Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Astăzi, Parlamentul decide care va fi noua conducere ANRE. Un senator de Alba se află printre candidați

Publicat

Astăzi Parlamentul va vota noua conducere ANRE. Printre candidați se află și senatorul PNL de Alba Sorin Bumb. În total, 12 candidați s-au înscris pentru posturile de președinte, vicepreședinte și membru în conducerea ANRE.

Toți cei audiați au primit din partea comisiilor parlamentare aviz favorabil. Votul final va fi dat în plenul Parlamentului.

ANRE Este una dintre instituțiile cu cele mai mari salarii din România. Președintele ANRE, de pildă, ia aproape 12.000 de euro lunar, conform declarației de avere.

Comisia pentru industrii şi servicii de la Camera Deputaţilor, precum şi Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale de la Senat au dat, marţi, aviz favorabil candidaţilor pentru ocuparea posturilor vacante în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, iar azi urmează votul în plen.

Pentru funcţia de preşedinte al ANRE candidează doar George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei și, potrivit mai multor surse politice, va fi și votat de Parlament pentru a ocupa aceast funcție, potrivit economica.net

Pentru o funcţie vacantă de vicepreşedinte candidează Gabriel Andronache, actualul director al Transelectrica,  şi Nagy- Bege Zoltan, actualul vicepreședinte al ANRE.

Pentru două funcții de membru în Comitetul de reglementare al ANRE sunt candidați Sorin Bumb, senator PNL, vicepreședintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat,  Cornelia Sulger, membru actual al comitetului de reglementare ANRE, fostă candidată PSD la alegerile parlamentare, Florenţiu Grigore Vintilă, actual director în cadrul ANRE, Adrian Borotea, fost director la CEZ și președinte al RWEA, Daniel Bogdan (șef serviciu la Hidroserv) și Radu Florin Porumb (profesor universitar la Facultatea de Energetică, UPB).

Deputații și senatorii se vor reuni în în şedinţă de plen comună începând cu ora 13.00. Cel mai probabil, președinte al ANRE va fi votat George Niculescu, ca urmare a înțelegerilor din coaliție, ceea ce va înseamna schimbarea controlului politic asupra instituției, care până acum a fost condusă de Dumitru Chiriță, propus de PSD.

Cine este Sorin Bumb

Sorin Bumb, 57 de ani, este în prezent senator pe listele PNL Alba. Este originar din Aiud, iar din 1991 până în 2008 a lucrat ca inginer la SC Distrigaz Nord SA Tg. Mureș – Actuala SC EON Gaz Distribuție SA, unde a ocupat diverse funcții de execuție și conducere.

Este licențiat în forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze la Institutul de Petrol și Gaze, Ploiești. După 2008 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și consilier al președintelui CJ Alba. Din 2016 a fost deputat, iar la alegerile din 2020 a fost ales senator.

Cine este George Niculescu

George Niculescu este din 2021 secretar de stat în Ministerul Energiei. Este din Constanța, unde a absosvit liceul teoretic Mihai Eminescu și, apoi, Universitatea Ovidius, Facultatea de Drept, ultima în anul 2004. Ulterior, a obținut un Master in Administrarea Afacerilor – Antreprenoriat si Administrarea Afacerilor in Domeniul Energiei, la Academia de Studii Economice din București.

Până în 2019 a activat în mai multe companii, inclusiv în cadrul uneia care se ocupă de furnizarea de energie, unde a fost administrator, iar în perioada 2016-2019 a fost consilier județean. Ulterior, în perioada decembrie 2019-octombrie 2020, a fost prefect de Constanța și, din martie 2021 este secretar de stat în Ministerul Energiei, portofoliu al liberalilor în actuala coaliție de guvernare.

Potrivit declarației de avere de pe site-ul ministerului, deține trei terenuri agricole în județul Constanța (în total 5,6 hectare) și un apartament de 60 de metri pătrați în orașul Constanța, toate împreună cu soția. Deține un autoturism BMW din 2011, o colecție de bijuterii de 15.000 de euro, una de ceasuri de 20.000 de euro și mai multe depozite bancare și conturi curente cu 259.000 de lei și aproape 129.000 de euro.

Deține acțiuni la mai multe companii listate la BVB, inclusiv la companii din energie (Petrom, Romgaz, Electrica, Transelectrica, Transgaz), cu o valoare totală de aproape 720.000 de lei. Dacă va ajunge la ANRE, trebuie să le vândă, ceea ce a și anunțat că va face.

Este și membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și membru în Consiliul de Administrație al Portului Constanța, posturi la care va trebui să renunțe dacă merge la ANRE.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 19.04.2023 at 12:26

    Indiferent cine va fi „ales”, această agenţie este praf în ochii noştrii şi aşa va rămâne. Nişte îmbuibaţi pe salarii colosale, nejustificate, aducătoare de finanţe la partid, şi care de-a lungul timpului a demonstrat că habar nu au ce se întâmplă în energie. Schimbarea domnilor, bucuria proştilor, dar numai bucurie nu e asta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax