Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Copacii din Parcul Custozza, trântiţi la pământ cu buldozerele

Publicat

Mai mulţi copaci seculari din Parcul Custozza au fost doborâţi cu buldozerele, marţi după-amiază, în ciuda asigurărilor repetate ale administraţiei locale că aceştia nu vor mai fi tăiaţi până când va avea loc o consultare publică.

Jurnaliştii ajunşi la faţa locului au observat cum copacii erau scoşi efectiv din rădăcini, tăiaţi şi transportaţi, cu ajutorul a două buldozere. Chiar şi acei copaci care nu au fost atinşi de lamele buldoexcavatoarelor aveau rădăcinile vizibil afectate, iar asta deoarece în jurul lor au fost săpate şanţuri de aproximativ 1 metru.

Niciuna dintre persoanele abilitate să ofere răspunsuri nu s-a aflat, marţi, pe şantier, aşa că lămuririle au venit din partea unui domn care s-a recomandat ca fiind consultant pe probleme de construcţii la firma care execută lucrările: „În cursul săptămânii trecute, Romsilva a elaborat un studiu potrivit căruia copacii bătrâni şi bolnavi vor trebui tăiaţi. Sigur că vor mai fi tăiaţi şi alţii sănătoşi, dar trebuie să înţelegeţi că aşa se întâmplă când au loc lucrări”. Bărbatul a mai explicat că, acest studiu, nu a mai fost făcut public.

Pentru a putea fi identificaţi copacii propuşi pentru tăiere, experţii au lipit etichete galbene pe trunchiurile acestora.

Aflat la faţa locului, avocatul Radu Octavian, susţinătorul Asociaţiei „Alba Verde” în demersurile întreprinse de aceasta pentru conservarea Parcului Custozza, a intrat alături de jurnalişti în zona de şantier şi a arătat cum copaci vizibil sănătoşi erau distruşi fără milă, iar staturile istorice erau strivite sub greutatea utilajelor. Mai mult decât atât, Radu Octavian a intrat în conflict cu o angajată a Muzeului Unirii, sub ochii căreia se desfăşurau lucrările. Aceasta a subliniat, în repetate rânduri că nu muzeul este cel care decide ce se va tăia şi ce va rămâne, dar asigurările femeii nu au reuşit să îl calmeze pe avocat.

Nestingheriţi, lucrătorii şi-au continuat acţiunea cu ajutorul buldoexcavatoarelor, prin Parcul Custozza şi au părăsit şantierul după ce au terminat de încărcat, în remorca unui utilaj, o parte din trunchiurile copacilor doborâţi.

Până în jurul orei 18.00, niciun reprezentant al firmei „Grup Corint”, administratorul şantierului din Cetate nu şi-a făcut apariţia pentru a ne oferi lămuriri.

[media id=335 width=320 height=240]

Reacţie PNL la tăierea arborilor din Parcul Custozza

În urma acţiunilor de marţi, din Parcul Custozza, un alt susţinător al acestui obiectiv, vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, a transmis o declaraţie în care subliniază că: „solicităm suspendarea imediată a contractului cu Grup Corint, pentru abuz repetat împotriva proprietăţii publice şi încetarea de urgenţă a oricăror lucrări în Custozza. Vom face demersurile necesare în Consiliul Local şi, dacă e nevoie, în justiţie.” Mai mult decât atât,  Roman solicită şi demisia de onoare a primarului Mircea Hava, considerat „părtaş la acest jaf şi la această distrugere”.

Roman a mai adăugat că în ultima lună de zile, a lăsat loc societăţii civile să urmeze un calendar de dialog cu executantul lucrărilor din Cetate şi cu Primăria. „Se pare că Hava şi ai lui au înţeles acest dialog şi atitudinea noastră pozitivă doar ca pe o tragere de timp şi o tărăgănare, ca să aibă ocazia să radă parcul pe ascuns! Am întins o mână şi ni se râde acum în faţă, nouă, tuturor albaiulienilor. Nimic din ce s-a promis, smuls cu forţa de sute de oameni prin miting şi proteste, acum 2 luni, nu s-a îndeplinit: dialog, calendar, prezentare de proiecte arheologice şi de amenajare urbană etc. Doar propagandă ieftină şi praf în ochi!”

Săptămâna viitoare, au fost anunţate  acţiuni  de protest .

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Calin

    miercuri, 18.05.2011 at 12:54

    Angajata Muzeului National al Unirii cred ca ne-a raspuns tuturor ingrijorarilor noastre privind parcul prin „Ce va XXX pe dumneavoastra grija”. Cu atat mai grav din partea unui functionar al statului…!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax