Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Academia Română aniversează 150 de ani. Manifestări de sărbătorire, la Academie, la Ateneul Român şi la Castelul Peleş

Publicat

logo2_MirciaDumitrescu Academia Română marchează luni, 4 aprilie, împlinirea a 150 de ani de la înființare. Fondată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea  Academică Română, instituţia, definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc, primeşte, în martie 1879, titulatura Academia Română.

Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare, Academia Română va fi sărbătorită luni, 4 aprilie 2016, în sesiune solemnă, de autorităţile Statului Român, de invitaţi străini, preşedinţi ai academiilor europene, de personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti, alături de membrii săi titulari, corespondenţi şi de onoare din ţară şi din străinătate.

Începând cu ora 11.30, în Sala Prezidiului Academiei va avea loc o scurtă întrevedere între Președintele României, Klaus Iohannis, și reprezentații academiilor străine, care vor participa apoi, la ora 11.50, la dezvelirea plăcii jubiliare „Academia Română – 150 de ani
în serviciul Națiunii Române“, amplasată la Intrarea A. Momentul va fi urmat de vernisarea expoziţiei Artişti plastici, membri ai Academiei Române. Evenimentul se va desfăşura la ora 12.15, în prezenţa înalţilor oaspeţi, la Biblioteca Academiei Române, Sala „Theodor Pallady“, unde vor fi expuse lucrări din colecţiile Cabinetului de Stampe şi din patrimoniul Academiei Române.

Ziua festivă se va încheia la Ateneul Român, unde, începând cu ora 17, va avea loc Gala aniversară „Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române“. La eveniment
vor participa autorităţile Statului Român, reprezentanți ai Casei Regale, membrii Academiei Române, conducerea institutelor de cercetare ale Academiei Române, personalităţi din lumea politică, ştiinţifică, cultural-artistică, ambasadori acreditaţi în România, oaspeţi din străinătate. Gala va fi deschisă de acad. Ionel-Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Marți, 5 aprilie, ASR Principesa Margareta, Custodeșe Coroanei Române, va oferi un dejun oficial în onoarea membrilor Academiei Române și invitaților din străinătate. Dejunul va avea loc în Sala de Muzică a Castelului Peleș, la ora 13.00.

Simbol al spiritualității naționale încă de la înființarea sa, la foarte scurta vreme după Unirea Principatelor Române, Academia Română se afirmă și continuă să se definească drept nucleul intelectualității românești. Membrii săi sunt personalități știintifice recunoscute și apreciate național și internațional, cu o deosebită expertiză în domenii dintre cele mai diverse, de la istorie, filosofie și lingvistică, până la fizica nucleară, chimie, biologie macro și microcelulară, geologie și geodinamică sau agricultură.

Conform statutului său, Academia Română funcționează acum pe trei coordonate, ca for de consacrare și de recunoaștere a meritelor deosebite ale oamenilor de știință, de cultură și de litere din țară; cel mai important pilon al cercetării fundamentale din România, activând deopotriva în cercetarea aplicată și participant activ în viața societății românești, afirmându-și punctul de vedere în probleme importante pentru țară, cum sunt învățământul, patrimoniul național, identitatea românească, integrarea europeană, calitatea vieții cetățenilor.

Prin lege și statut Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari și corespondenți și 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din țară. În prezent, Academia Română are 84 de membri titulari, 76 de membri corespondenți, 45 de membri de onoare dintre care șase sunt din străinătate.

După un secol și jumătate de activitate neîntreruptă, Academia Româna își reafirmă misiunea de a servi interesele națiunii române și își propune să fie un corect mediator între tendințele globalizării, integrării și mondializării și păstrarea identității culturale naționale, se precizează într-un comunicat al instituției.

sursa: academiaromana.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax