Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie si Har”, la Alba Iulia. Cărți poștale, fotografii și documente de arhivă

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează vineri, 9 septembrie, de la ora 17:00, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români, expoziția „Catedrala Încoronării. Istorie si Har”. Locul de desfășurare al evenimentului este Catedrala Încoronării.

Împlinirea unui secol de la sfințirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia (8 octombrie 1922) și de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari (15 octombrie 1922) este un bun prilej de ane reaminti, împreună, o perioadă extraordinară din istoria românilor, când interesele țării au prevalat, când nația română a vibrat și a luptat la unison pentru cauza României, când cuvintele neam, țară, unitate aveau încărcătura necesară și puterea de a ține treze spiritele tuturor.

Unirea deschisese românilor posibilități nebănuite care trebuiau valorificate la maxim. Încoronarea suveranilor români la Alba Iulia, cetatea transilvăneană a sufletului național românesc, privită ca act simbolic util țării, reprezenta un pas important în direcția consolidării poziției României întregite în spațiul european.

Organizarea acestui eveniment a presupus un uriaș efort financiar, pregătiri de amploare, proiecte ambițioase, artiști angajați, viziune, termene, infrastructură bine articulată.

Chiar dacă au existat și piedici, dispute, inerente, de altfel, organizării unui eveniment de această anvergură, Încoronarea de la Alba Iulia a reprezentat pentru toți cei implicați, organizatori și participanți, un vis împlinit și numeroase amintiri transmise din generație în generație prin imagini și documente păstrate în colecții publice și private.

Acum, la ceas aniversar, readucem în fața publicului, printr-o expoziție organizată sub genericul Catedrala Încoronării. Istorie și Har, imagini (cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian) și documente (Arhivele Diplomatice București) care ne oferă șansa de a simți, măcar în parte, emoția zilelor de atunci.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan” Alba Iulia.

Vernisajul va fi transmis on-line pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax