Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

70 de membri ai Sindicatului Învăţământ Alba protestează la Bucureşti alături de alţi sindicalişti din ţară

Publicat

Miercuri, un număr de 70 de membri şi lideri ai Sindicatului Învăţământ Alba participă atât la mitingul din faţa Guvernului cât şi marşul care se va organiza până la Palatul Parlamentului. Alături de ceilalţi membri ai Sindicatului Învăţământ Liber vor protesta între orele 11.00 – 12.00 în Piaţa Victoriei, iar de la ora 13.00 într-un marş până la Parlament. Printre revendicări se numără alocarea de 6% din PIB pentru educaţie, creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public, depolitizarea învăţământului, creşterea salariilor la profesorii debutanţi cu 50%.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Învăţământ Alba, Ioan Stanca, se va pleca în această noapte spre Bucureşti cu două microbuze, unul din Blaj şi altul cu membri ai sindicatului din Câmpeni şi Alba Iulia. Acesta a mai precizat că participanţii din Alba la miting sunt de la mai multe şcoli din judeţ.

Principalele modificări care se impun de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Aceştia mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1, şi depolitizarea învăţământului, astfel că în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ, rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici.

Sindicaliştii mai cer regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă şi nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoştinţele dobândite, pentru a face faţă cerinţelor în schimbare şi competiţiei de pe piaţa forţei de muncă.

foto: arhiva

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax