Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: ÎPS Irineu a ținut o slujbă de Parastas pentru pomenirea lui Mihai Viteazul, la Bisericuța Memorială

Publicat

Anul acesta s-au împlinit 411 ani de la uciderea primului domnitor care a reușit unificarea celor trei țări române, adică a lui Mihai Viteazul. Cu acest prilej, la Biserica Memorială „Mihai Viteazul”, a fost oficiată slujba Parastasului pentru pomenirea domnitorului. La slujbă a participat Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Irineu, alături de preotul paroh Florin Botezan și câțiva preoți din Alba Iulia.

Parastasul a fost precedat de Paraclisul Maicii Domnului, slujba specifică postului în care ne aflăm. Răspunsurile la strană au fost date de câțiva membri ai grupului de muzică psaltică „Lumină lină”. Cei aproximativ 100 de credincioși prezenți, alături de clerici, s-au rugat apoi pentru iertarea păcatelor domnitorului Mihai Viteazul.

În cuvântul de final, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Irineu a amintit și de alți domnitori care au păstrat „legea strămoșească” – Ștefan cel Mare, Constantin Brâncoveanu – numindu-i, alături de Mihai Viteazu, drept „megastaruri, eroi ai Bisericii Universale”. Spre finalul cuvântului său, arhiereul a vorbit și despre Adormirea Maicii Domnului.

Părintele Florin Botezan, preotul paroh al bisericii, a reliefat, în discursul său, ideea „demitizării istorice” la care asistăm în prezent. Potrivit acestuia, în zilele noastre, Mihai Viteazul a ajuns să fie considerat un „simplu aventurier” și nu un model de conducător creștin, cu iubire de Dumnezeu, de Maica Domnului și de popor. „Există mărturii că, Mihai Viteazul citea atât de des Psaltirea, încât ajunsese să o știe pe de rost. Este foarte important să mărturisim valorile ortodoxe și românești turiștilor care vizitează Alba Iulia”, a adăugat părintele.

După cele două cuvinte de învățătură, arhiereul împreună cu preoții și credincioșii au ieșit afară pentru a binecuvânta noua clădire a Centrului Catehetic „Sfântul Ioan de Kronstadt”. Acest spațiu va servi pentru catehizarea tinerilor în special, dar și a tuturor oamenilor. Înalt Preasfințitul Irineu s-a arătat vizibil încântat de acest spațiu, felicitându-l pe părintele Florin Botezan: „Așa preoți să tot fie în toată țara. Aveți un preot foarte bun”.

După binecuvântarea acestei clădiri, părintele Florin Botezan, a cărui zi de naștere a fost joi, 9 august, a invitat pe creștinii prezenți la o agapă în curtea bisericii.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax