Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ultima zi de înscriere a copiilor la şcoală, în afara circumscripţiei. Vezi situaţia din Alba

Publicat

Marţi s-a încheiat cea de-a doua etapă a înscrierilor copiilor la şcoală în clasa I sau pregătitoare, într-o altă unitate şcolară decât cea de care aparţin din punct de vedere administrativ. Această etapă s-a desfăşurat între 20 şi 27 martie, când, pe locurile rămase libere la şcoli, după înscrierea copiilor care locuiesc în zonă, au putut fi înscrişi şi alţi copii. Pentru situaţiile în care, la şcoli, au dorit să se înscrie mai mulţi copii decât locuri, Ministerul Educaţiei a formulat anumite criterii de prioritate la înscriere.

Cea de-a doua etapă a înscrierilor copiilor la şcoală în clasa I sau pregătitoare s-a încheiat marţi, 27 martie. Aceasta este dedicată înscrierii copiilor la alte unităţi şcolare decât cele de circumscripţie în funcţie de anumite criterii: copii cu handicap, copii orfani sau provenind din familii monoparentale, copii ai cadrelor didactice sau ai personalului din învăţământ sau copii care mai au fraţi care studiază la şcoala în cauză. În cazul în care ultimul copil înscris pe listă are un frate geamăn, acesta este inclus în aceeaşi  unitate de învăţământ, peste numărul de locuri alocat.

Pentru cazurile în care există copii aflaţi la egalitate din punctul de vedere al criteriilor menţionate, şcolile au elaborat nişte criterii specifice de departajare, fiind excluse orice tip de teste sau examene. De asemenea, criteriile specifice nu se pot baza pe existenţa unei liste de preînscrieri, din afara calendarului înscrierilor. Aceste criterii de departajare au fost făcute publice la şcoli, până pe data de 19 martie.

Citiţi aici mai multe despre calendarul şi procedurile de înscriere.

La Şcoala Generală nr. 3 „Avram Iancu” din Alba Iulia, criteriile de departajare specifice sunt: locul de muncă al unuia dintre părinţi aflat în apropierea şcolii, cel puţin unul dintre părinţi să fie absolvent al Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia, domiciliul bunicilor să fie în circumscripţia şcolară, unul dintre părinţi să cunoască sau să fi studiat limba germană (din considerentul că această limbă este predată în şcoală).

Potrivit declaraţiilor directoarei Elena Ignat, lista definitivă cu copiii înscrişi în a doua etapă va fi definitivată până în data de 2 aprilie. Nu va fi niciun caz refuzat, iar, din informaţiile de până acum, numărul total al solicitărilor ar urma să se încadreze în formarea celor trei clase I, respectiv două pregătitoare. În structura subordonată, Şcoala cu clasele I-VIII din Oarda de Jos, ar urma să fie incluşi aproximativ 44 de copii pentru clase pregătitoare, restul urmând să fie integraţi la Şcoala „Avram Iancu”. În prima etapă de înscrieri, au fost acceptaţi 65 de copii în clasa I şi 36 în clasele pregătitoare. Mai multe informaţii privind listele de înscrieri pot fi consultate pe pagina de internet a şcolii, www.scai.ro.

La Şcoala Generală nr. 1 „Vasile Goldiş” din Alba Iulia există trei clase I şi două pregătitoare, iar în a doua etapă de înscrieri au fost primite 32 de solicitări, număr ce depăşeşte locurile disponibile. În această a doua etapă, ar mai fi fost disponibile 9 locuri pentru clasa I. Criteriile speciale de departajare au fost existenţa opţiunii pentru alternativa „step by step”, un părinte să fie absolvent al şcolii, copilul înscris să aibă un frate sau o soră înmatriculată la grădiniţa din circumscripţie şi locul de muncă al unui părinte să fie situat în zona şcolii.

La Şcoala Generală nr. 7 „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, în etapa a doua au fost înscrişi 13 copii în clasa I şi 20 de copii în clasele pregătitoare. Criteriile speciale de departajare au fost: o rudă de gradul I sau II să fie angajată cadru didactic al şcolii, dovadă că viitorul elev se flă în grija bunicilor sau a rudelor cu domiciliul în zona şcolii, iar părinţii sunt plecaţi din localitate/ţară, situaţie în care părinţii, prin natura muncii/serviciului lor ajută la bunul mers la activităţii şcolare şi extraşcolare din unitatea şcolară, părinţi care au absolvit şcoala „Mihai Eminescu”, dar care în prezent au domiciliul în altă circumscripţie. În urma primei etape, au fost înscrişi 146 de copii în clasa I şi 65 în clasele pregătitoare.

Pe site-ul ISJ Alba poate fi consultată situaţia locurilor libere din prima etapă de înscrieri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. parinte

    marți, 27.03.2012 at 16:18

    CE FACEM CU CEI CARE SI-AU FACUT FLOTANT INAINTE DE INSCRIERI?
    CARE SUNT MASURILE LUATE DE INSPECTORATUL SCOLAR?
    A SE VERIFICA UNDE LOCUIESC ACEI PARINTI SI COPII!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax