Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: 500 de medici de familie şi specialişti din ţară se întâlnesc la Alba Iulia, pentru a dezbate situaţia sănătăţii şi a sistemului medical

Publicat

Aproximativ 500 de medici de familie şi medici specialişti din ţară se întâlnes la Alba Iulia, „capitala sănătăţii”, în această săptămână, cu prilejul unei conferinţe regionale cu titlul „Medicina primară într-un sistem normal de sănătate. Realităţi şi deziderate”. Participanţii dezbat situaţia actuală a sănătăţii din România, a sistemului medical, a medicilor şi a pacienţilor de toate tipurile.

Evenimentul se derulează pe parcursul a trei zile, în care medicii prezintă lucrări ştiinţifice, iar firme care funcţionează în domeniul medical expun produsele şi îşi prezintă activitatea. La conferinţă a fost invitat şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

În perioada 26-28 aprilie 2012, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia are loc conferinţa regională a medicilor de familie, cu titlul „Medicina primară într-un sistem normal de sănătate. Realităţi şi deziderate”. Aceasta este organizată de Asociaţia medicilor de familie Alba, împreună cu Colegiul Medicilor Alba şi Ordinul Asistenţilor Medicali Alba şi participă atât medici de familie, cât şi medici specialişti invitaţi din România.

Dr. George Haber, membru în comitetul ştiinţific al conferinţei a enumerat câteva nume „grele” de profesori universitari din toată ţara, prezente la Alba Iulia în aceste zile. Printre aceştia îi vom regăsi pe secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, prof. dr. Vasile  Astărăstoaie din Bucureşti, preşedintele Colegiului Medicilor din România, care va prezenta o lucrare intitulată „Condiţia Medicului din România”. Din partea bordului Societăţii Naţionale de Medicină de Familie va fi prezent dr. Răzvan Dode de la Iaşi. Şi-au mai anunţat prezenţa prof. Nicolae Hâncu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca, prof. dr. Alexandru Tătaru, medic dermatolog şi venerolog şi prof. dr. Silviu Albu, medic ORL, tot din Cluj-Napoca. De asemenea, reprezentantul Asociaţiei „SM Speromax” Alba, a pacienţilor cu scleroză multiplă, Draqgoş Zaharia, va prezenta obiectivele şi activităţile asociaţiei.

Tematica abordată în cadrul conferinţei cuprinde „Medicina de familie, încotro?”, „Comunicarea medic specialist-medic de familie”, „Asociaţia bolnavilor cronici şi relaţia cu sistemul medical”, „Informatizarea medicinei primare”. Conferinţa este deschisă publicului.

Vedeţi detalii despre organizare şi temele abordate în imaginile ataşate, care reprezintă pliantul conferinţei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. atti

    joi, 19.04.2012 at 10:19

    MULTE DEZBATERI SI OMUL BOLNAV ESTE ARUNCAT DIN SPITAL DE NU ARE BANI.SA SE INFINTEZE CABINETE DE CIRCA, ADULTI-PEDIATRIE, STOMATOLOFIE, DE SCOALA SI CABINETE DE TRATAMENT LA ADULTI SI COPIII.ASTA AR FI REZOLVAREA NU MESE ROTUNDE CU POVESTI SI CHERMEZA LA SFASIT.NIMIC NU S-A REZOLVAT CU INTRODUCEREA MEDICULUI DE FAMILIE.E DEZASTRU IN SANATATE.CHIAR BASESCU A SPUS-ROMANIA NU E STAT SOCIAL.ATUNCI CUM FACI CEVA PENTRU OMUL SARAC CEVA ??????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: De vorbă cu maeștri internaționali ai șahului, la Alba Iulia: Despre muncă, pasiune, tabla bunicului și ”Queens Gambit”

Publicat

Cei mai buni 16 jucători de șah din țară s-au întâlnit la Alba Iulia pentru finala circuitului Grand Prix România, de altfel și cel mai puternic turneu de șah organizat până în prezent la Alba Iulia. 

Între două meciuri am avut ocazia să vorbesc cu Mihnea Costachi și Constantin Lupulescu, maeștri internaționali ai sportului de pe tabla în alb și negru. Un sport în două culori, dar care o multitudine de substraturi, de la citirea celor mai fine expresii adversarului și până la fața de ”poker face” a jucătorilor. 

Am vorbit despre începuturi, despre tabla de șah a bunicului, antrenamente, dar și despre impactul pozitiv pe care l-a avut serialul fenomen de pe Netflix, ”The Queen’s Gambit”.

Înainte de a discuta cu cei doi, am intrat în sala hotelului Transilvania, unde cei 16 disputau primele meciuri, din Grad Prix-ul. Atmosfera era una încărcată, iar singurul sunet care se auzea era doar cel al butonului de pe timer, buton apăsat după fiecare mutare a jucătorilor.

În rest doar priviri pătrunzătoare către tabla de șah și către adversari.

Constantin Lupulescu

Constantin Lupulescu este mare maestru internațional al șahului, iar în 2015 era considerat cel mai bun jucător de șah din România, la acel moment.

Cu o calmitate caracteristică jucătorilor de șah, Constantin a vorbit despre munca care stă în spatele titlului de maestru al șahului. Pe lângă muncă, determinare, un jucător de șah mai are nevoie de ceva: de puterea de a continua chiar și atunci când pierzi.

Începuturi și tabla de șah a bunicului

Mare parte din poveștile jucătorilor de șah din România, povești despre începuturi, încep de la o tablă de șah. Tabla veche de șah a bunicului.

Așa a început și Constantin, după ce bunicul său i-a pus în față jocul de șah. Până pe la cinci șase ani, juca table, iar de când a înțeles șahul totul s-a schimbat.

Pasul către șahul profesionist a venit odată cu rezultatele. La 12 ani a devenit campion național, iar apoi a obținut medalii la campionatele europene. De atunci drumul a fost unul clar.

Nu are un idol al șahului, dar îl apreciează pe jucătorul american, Bobby Fischer și ceea ce a făcut pentru comunitatea internațională a șahului. Bobby este considerat ca fiind sămânța originală, ”the original seed”, a ceea ce înseamnă modul în care oamenii au văzut șahul înainte și după ce el a devenit o personalitate recunoscută la nivel mondial în șah.

Fischer a fost primul campion mondial al lumii la șah din partea USA și cel care a ”demolat” școala rusească de șah în anii 60” -70”.

Cum s-a schimbat lumea șahului după ”Queens Gambit”

Lumea șahului a revenit în atenția publicului după serialul fenomen de pe Netflix, ”Queens Gambit”. Oamenii au putut vedea că șahul poate fi cool, poate fi frumos și că nu este doar un joc al tocilarilor a explicat Constantin.

Zilnic un șahist profesionist se antrenează între șase și opt ore, ceea ce este mai mult decât suficient, a mai precizat Constantin.

Mihnea Costachi, șahul în două cuvinte: pasiune și multă muncă

Cu o privire puternică, de pe un fotoliu așezat în mijlocul unei mari table de șah, flancat de cele 32 de piese în alb și negru, Mihnea spune că șahul profesionist poate fi caracterizat în pasiune, foarte multă pasiune și muncă, foarte multă muncă.

Însă chiar dacă muncești foarte mult, dacă nu există pasiune se ajunge la plafonare, explică Mihnea.

Cum se antrenează un șahist

În primul rând este vorba despre mult studiu individual. Studiu din cărți de specialitate, dar acum pe calculator sunt programe dedicate prin care un șahist profesionist se poate antrena.

De asemenea trebuie să lucrezi cu un antrenor, un antrenor care să te ghideze, în principal înseamnă foarte multe ore de muncă pe diverse teme, explică Mihnea Costachi.

Foarte mulți șahisti memorează cât mai multe mutări, însă Mihnea spune că el nu este un adept al tehnicii.

”Prefer să mă ajut de logică, sunt unii jucători care încearcă să memoreze foarte mult, dar dacă adversarul schimbă, face un mic detaliu, nu mai merge aceeași variantă pe care tu ai memorat-o.

Încerc mereu să gândesc logic posibilitățile și să rețin cât mai puțin””, a mai spus șahistul albaiulian.

De ce să aleagă un tânăr piesele de șah, în locul tablelor din aceeași cutie

O întrebare la care fiecare șahist poate răspunde în mod diferit este cea referitoare la alegerea unui tânăr care pune mâna pe o cutie de șah, pentru prima dată. Ce să aleagă să joace: tablele sau șahul și de ce.

”Eu recomand tuturor copiilor să încerce, să învețe cât mai multe sporturi, așadar și șahul poate fi încercat, iar dacă le place să meargă la un club unde este să fie ghidat de un antrenor, iar apoi, poate să continue la concursuri”, a declarat Mihnea Costachi.

Chiar dacă la prima vedere nu pare, șahul este un joc al emoțiilor, iar cea mai mică grimasă poate duce la citirea adversarului și poate la înțelegerea strategiei. Din acest motiv nu este greu de înțeles de ce foarte mulți șahiști, pe lângă șah mai joacă și alt joc de masă: poker.

Da, deloc suprinzător, o persoană care își poate controla emoțiile într-un joc al minții, poate fi un jucător foarte bun de poker, iar în ultima perioadă au fost exemple din ce în ce mai multe de jucători de șah care au făcut tranziția la poker și au rezultate foarte bune.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

LIVE VIDEO BLAJ: Concert pe Podul Minciunilor, una dintre cele mai spectaculoase construcții din România. Eveniment de inaugurare

Publicat

Podul Minciunilor din Blaj este inaugurat luni, după lucrările de modernizare, printr-un concert. Acesta se desfășoară pe pod, fiind un eveniment ce va deveni tradițional, înainte de Târgul Căciulilor.

Autoritățile locale au pregătit un program artistic cu Fanfara Județului Alba (dirijor Coriolan Honcaș), Robert Gavrilaș și Trupa The Puzzles.

Atmosfera va fi întreținută de DJ George Vasinc.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Blaj, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

 

Mesajul primarului Gheorghe Valentin Rotar, la începutul evenimentului:

În actualizare

Noul Pod al Minciunilor din Blaj

Lucrările de modernizare a podului, devenit o construcție spectaculoasă, au fost finalizate doar în opt luni.

Detalii despre investiția de modernizare a podului (primar Gheorghe Valentin Rotar):

 

Podul rutier peste calea ferată are portaluri arhitecturale de 22 de metri înălțime, fiind iluminat dinamic pe timp de noapte. Carosabilul are cinci benzi de circulație rutieră și două benzi pentru circulația pietonală, trotuare acoperite, luminate și încălzite.

Autoritățile vorbesc despre o adevărată capodoperă arhitectonică, cu o structură unică în România.

Vezi și „Podul minciunilor” din Blaj, o deschidere nouă spre mobilitate. Care este originea denumirii sale

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România, în TOP 5 țări din Uniunea Europeană după numărul de tineri fermieri

Publicat

teren agricol

România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în topul agriculturii practicate de tineri fermieri, de până în 25 de ani, arată datele Eurostat.

Numărul tinerilor a crescut de aproape patru ori în cinci ani, astfel că în 2020 la nivel naţional activau 155.740 de tineri, agricultura românească devenind la fel de atractivă precum cea din Spania, cea din Franţa sau cea din Italia.

„Creşterea numărului de tineri din agricultură, în primul rând, a fost stimulată de infuzia de fonduri euro­pene, în special cele derulate prin AFIR . Pe lângă ajuto­rul acesta financiar, nerambursabil, mai există şi compo­nenta de schimb intergeneraţional din agricultură. Multe afaceri de familie pornite de părinţi sau bunici transferă acum rolul copiilor. În egală măsură mai există un factor şi anume conştientizarea relevanţei acestui domeniu, pentru că vorbim de satisfacerea unei nevoi fiziologice: de hrană. (…) Mai putem vorbi şi de agricultura digitală, agricultura viitorului, care a atras tinerii“, spune Horaţiu Buzgău, un tânăr de 25 de ani, care deţine compania Holiv Ecoplant, care se ocupă cu producţia de alune.

El adaugă că intarea tinerilor în agricultură ar putea fi şi o tendinţă care va duce la echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare. „Nu e uşor, nu se poate face de azi pe mâine, e mult de muncă, de multe resurse, un fenomen complex, care are nevoie de timp, dar când tragem linie efectele pot fi vizibile.”

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șase centre comunitare integrate, finanțate în Alba. Vor asigura servicii medicale, sociale şi educaţionale în mediul rural

Publicat

Șase primării din Alba sunt eligibile pentru înființarea unor centre comunitare integrate, cu finanțare din PNRR. 

Acestea vor asigura servicii medicale, sociale şi educaţionale, în special pentru grupurile identificate aparţinând populaţiei vulnerabile preponderent din mediul rural.

”În calitatea mea de director executiv al DSP Alba am semnat azi primele 3 protocoale de colaborare, dintr-un total de 6, cu primării din județ care, în urma selecției efectuate de către Ministerul Sănătății, sunt eligibile pentru a accesa fonduri în vederea înființării, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de Centre Comunitare Integrate.

Este vorba despre primăriile Horea, Roșia de Secaș și Sâncel, urmând ca în zilele următoare să fie semnate protocoalele de colaborare și cu primăriile Cergău, Jidvei și Râmeț” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Semnarea acestor protocoale reprezintă o etapă obligatorie în demersul comunităților locale de accesare a fondurilor puse la dispoziție de către Ministerul Sănătății prin PNRR, fiecare primărie urmând să primească circa 140.000 de euro pentru înființarea unui Centru Comunitar Integrat, bani pentru dotări și construcție.

”DSP Alba garantează astfel susținerea pe care o va acorda primăriilor în ceea ce privește consultanța și demersurile concrete în vederea înființării și apoi a finanțării posturilor de asistenți comunitari ce vor activa în cadrul centrelor comunitare integrate.

Reamintesc că, la nivel național se prevede înființarea a 200 de centre comunitare integrate până în anul 2025 care vor asigura servicii medicale, sociale și educaționale, în special pentru grupurile identificate aparținând populației vulnerabile prepoderent din mediul rural” a adăugat Sinea.

Pentru ce se pot folosi banii

Investiția are un buget național total de 40.200.000 €.

70% din buget (peste 28.000.000 €) va reprezenta un grant financiar la dispoziția celor 200 de beneficiari preselectați pentru construcții noi sau renovări. Restul de 30% (puțin peste 12.000.000 €) presupune selectarea dintr-o listă de echipamente și dotări a pozițiilor care prezintă interes pentru beneficiar.

Bugetul unui proiect va fi compus din:

– Echipamente și dotări selectate dintr-o listă predefinită cu o valoare maximă de 60.300 €;

– Grant financiar la dispoziția beneficiarului pentru realizarea lucrărilor de construcție sau renovare a Centrelor Comunitare Integrate în valoare de 140.700 €;

Data deschiderii platformei pentru încărcarea dosarelor este 30 septembrie 2022.

Data limită încărcare dosare (primii 200 de beneficiari): 15 noiembrie 2023, ora 16:00 (ora României).

Dată limită semnare 200 de contracte: 30 decembrie 2022.

Data limită de implementare a proiectelor: 30 iunie 2025.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax