Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni, Visarion, Sofronie de la Cioara şi Oprea Miclăuş din Săliștea

Publicat

Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi Mucenicul Oprea Miclăuş din Săliştea Sibiului sun sărbătoriţi în fiecare an pe 21 octombrie. De 25 de ani, sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni prilejuieşte, la Alba Iulia, organizarea unor manifestări culturale şi duhovniceşti pentru iubitorii de spiritualitate.

Atmosfera sărbătorii este completată de prezența, în Catedrala eparhială, până luni dimineaţa, a moaştelor Sfintei Filofteia, patroana spirituală a copiilor, a tinerilor și a mamelor, ocrotitoarea celor săraci, tămăduitoarea celor bolnavi.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Au fost aduse moaştele Sfintei Filofteia la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Procesiune cu sute de credincioşi, în Cetatea Alba Carolina

Cei trei Sfinţi –  Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara şi Mucenicul Oprea Miclaus din Săliştea Sibiului – au fost apărătorii Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Aceştia au trăit pe la mijlocul veacului al XVIII-lea. Cuviosul Visarion din Sarai s-a născut în Bosnia. A călătorit pe la multe locuri sfinte, şi îndeosebi, la Ierusalim şi la Muntele Athos şi a intrat de tânăr în monahism.

Îndurerat de suferinţă românilor pentru credinţă lor ortodoxă, a călătorit prin Transilvania, propovăduind pretutindeni credinţă ortodoxă.

Cuviosul Sofronie de la Cioara, s-a născut în satul Cioara, din părţile Orăştiei, că fiu al unei familii preoţeşti. Ucenicia în călugărie şi-a făcut-o în Ţară Românească. Reîntors la Cioara, a întemeiat un schit în mijlocul codrilor, învăţând pe români calea mântuirii.

Cel de al treilea luptător pentru dreapta credinţă a fost ţăranul Nicolae Oprea născut în Săliştea Sibiului. Tată de familie, plugar, mirean şi bun creştin, gata de jertfă pentru credinţă străbuna, fericitul Oprea a primit, că pe o mare cinste, sarcina să ducă „la împăratul”, plângerile românilor: „Noi cerem, ziceau ei, în numele poporului, vlădică de legea noastră.”

La început, curajul şi îndrăzneala românilor au fost întâmpinate cu ameninţări şi izgoniri. Cu timpul, ele s-au repetat şi au stârnit o prigonire şi multe întemniţări. În cele din urmă, în loc să i se împlinească cererile, fericitul Oprea a fost închis pe viaţă, în vestită temniţă de la Kuffstein, şi nu s-a mai întors niciodată, primind cununa nemuritoare a Mucenicilor.

sursă: crestinortodox.ro

sursa foto: crestin ortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax