Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: Expoziție de icoane pictate tradițional și recital de pricesne, în Cetatea din Alba Iulia

Publicat

În Cetatea Alba Carolina, astăzi, de la ora 15.00, este prezentată o expoziție de pictură tradițională. De asemenea, este organizat un recital de pricesne susținut de Leontina Fărcaș și Grupul. vocal tradițional „Muguri de Tezaur”.

Evenimentul se desfășoară la la spațiile expoziționale de la Poarta a III-a a Cetății Alba Iulia și este organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Expoziția „Icoană din suflet de copil” cuprinde lucrări realizate de cursanții Școlii de Arte și Meșteșuguri: Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz”, coordonată de profesoara Daniela Anca și Clasa de pictură de icoane pe lemn, coordonată de prof. dr. Ioana Raica.

Evenimentul cultural va fi completat de un recital de pricesne susținut de Grupului vocal tradițional „Muguri de Tezaur” și îndrăgita interpretă Leontina Fărcaș.

Arta icoanei pe sticlă – ”Școala de la Laz”

Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri, unitate de învățământ care funcționează în cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei școli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923).

Neamul Poenariu din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit și a pus bazele unei veritabile școli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintașii săi, dar a abordat și teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.

De-a lungul anilor, Maria Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului, zeci de generații de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost și Daniela Anca, care este, astăzi, meșter iconar și instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepților în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înființat Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, clasă care duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax