Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bacalaureat 2011. Liceenii din clasele a XII-a au susţinut proba orală de Limba română

Publicat

Prima sesiune a Bacalaureatului a început luni, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit calendarului de desfăşurare a examenului, aprobat de Ministerul Educaţiei.
În judeţul Alba au fost deschise 13 centre de examen şi trei centre zonale de evaluare, fiind înscrişi 4.278 de candidaţi.

Ministerul Educaţiei a înăsprit în acest an pedepsele pentru fraudă. Candidaţii care vor fi prinşi că vor copia nu vor avea dreptul să susţină examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni. De asemenea, începând cu această sesiune, reprezentanţii părinţilor acreditaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba vor putea participa la examen, ca observatori.

La Colegiul Naţional “Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, candidaţii au avut acces în cele două săli de examen începând cu ora 9.00, intrarea fiind pe baza actului de indentitate şi programare. Fiecare candidat a avut la dispoziţie câte 15 minute să-şi pregătească răspunsurile pentru subiecte şi cam tot atâtea să le susţină în faţa comisiei.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul examenelor. Detalii despre probe

Unul dintre subiectele de pe biletele de examen s-a bazat pe texte la prima vedere pe care candidaţii au fost nevoiţi să le comenteze. Subiectele au grade de dificultate medie, astfel încât elevii ar trebui să aibă toate şansele să promoveze.

Tinerii au ieşit emoţionaţi de la examen, chiar dacă au trecut proba, deoarece nu cunoşteau, până la afişarea rezultatelor, calificativul pe care l-au primit, comisia având la dispoziţie trei nivele de evaluare a competenţelor: avansat, mediu şi experimentat.

Potrivit inspectorului şcolar Judeţean Alba, Dan Cherecheş, până la ora 15.00 nu s-au anunţat tentative de fraudare a examenului sau candidaţi care să nu treacă această probă.

“Nu au fost probleme, proba a fost uşoară, astfel încât toţi candidaţii să obţină certificatul de competenţă”, a spus Dan Cherecheş, precizând totodată că elevii care nu au aflat pe loc nivelul la care le-au fost evaluate competenţele vor afla luni, la afişarea rezultatelor.

Peste 280 de elevi înscrişi pentru Bacalaureat, la Cugir

În oraşul Cugir s-au înscris 285 de elevi ai claselor a XII-a şi a XIII-a pentru participarea la probele de Bacalureat, din cadrul celor două licee. Au fost organizate două centre de examen, la Colegiul Naţional „David Prodan” – cu 105 elevi înscrişi pe liste şi Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” – unde au fost înregistraţi 180 de tineri.

Luni, la Colegiul Naţional „David Prodan” au susţinut proba orală de Limba română aproximativ 75% dintre elevi, restul fiind programaţi pentru marţi. Candidaţii de la acest centru au obţinut calificative între avansat şi experimentat.

La Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” au participat la prima probă 122 de elevi, în prima zi de organizare, din cauza numărului mare de participanţi examenul fiind prelungit şi marţi. Luni, la Colegiul ethnic din Cugir s-au înregistrat calificative de la mediu, la experimentat.

Calendarul probelor de examen, în sesiunea 2011

Conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei şi transmis de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, examenul de Bacalaureat începe în 6-8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română, urmată, în 8-10 iunie, de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 13-17 iunie de evaluarea competenţelor digitale şi, în intervalul 20-23 iunie, de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise încep în 27 iunie cu Limba şi literatura română, în 28 iunie va avea loc testarea la Limba şi literatura maternă, în 29 iunie va fi susţinută proba obligatorie a profilului şi în 1 iulie proba la alegere a profilului şi specializării.
În 3 iulie vor fi afişate rezultatele, în 4 iulie vor putea fi depuse eventualele contestaţii, care vor fi rezolvate în 5 – 7 iulie, urmând ca în 8 iulie să fie afişate rezultatele finale.

Cei care nu vor lua notă de trecere în prima sesiune vor mai avea ocazia să repete examenul, în toamnă. În data de 11-15 iulie se va face înscrierea la a doua sesiune de examen, programată în perioada 22 august – 4 septembrie.

Gina Stanciu

Sorin Giurca

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax