Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Prima ediție a Festivalului Folcloric pastoral „Coborâtul oilor”, de la Loman

Publicat

YouTube video

Cei dornici să participe la o sărbătoare tradițională românească au fost invitați, duminică, 16 septembrie, la Loman unde a avut loc prima ediție a Festivalului Folcloric pastoral „Coborâtul oilor”. Cu această ocazie, cei prezenți au avut ocazia să vizioneze „punerea în scenă” a unor obiceiuri păstorești, dar și un spectacol de muzică și dansuri populare, cu ansambluri folclorice din județ.

Evenimentul „Coborâtul Oilor” de la Loman și-a propus să pună în valoare o tradiție seculară a oamenilor din aceste locuri, aceea a păstoritului turmelor, marcând unul dintre cele mai importante momente din calendarul pastoral, respectiv coborâtul oilor de la munte pentru iernat. Totodată, festivalul a adus în centrul atenției și alte aspecte ale culturii locale, precum obiceiuri gastronomice sau elemente inedite de folclor.

„Prin această sărbătoare, dorim să punem în valoare ocupațiile străvechi ale acestei zone și să promovăm cultura populară specifică acestor locuri. La fel am procedat și în alte locuri din județ și am reușit să aducem în atenția publicului, dar și a locuitorilor mai tineri de acolo, tradiții în pericol de a se pierde sau obiceiuri pe car le mai păstrau doar bătrânii satului” , a spus Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Manifestările au fost deschise la ora 10.00, cu o slujbă de sfințire a stânei din Loman, și au continuat cu „Socoteala oilor”, un vechi obicei popular readus în actualitate, precum și cu coborâtul turmei de mioare. Cei prezenți au putut admira, apoi, expozițiile crescătorilor de animale și au putut degusta din bucatele, specifice locului, pregătite în cadrul expozițiilor culinare.

Întreaga sărbătoare a fost încununată de un spectacol folcloric în care au evoluat: Ansamblul Folcloric al județului Alba, Ansamblul Folcloric Săsciori, Ansamblul Folcloric „Stejarul” din Săsciori, Ansamblul Folcloric „Mărginenii” din Căpâlna, și Ansamblul Folcloric al comunei Cut. Au susținut recitaluri soliștii: Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Nicolae Tuhuț, Adi Neamțu, Alina Bâcă, Ghiță Albu și Ancuța Matei. O prezență inedită a fost cea a grupului de fluierași din Loman.

FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax