Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ASTĂZI: ORA Pământului 2021. Oameni din toată lumea sting lumina în această seară, timp de o oră

Publicat

YouTube video

Ora Pământului („Earth Hour”) este marcată în acest an sâmbătă, în intervalul orar 20.30-21.30.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.

Mişcarea „Earth Hour” a fost iniţiată de „World Wide Fund for Nature” (WWF) („Fondul mondial pentru natură”), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste o sută de ţări.

Înfiinţată în 1961, misiunea WWF, la nivel global, este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii să trăiască în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org.

Într-un context excepţional, în care ţări din întreaga lume se confruntă cu cea mai gravă criză de sănătate publică ce decurge din izbucnirea pandemiei de COVID-19 (coronavirus), echipa de organizare globală a evenimentlui recomandă tuturor persoanelor să participe pe cât posibil la evenimente online de marcare a Orei Pământului.

Sunt prezentate și mai multe sugestii pentru a marca evenimentul în 2021:

oprirea iluminării acasă pentru o oră în intervalul stabilit;

conectarea online la unul dintre fluxurile live din timpul nopţii ale www.earthhour.org;

înregistrarea unui mesaj digital;

împărtăşirea unei experienţe în timpul acordat evenimentului;

folosirea platformelor proprii sociale pentru a aduce informaţii despre Ora Pământului în rândul prietenilor, în cadrul familiei şi în comunitate;

folosirea hashtag-ul #EarthHour (@EarthHour pe Facebook şi Twitter, @EarthHourOfficial pe Instagram) pentru a vă putea împărtăşi postările şi poveştile de pe propriile reţele de socializare.

Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni. Ediţiile următoare au implicat tot mai multe persoane, ajungându-se în prezent la milioane de oameni din peste 180 de ţări şi teritorii.

Ora Pământului a devenit un catalizator pentru impactul pozitiv asupra mediului, determinând schimbări legislative majore prin valorificarea puterii oamenilor.

De-a lungul timpului, la nivel mondial, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinx şi Marile Piramide ale lui Giza (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 metri, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenîi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi Mănăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc.

Prin evenimentul Ora Pământului se urmăreşte stimularea impulsului de a conecta oamenii cu Pământul pentru menţinerea climei în limitele normale. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice.

Biodiversitatea la nivel planetar se află însă într-o situaţie de criză: numeroase specii sălbatice sunt ameninţate cu dispariţia, iar majoritatea ecosistemelor sunt degradate într-o asemenea măsură încât nu mai pot funcţiona la capacitate maximă. Biodiversitatea, această extraordinară varietate de ecosisteme, specii şi gene care ne înconjoară, nu este doar importantă în sine, ea oferind o gamă largă de servicii ecosistemice de care depinde întreaga omenire, precum hrana, apa dulce, polenizarea, etc. Este important să conştientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase şi reprezintă o soluţie la îndemână, puternică şi eficientă, şi numai prin conservarea şi protejarea biodiversităţii prin politici şi o legislaţie bine stabilită în acest sens putem reduce până la a stopa schimbările climatice, potrivit earthhour.org.

În fiecare an, în penultimul sau în ultimul weekend al lunii martie, în jurul datei când sunt marcate echinocţiile de primăvară sau de toamnă în nordul şi, respectiv, sudul emisferei (ceea ce reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare în ambele emisfere), milioane de oameni din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se evenimentului de mediu „Earth Hour”, un simbol ce exprimă grija faţă de planetă, potrivit ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax