Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Ziua Mondială fără Tutun”. Aproximativ 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului


Publicat

fara tigari

fara tigariÎn fiecare an Organizația Mondială a Sănătății şi partenerii săi naţionali celebrează pe 31 mai Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), pledând pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

Cu ocazia WNTD 2015, statele-părţi ale Convenţiei cadru pentru controlul tutunului (FCTC) – primul tratat mondial de sănătate publică – între care România, sunt chemate întărească colaborarea pentru îngrădirea şi eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun.

La nivel mondial, comerţul ilicit cu produse din tutun constituie o ameninţare majoră pentru sănătatea publică şi alimentează corupția ce subminează instituţiile statului, dezvoltarea ecomomică, morala politică.

Derulată sub sloganul “Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!”şi având temă actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, WNTD 2015 are ca scop întreprinderea de noi paşi împotriva comerțului ilicit cu tutun, incluzând conştientizarea publică privind contrabanda, contrafacerea & manufacturarea clandestină.

Fumatul continuă să reprezinte o endemie globală. Astfel, circa 6 milioane de oameni îşi pierd anual viaţa din cauza fumatului. Peste 5 milioane din aceste decese sunt rezultatul consumului direct de tutun, iar peste 600 000 sunt atrase de fumatul pasiv. În perspectiva lui 2030 numărul deceselor anuale s-ar putea ridica la peste 8 milioane în lipsa unor măsuri urgente.

În Regiunea Euro-OMS, în ciuda descreşterii prevalenţei fumatului de la 35,3 la 31,5% între 2005 şi 2009, circa 41% dintre bărbați şi 22% dintre femei încă fumează. În privinţa tineretului, Regiunea Euro-OMS suferă de prevalențe dintre cele mai ridicate ale fumatului atât în rândul băieților cât și, mai ales, al fetelor.

Conform statisticilor OMS, circa 31% din populația României (41% bărbaţi şi 22% femei) fuma în mod curent în 2010, iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7% a celor ce fumau zilnic. OMS apreciază că în 2025 încă va fuma circa 23% din populația României, cu condiţia, nota bene, ca eforturile privind controlul asupra tutunului să nu slăbească.

Una din 10 ţigarete fumate actualmente în Europa este de origine obscură (a se citi ilicită: de contrabandă, contrafăcută sau produsă legal într-o ţară pentru a fi vândută pe o piaţă neagră externă – aşa numitele illicit whites). În Regiunea Euro-OMS consumul de illicit whites a crescut în 2013 cu 15% faţă de 2012.

Faţă de un consum de ţigarete “licite” relativ stabil începând cu 2010, volumul românesc de ţigarete de contrabandă & contrafăcute a scăzut brusc în 2011, sub impactul crizei economice, rămânând în continuare relativ stabil în jurul a 11% din consumul total. Acest nivel susţine necesitatea păstrării/sporirii vigilenţei organelor abilitate prin lege, în conformitate cu angajamentele României ca parte a FCTC.

Trebuie menţionat că reprimarea tutunului „ilicit” nu trebuie interpretată în nici un caz ca o recomandare a celui „licit”. Licit sau ilicit, tutunul este la scadenţă mortal, cu o primă de periculozitate, desigur, pentru cel necontrolat, de contrabandă. Atitudinea corectă, din punctele de vedere etic, medical (individual) sau al sănătăţii publice (colective) este: fără tutun de orice fel.

Medicii angrenaţi în combaterea fumatului consideră că antidotul cel mai sigur împotriva pieţei ilegale este restrângerea cererii de tutun prin prevenirea începerii fumatului la tineret şi renunţarea la fumat. Programul MS „ Stop fumat” oferă o astfel de şansă celor cu adevărat interesaţi (tel verde: 0800 87 86 73).

WNTD 2015 țintește sensibilizarea populației în privința riscurilor în planul legii și al sănătății personale şi publice, atrase de accesibilitatea mai mare a tutunului clandestin.

Comerţul ilicit de tutun influenţează advers prevenţia şi renunţarea la fumat. Tentaţia exercitată asupra tineretului de ţigaretele “ilicite” ieftine sporeşte cohortele de adolescenţi atrase în fiecare an între fumători. Renunţarea la fumat îşi pierde, din cauza ţigaretelor ieftine, una dintre motivaţiile principale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, de la CS Unirea Alba Iulia, participă la cea mai importantă competiție europeană de marș

Publicat

Echipa CS Unirea Alba Iulia, formată din antrenorul Gabriel Avram și atletele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, reprezintă România la Campionatul European de Marș de la Poděbrady, localitate cehă cu tradiție pentru astfel de competiții de elită la nivel european.

Ana Rodean va participa, duminică, la proba de 35 de kilometri marș, nou introdusă în competiție, în vreme ce Mihaela Acatrinei va participa, ca de obicei, la proba de 20 de km.

Atletele din Alba Iulia fac parte din lotul național al României, compus din 7 sportivi (4 la masculin și 3 la feminin). Delegația României a plecat de la Buziaș spre Republica Cehă.

”Pentru CS Unirea Alba Iulia este o onoare să reprezinte România la o competiție europeană de un asemenea nivel și sperăm să obținem cele mai bune rezultate. Noua probă va fi o provocare pentru multe sportive și o posibilitate de reafirmare pentru Ana Rodean, după ce ani la rând a cucerit pe plan national proba de 20 de km.

Mihaela Acatrinei și-a demonstrat suveranitatea, în România, la această probă, la ultimele competiții. Participarea noastră a fost pregătită în cele mai mici detalii de către antrenorul Gabriel Avram. Multă baftă!” – Corneliu Mureșan, director CS Unirea Alba Iulia.

Echipa de marș a CS Unirea Alba Iulia a avut un program încărcat în acest sezon competițional, iar Campionatul European vine după alte 4 competiții importante (2 în țară și 2 în străinătate), la care a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz.

Lotul complet al României:

MASCULIN: Narcis Mihăilă (50 km marș), Marius Cocioran (50 km marș), Remus Rădoi (50 km marș), Ionuț Pleșu (50 km marș);

FEMININ: Ana Veronica Rodean (35 km marș – senioare), Mihaela Acatrinei (20 km marș – senioare), Maria Diana Lătărețu (10 km marș – junioare 1).

ANTRENORI: Gabriel Avram, Gheorghe Ardeleanu, Gabriela Ustabacieff;

CONDUCĂTOR DELEGAȚIE: Octavian Măzăran.

La startul competiției s-au înscris 212 sportivi din 25 de țări.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Organizator UNTOLD: Măsurile luate nu se pot aplica la evenimente. Autoritățile au reușit să compromită și lunile iunie și iulie

Publicat

Organizatorii de festivaluri spun că măsurile luate de autorități nu se pot aplica la evenimentele pe care ei le organizează, și că măsurile pe care le-au propus la întâlnirile cu autoritățile erau în măsură să transforme evenimentele în locuri sigure.

„Suntem nemulțumiți de faptul că am discutat cu autoritățile până acuma, am fost în grupurile de lucru, am propus soluții care se pretează industriei noastre și iată că după toate aceste întâlniri am primit un set de norme și de măsuri care nu se pot aplica la evenimentele noastre, la evenimentele nimănui.

Chereji: Cred că nicăieri în lume nu poți să te gândești că organizezi un eveniment la care să asiguri doi metri pătați pentru fiecare persoană.

Noi am propus un set de norme care odată aplicate, am transforma evenimentele în cele mai sigure locuri”, a declarat la Aleph News Edy Chereji, director de comunicare Untold și Neversea.

Lunile iunie și iulie compromise

Chereji spune că prin măsurile luate, autoritățile au reușit să compromită și luna iunie și luna iulie în ceea ce privește organizarea de evenimente, pentru că normele propuse nu pot fi luate în calcul, nu pot fi respectate de nicio persoană care își dorește să organizeze evenimente

„Sper că autoritățile vor reveni asupra acestor norme, cu atât mai mult cu cât premierul României promitea că se va implica și că vom avea o vara cu evenimente și festivaluri.

Noi nu renunțăm, facem tot ce ține de noi, dar sperăm ca și dumnealui să-și țină promisiunea pe care a făcut-o. Cred că dacă se va implica, autoritățile vor putea reanaliza aceste propuneri care nu reușesc să ajute în niciun fel.

Poate aceste măsuri sunt bune pentru evenimentele publice făcute de diverse instituții ale statului”, a adăugat directorul de comunicare.

Guvernul a adoptat vineri o hotărâre privind prelungirea stării de alertă, cu o serie de modificările care intră în vigoare din 15 mai.

Doi metri patrați pentru fiecare persoană și mască de protecție

Organizarea în aer liber a spectacolelor, festivalurilor, concertelor sau altor evenimente publice sau private este permisă numai cu cel mult 500 de spectatori cu respectarea a 2 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Participarea este permisă numai pentru persoanele care sunt vaccinate, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 72 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

ASF a publicat NOILE TARIFE de referinţă pentru ASIGURĂRILE RCA. Cele mai scumpe polițe vor fi plătite de șoferii sub 30 de ani

Publicat

ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru asigurările RCA. Documentul va fi actualizat peste 6 luni. Potrivit noului raport, cele mai mici prime de asigurare le vor plăti şoferii cu vârste între 41 şi 50 de ani, cu maşini cu motor sub 1200 cmc.

Prima de asigurare de referinţă pentru aceşti şoferi este de 237 lei.

Citește și Cristian Ghinea: Rovinieta va fi înlocuită cu un alt sistem de taxare, iar înmatricularea mașinilor second-hand, descurajată

Cele mai mari tarife le vor plăti şoferii sub 30 de ani, cu motoare de peste 2500 cmc.

Pentru aceştia, prima de asigurare de referinţă este de 1021 lei, scrie mediafax.

Asigurări RCA ASF- tarifele pe categorii

Vehicule destinate transportului de călători, SUVuri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri,  PERSOANE FIZICE

1.Vehicule destinate transportului de călători, SUVuri și autovehicule mixte cu o masă autorizată maximă de sub 3,5 tone și maxim 9 locuri, PERSOANE JURIDICE

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Redeschiderea târgului de vechituri din Alba Iulia se AMÂNĂ. Primăria: Jandarmeria a hotărât să nu deschidă Talciocul

Publicat

Sâmbătă seara, reprezentații Primăriei Alba Iulia au transmis un comunicat de presă prin care au precizat că târgul de vechituri NU se va redeschide duminică, 16 mai. 

Aceștia au precizat că cei care nu au fost de acord cu deschiderea târgului au fost reprezentații Inspectoratului de Jandarmi Alba. Decizia de a nu deschide târgul vine după declarația primarului Gabriel Pleșa care a precizat sâmbătă dimineața pentru alba24.ro că târgul va fi redeschis duminică, 16 mai. 

Mai mult de atât, Pleșa spunea că vor fi polițiști locali care vor verifica ca cei care intră în târg să poarte măști de protecție.

” În urma discuțiilor purtate de către administratorul societății care organizează activitățile comerciale din piața ”Talcioc” și conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi, s-a stabilit ca redeschiderea acesteia să fie amânată, deși administrația locală și-a dorit acel lucru.

PRECIZĂM FAPTUL CĂ PRIMĂRIA MUNICIPULUI ALBA IULIA NU ESTE IMPLICATĂ ÎN ORGANIZAREA ACTIVITĂȚILOR COMERCIALE DIN TALCIOC.

Terenul pe care se desfășoară piața ”Talcioc” este concesionat de către primărie unui operator privat care organizează activitățile comerciale.

Redeschiderea pieței ”Talcioc” se va face, cu respectarea legii, în urma discuțiilor dintre agentul economic concesionar și Inspectoratul Județean de Jandarmi.

Vom discuta, săptămâna viitoare, cu toate instituțiile abilitate pentru a găsi, cât mai rapid, o variantă legală de redeschiderea a pieței, deoarece, în opinia noastră, nu ar trebui ca această activitate să fie interzisă, având în vedere trendul descendent al cazurilor și faptul că situația epidemiologică din Alba Iulia s-a îmbunătățit considerabil”, au transmis reprezentații primăriei într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate