Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Examenul de definitivat s-a prelungit cu o oră din cauza unui subiect greșit. Cei 111 profesori din Alba vor afla rezultatele în 23 iulie

Publicat

Marţi, de la ora 9.00, s-a desfăşurat proba scrisă a Examenului Naţional de definitivare în învăţământ, la care au participat cadre didactice titulare sau suplinitori calificaţi, cu o vechime de minim doi ani în activitatea de predare.

În Alba, la centrul de examinare organizat la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia au intrat în sală 115 candidaţi. La examen s-au înscris 125 de cadre didactice, 7 nu au îndeplinit criteriile de prezentare la proba scrisă, iar 3 nu s-au prezentat. În timpul testării, alţi patru candidaţi s-au retras din concurs.

Proba scrisă a cuprins trei subiecte: de disciplina de specialitate, de metodica predării acesteia  şi de pedagogie şcolară sau preşcolară. Se acordă 10 puncte din oficiu şi câte 30 de puncte pentru rezolvarea fiecărui subiect. Nota minimă de promovare este 7.00.

Profesorii au avut iniţial patru ore la dispoziţie pentru rezolvarea subiectelor şi află rezultatele luni, 23 iulie. În cazul în care nu sunt mulţumiţi de notă, pot depune contestaţii până în 24 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie comunicate în 26 iulie. Lucrările se corectează în mai multe centre naţionale de evaluare, în funcţie de specialitate (disciplină), la Cluj, Sibiu, Braşov, Prahova, Bucureşti şi Iaşi. Transportul lucrărilor se face în prezenţa a doi inspectori de specialitate, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti.

Dacă trec de acest examen, profesorii intră în treapta superioară de salarizare. Cadrele didactice pot participa la definitivat de maxim trei ori, într-un interval de 5 ani. Obţinerea definitivatului este obligatorie în 7 ani de la începerea activităţii de predare, în caz contrar se pierde titulatura.

UPDATE: Unul dintre subiectele prezentate la Definitivat a fost greşit. Pentru învăţătorii care au dat examenul pentru gradul I, nu era prevăzut în programa şcolară basmul cult. Subiectul a fost înlocuit, iar examenul s-a prelungit cu o oră.

UPDATE, Ora 16.15: Potrivit reprezentanţilor ISJ Alba, nu au fost înregistrate incidente în timpul examenului de la Alba, nefiind cazuri de candidaţi eliminaţi din sală. În ceea ce priveşte subiectul de la limba română pentru învăţători, a fost exclus din formulare cuvântul „cult”, astfel încât cadrele didactice au avut de caracterizat un personaj dintr-un basm la alegere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax