza necesară creării unui nou program de succes pentru segmentul de motociclete și scutere”, au transmis reprezentanții asociației.

Având în vedere abordările programelor anterioare și discuțiile curente despre programele RABLA Auto, reprezentanții motoADN propun următoarele:

  • Voucherul RABLA MOTO se acordă la casarea unui autoturism uzat. Se urmărește, astfel, înnoirea parcului auto prin înlocuirea unui autoturism uzat cu o motocicletă cu poluare redusă, dar și reducerea poluării produse de întregul parc de autovehicule prin scăderea timpului de ambuteiaj;
  • Din experiența derulării programului RABLA în anii anteriori, un număr semnificativ de vouchere rămân nedecontate, ceea ce înseamnă ca această extindere nu va afecta programul RABLA existent, ci îl va extinde către mai mulți beneficiari și va elimina discriminarea persoanelor care doreau achiziția unei motociclete, nu a unei mașini;
  • Se estimează că un număr de 2.500 de vouchere ar acoperi nevoile pieței în primul an de funcționare a programului RABLA MOTO. Volumul este estimat luând în calcul și potențialul impact pe care l-ar avea introducerea prevederii legale ce permite utilizarea permisului de categorie B pentru a conduce motociclete/scutere cu până la 125 cmc.
  • Voucherele RABLA MOTO pot fi folosite la achiziția de motociclete și scutere noi atât de către persoane fizice, cât și juridice, de la dealerii înscriși în program.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax