Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Patriarhul Daniel a sosit la Alba Iulia. Comunitatea ortodoxă se pregăteşte de primirea oficială în noul rang a lui Irineu Pop

Publicat

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ajuns, sâmbătă, la Alba Iulia, pentru a participa la ceremoniile de întronizare a Preasfinţitului Irineu Pop (Bistriţeanul). Întâistătătorul BOR a fost întâmpinat de preoţi, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Ordodoxe Alba Iulia, dar şi de viitorul Arhiepiscop, Irineu Pop în jurul orei 18.30, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Preafericitul Daniel a sosit în aceeaşi maşină cu mitropolitul Andrei Andreicuţ, cel care până duminică are calitatea de locţiitor de Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Intraţi în Catedrală, cei doi au adresat câteva cuvinte mulţimii de credincioşi.

„Duminică, noi ne aducem aminte de Sinodul I Ecumenic. Atunci, sfântul împărat Constantin i-a adunat pe episcopii ortodocşi din toată lumea. Acum Preafericirea Voastră ne adunaţi pe noi, vlădicii din toată ţara, ca să fim părtaşi bucuriei momentului şi să îi urăm Înatpreasfinţitului Irineu o păstorire frumoasă şi să se bucure de aceeaşi dragoste din partea credincioşilor de care ne-am bucurat şi înaintaşii dânsului”, a grăit mitropolitul Andrei Andreicuţ.

La rândul său, Patriarhul Daniel a vorbit pentru credincioşii din biserică: „Am venit, aşa cum a spus şi Înaltpreasfinţitul Andrei, cu bucurie, pentru că aşa ne îndeamnă Sfântul Apostol Pavel, să ne bucurăm cu cei ce se bucură şi să plângem cu cei ce plâng. Deci, am venit să ne bucurăm pentru că Bunul Dumnezeu a rânduit ca mâine, aşa cum s-a spus, în Duminica a VII-a după Sfintele Paşti, să fie întronizat un nou Arhiepiscop de Alba Iulia, un urmaş în scaun al Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei”.

Preafericitul Daniel este cel care îl va întroniza la rang de Arhiepiscop al Alba Iuliei pe Irineu Pop (Bistriţeanul), duminică, în cadrul Liturghiei arhiereşti care va fi oficiată în prezenţa a peste 3000 de credincioşi din judeţele Alba, Cluj şi Mureş. Ceremonia de înscăunare se va desfăşura în interiorul Catedralei Reîntregirii, iar în incinta complexului arhiepiscopal va fi amplasat un ecran de dimensiuni mari, pe care vor putea fi urmărite şi de afară toate slujbele.

Programul liturgic va începe la ora 8.00, cu Utrenia şi va continua la ora 9.30 cu Sfânta Liturghie. De la ora 11.45, se va desfăşura ceremonia întronizării noului arhiepiscop. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe PS Irineu Pop ca succesor al ÎPS Andrei, care a fost ridicat la demnitatea de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Arhiepiscopul de Alba Iulia va îmbrăca mantia şi va primi, din partea mitropolitului Andrei Andreicuţ, cârja arhiepiscopală, crucea de binecuvântare şi camilafca neagră.

Irineu Pop a fost primit la Alba Iulia încă de sâmbătă, în timp ce Patriarhul Daniel a petrecut o zi la Cluj, unde se va întoarce după plecarea de la Alba Iulia. Preafericitul ajunge în capitală abia luni.

Evenimentul este semnificativ pentru credincioşii din judeţele Alba şi Mureş. În urmă cu 21 de ani, a mai avut loc un astfel de ritual în Alba Iulia, la întronizarea ÎPS Andrei Andreicuţ în scaunul de episcop.

Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş. A absolvit Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
În 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mânăstirii Sinaia din judeţul Prahova, unde, la puţin timp, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. După doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de către Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În toamna anului 1981, a urmat cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti. Între anii 1985-1988, a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale.

Reîntors în ţară, la 30 august 1988, şi-a reluat activităţile la Sfânta Mânăstire Sinaia. Patriarhul Teoctist l-a numit, la 9 iunie 1989, preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
La data de 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
În 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Preacuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de către Sfântul Sinod al BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de ,,Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

În semn de apreciere a activităţii sale, Preşedinţia României i-a conferit, la data de 7 februarie 2004, Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Comandor. În 18 februarie 2009, a fost ales membru de onoare al Marelui Senat al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar, în data de 21 noiembrie 2010, i s-a conferit titlul de „Professor Honoris Causa” din partea aceleiaşi Universităţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax