Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE: Grevă a magistraților din țară pentru revocarea a doi membri CSM. Instanțele albaiuliene nu au suspendat activitatea

Publicat

Asociația Magistraților din România a cerut judecătorilor și procurorilor să suspende ședințele de judecată programate marți pe durata plenului CSM, pe a cărui ordine de zi figurează revocarea membrilor CSM Alina Ghica și Cristi Dănileț. Protestul magistraților din țară a demarat la ora 8.30, dar acestuia nu i s-au alăturat și judecătorii Tribunalului Alba. La instanțele albaiuliene activitatea s-a desfășurat conform programului normal.

UPDATE: Cei doi membri CSM, Alinia Ghica şi Cristi Dănileţ au fost revocaţi din funcţie. Danileţ a fost revocat din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu 14 voturi „pentru” şi patru „împotrivă”. Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

UPDATE2: Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a anunţat, că în urma voturilor exprimate de membrii Plenului CSM, judecătorul Adrian Bordea este noul vicepreşedinte al Consiliului, acesta primind 16 voturi „pentru”, un vot fiind de abţinere.

Motivul grevei ar fi acela că nu s-a respectat decizia ju­de­cătorilor de a revoca doi mem­bri ai Con­si­liului Superior al Ma­gis­traturii, Alina Ghica și Cristi Danileț.

Deși nu au suspendat activitatea, magistraţii de la Tribunalul Alba și Curtea de Apel Alba Iulia susțin, ca și colegii lor, respectarea legii și revocarea celor doi membri CSM. Pentru a-și face public punctul de vedere, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au semnat fiecare o scrisoare pe care au adresat-o conducerii CSM, prin care cer revocarea Alinei Ghica și al lui Cristi Danileț în ședința de marţi.

Magistrații din România consideră că, în cazul în care nu li se va respecta voința judecătorilor, care au decis retragerea mandatelor de încredere a doi membri aleși, AMR “îşi rezervă dreptul de a formula de îndată plângere penală împotriva tuturor membrilor CSM pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată de AMR judecătorilor şi procurorilor”.

În scrisoarea Consiliului Director al AMR, magistrații își declară îngrijorarea pentru tergiversarea procedurii de revocare din funcție a judecătorilor Alina Ghica și Vasilică Dănileț, ca urmare a sesizărilor adunărilor generale ale judecătorilor curților de apel și judecătoriilor.

“Nu înţelegem să fim părtaşi la prelungirea de către CSM a aplicării dispoziţiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care şi sesizarea Comisiei nr. 2, sens în care am hotărât să ne exprimăm poziţia fermă în cadrul plenului Consiliului, neparticipând la activitatea în comisiile ce au doar un rol consultativ”, spun magistrații.

AMR susține că grupul de 19 membri ai CSM se află în “imposibilitatea voită” de a lua act în termen de 15 zile și de a dispune excluderea din magistratură a celor doi judecători, încălcând astfel legea și ignorând voința exprimată de 1.600 de judecători.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută marţi, 26 februarie, numirea vicereşedintelui CSM, singurul candidat fiind judecătorul Adrian Bordea. De asemenea, se discută revocarea din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Magistraţii judecătoriilor din Olt şi-au suspendat activitatea marţi dimineaţă, ca semn de protest faţă de menţinerea în CSM a celor doi judecători.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax