Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ASTĂZI: Termen limită pentru depunerea declaraţiilor de venit la Finanţe

Publicat

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba reaminteşte contribuabililor că data de 25 mai 2012 reprezintă termenul limită de depunere a declaraţiilor aferente veniturilor realizate în anul 2011: „Declaraţie privind veniturile realizate din România”- formular 200 şi „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate ” – formular 201.

Contribuabilii care în anul 2011 au obţinut venituri din salarii sau asimilate salariilor îşi pot exprima opţiunea privind destinaţia unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii, prin completarea şi depunerea formularului 230 – “Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ”.

Declaraţia privind veniturile realizate din România- formular 200 se completează şi se depune pentru următoarele categorii de venituri:

– venituri din activităţi independente – activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală;

* nu au obligaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizice pentru care impozitul reţinut de plătitorii de venituri este final, potrivit opţiunii contribuabililor, în conformitate cu prevederile Codului fiscal;

*nu au obligaţia depunerii declaraţiei persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit, cu excepţia persoanelor care au depus declaraţiile de venit estimativ în luna decembrie şi pentru care nu sau stabilit plăţi anticipate, conform legii.

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor – închirieri sau arendă;

* nu au obligaţia depunerii declaraţiei, persoanele fizice  care, în anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părţi este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real şi la sfârşitul anului anterior nu îndeplinesc condiţiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, şi impozitul este final;

– venituri din activităţi agricole determinate în sistem real;

– venituri realizate într-o formă de asociere – venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuită din asociere;

– transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în

cazul societăţilor închise;

– venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. precum şi orice alte operaţiuni de acest gen, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Pentru toate celelalte categorii de venituri obţinute de către contribuabili în anul 2011 – respectiv venituri din: salarii şi venituri asimilate salariilor; investiţii, altele decât cele menţionate anterior; premii şi venituri din jocuri de noroc; pensii; activităţi agricole a căror impunere este finală, respectiv veniturile obţinute prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, pentru care impozitul s-a calculat prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate; transferul proprietăţilor imobiliare; alte surse –

nu se depun declaraţii privind venitul realizat.

Cu ocazia completării şi depunerii Declaraţiei privind veniturile realizate din România, contribuabilii pot dispune asupra destinaţiei unei sume, reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, câştigul net anual din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

Formularul 200 se completează pentru fiecare sursă şi categorie de venit.

Persoanele care au realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care există obligaţia depunerii declarației, vor completa în mod corespunzător numărului de surse sau categorii de venituri realizate, capitolele II „Date privind veniturile realizate, pe surse şi categorii de venit, în formularul – „Anexă nr… la Declarația privind veniturile realizate din România”, care se ataşează la declaraţia privind veniturile realizate.

Contribuabilii care în anul anterior au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior depun, odată cu Declaraţia privind veniturile realizate din România- formular 200, și „Declaraţia privind venitul estimat/norma de venit” – formular 220.

Depunerea “Declaraţiei privind veniturile realizate din România” – formular 200,  după data de 25 mai 2012, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 lei.

Întrucât formularul 230 reprezintă o cerere a contribuabililor pentru a beneficia de facilitatea fiscală prevăzută de lege, cu termen de depunere 25 mai 2012, depunerea acestui formular după data menţionată nu-şi mai produce efecte.

Informaţii detaliate se pot obţine la birourile pentru asistenţa contribuabililor din cadrul administraţiilor finanţelor publice, telefonic, la Centrul de asistenţă a contribuabililor, la nr. 0314039160, accesând pagina de Internet,  www.anaf.ro.” şi la Biroul “Asistenţă contribuabili” al DGFP Alba, tel: 0258 819 825.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax