Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Brâncuși, sărbătoare națională lucrătoare. S-au împlinit 140 de ani de la nașterea marelui sculptor


Publicat

brancusi, constantin brancusiAnul acesta s-au împlinit 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. 19 februarie, data nașterii sculptorului român, a fost proclamată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 305/2015. Cu acest prilej, a fost lansat Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși” derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj şi a absolvit, în 1902, Şcoala de bellearte din Bucureşti.

La scurt timp, în 1906, îşi expune lucrările pentru prima oară la Société Nationale des Beaux-Arts şi la Salon d’Automne din Paris. În 1907 este prezentată prima versiune a „Sărutului”, care a stat la baza celebrei lucrări „Poarta Sărutului”, din ansamblul de la Târgu-Jiu, din care fac parte şi „Coloana fără sfârşit” şi „Masa Tăcerii”. „Rugăciunea” şi „Domnişoara Pogany” se numără printre lucrările celebre ale sculptorului român.

Brâncuşi se stabileşte la Paris, unde se stinge din viaţă în martie 1957, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări. Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi. Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.

Potrivit legii, în 19 februarie este doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.

Citeşte şi ZILE LIBERE 2016: Doar şapte sunt în timpul săptămânii. Perioadele în care nu se lucrează şi o nouă zi de sărbătoare naţională

Reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au pregătit cu acest prilej ample serii de proiecte care pun în valoare opera maestrului.

În acest sens, Accademia di Romania din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși – 140 de ani de la naștere”. Evenimentul va avea loc la data de 19 februarie 2016 în Sala de conferințe a Institutului, constând într-o conferință despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susținută de criticul și istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinței va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache în anul 1996.

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român”, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului și la Shanghai, la sediul Asociației de Prietenie China – România, filiala Shanghai. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului Brâncuși și va fi urmat de dezbateri. La sediul Institutului, dezbaterea va fi deschisă de către Constantin Lupeanu, directorul Institutul Cultural Român de la Beijing, în cadrul căreia vor lua cuvântul profesori universitari și artiști plastici, jurnaliști chinezi și alte presonalități culturale. La sediul Asociației de Prietenie China-România din Shanghai va lua cuvântul Zhou Mingde, profesor și traducător, reprezentantul Asociației de Prietenie China-România. Se vor purta discuții libere despre opera și personalitatea lui Brâncuși. La finalul discuțiilor va fi proiectat filmul Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin marchează Ziua Brâncuși prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuși partea 1 / Proiecție holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului”, care va avea loc la 19 februarie 2016 la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecții holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuși, însoțită de diverse elemente tradiționale românești.

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la data de 19 februarie 2016, la sediul Institutului, primul eveniment dedicat celebrării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Seara dedicată omagierii lui Constantin Brâncuşi va cuprinde prelegerea susținută de Krisztina Passuth, istoric de artă, coordonatoare a albumului intitulat Brancusi és Brâncuşi / Brancusi şi Brâncuşi apărut la editura Noran din Budapesta, în 2005, urmată de o expoziţie de carte despre Constantin Brâncuşi, din colecţia Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Budapesta și proiecţia unor fragmente din filmul documentar Brâncuşi în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează trei manifestări pentru a celebra Ziua Brâncuși. Primul eveniment, cu titlul „Suită de evenimente prilejuite de inaugurarea anului Brâncuşi în Republica Moldova”, va avea loc în perioada 19-21 februarie 2016, la Teatrul Republican „Luceafărul” și la Casa de cultură din Leova. Evenimentul dedicat anului Brâncuşi va cuprinde trei reprezentaţii cu spectacolul de pantomimă, poezie şi muzică Pasăre în văzduh şi expoziţia „Constantin Brâncuşi – pasărea măiastră”. Cel de-al doilea eveniment, Expoziția „Constantin Brâncuși – Pasărea măiastră”, va avea loc la Galeria La Rond, vernisajul având loc la data de 19 februarie 2016. Expoziția aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX. Expoziția va fi deschisă publicului până la data de 8 martie 2016. Cel de-al treilea eveniment, Proiecţia filmului documentar Brâncuşi de Cornel Mihalache, va avea loc la 24 februarie 2016, la cinematograful Odeon din Chişinău și se înscrie în seria de manifestări dedicate celebrării Anului Brâncuşi în Republica Moldova.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează, cu prilejul Zilei Brâncuși, o conferință și o proiecție de film la sediul Institutului. În prima parte a manifestării va avea loc o conferință dedicată complexei personalităţi a omului şi artistului Brâncuşi, susținută de asistentul universitar de origine română Dalila Özbay, iar în a doua parte va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, cu subtitrare în limba engleză, realizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Lisabona marchează Ziua Brâncuși, 19 februarie 2016, la sediul Institutului, cu manifestarea constând într-o prelegere cu titlul Viziuni ale infinitului – realizată de echipa Institutului, urmată de proiecția a două documentare artistice cu titlul Constantin Brâncuşi. Coloana sau lecţia despre infinit, în regia lui Laurenţiu Damian și Concert pentru clarinet, domnişoara Pogany şi Brâncuşi în regia lui Francisc Mráz.

Institutul Cultural Român de la Londra organizează, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului, manifestarea cu titlul „Brâncuşi – o perspectivă britanică”, în cadrul căruia vor avea loc o serie de evenimente: proiecția producției BBC, Tony Cragg on Constantin Brâncuși în regia lui Cristopher Swayne, urmată de o dezbatere despre influența sculptorului român, la care vor participa pictorul, istoricul și criticul de artă Eric Shanes, criticul de artă Sanda Miller, editorul Jonathan Vernon şi cineastul Bruno Wollheim.

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează manifestarea cu titlul „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”, la data de 19 februarie 2016, la sediul institutului. În cadrul evenimentului va avea loc o prelegere dedicată vieții și operei artistului, suținută de prof. dr. Ileana Bucurenciu, urmată de proiecția documentarului Brâncuși regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la New York organizează proiectul cu titlul „BRANCUSI 140″, care va avea loc la data de 19 februarie 2016, la The Wild Horses of Stable Island Gallery. Celebrarea Zilei Brâncuși la New York debutează cu vernisajul expoziției de fotografii ale ansamblului monumental de la Târgu-Jiu realizate de artistul Robert Dutesco, urmat de expoziția de carte cu volume aparținând Bibliotecii Institutului – volume dedicate operei și personalității lui Constantin Brâncuși și proiecția de fragmente din documentarul Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Paris organizează proiecția filmului documentar Brâncuși regizat de Cornel Mihalache, la 19 februarie 2016. Acest proiect deschide seria evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român de la Paris pentru a marca Anul Brâncuși.

Institutul Cultural Roman de la Praga organizează Evenimentul aniversar Constantin Brâncuși, la 19 februarie 2016, la sediul Ambasadei României în Republica Cehă. În cadrul evenimentului vor fi proiectate filme de animație realizate de Mariana Pachis prin tehnica Sand Art, urmate de un worksop de modelare a nisipului prin tehnica Sand Art și de proiecția filmului Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează manifestarea „Mari români: Aniversare Constantin Brâncuşi”, la 19 februarie 2016, la sediul Institutului. Evenimentul va consta într-o conferință dedicată vieţii şi întregii activităţi a sculptorului, susținută de Mircea Iliescu, conferenţiar şi fost profesor la catedra de Istoria Artei a Universităţii din Stockholm. Conferinţa va fi urmată de proiecția filmului documentar Brâncuși, în regia lui Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează manifestarea cu titlul „Sărbătorirea a 140 ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi”, la 18 februarie 2016, la sediul Institutului. În cadrul evenimentului va avea loc vernisajul expoziției de grafică și sculptură dedicată sculptorului Constantin Brâncuși aparținând artistului israelian Dan Reisner, urmat de proiecţia filmului documentar Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Varşovia deschide seria manifestărilor organizate în Anul Brâncuși cu expoziția de fotografie în aer liber la sediul Ambasadei României la Varșovia, la 15 ianuarie 2016, cu ocazia Zilei Culturii Române, în cadrul căreia sunt prezentate numeroase dintre operele lui Constantin Brâncuși. Expoziția rămâne deschisă publicului până la data de 30 aprilie 2016. Totodată, pentru a marca Ziua Brâncuși, Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, la 18 februarie 2016, în Salonul Ambasadei României la Varșovia, evenimentul cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși – 140 de ani de la naștere”, în cadrul căruia criticul și istoricul de artă Cristian-Robert Velescu va susține o prelegere despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video. După această prelegere, va fi proiectat filmul Constantin Brancusi: l’ensemble sculptural de Târgu Jiu – Roumanie, realizat de Doina Lemny.

Institutul Român De Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia va marca cei 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi la data de 19 februarie 2016, în Sala „Marian Papahagi” a Institutului, evenimentul constând într-o prelegere despre opera, viaţa şi activitatea lui Constantin Brâncuşi, susținută de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea. După prelegere, va fi proiectat filmul Brâncuşi, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român de la Viena aduce un Omagiu lui Constantin Brâncuși prin proiecția filmului documentar Brâncuşi realizat de Cornel Mihalache, la sediul institutului, la 19 februarie 2016.

Această serie sincronizată de manifestări culturale care urmează a fi organizată în data de 19 februarie 2016 de către reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate reprezintă atât marcarea unei însemnate inițiative legislative, cât și mai cu seamă un debut fecund pentru mari proiecte dedicate memoriei marelui sculptor pe parcursul acestui An Brâncuși, dar și în anii următori, conform obiectivelor fixate prin strategia multianuală a Institutului Cultural Român.

sursa: icr.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Colegiul Național Militar din Alba Iulia: Majoritatea elevilor confirmați COVID s-au vindecat și s-au întors la cursuri

Publicat

Reprezentanții Colegiului Național „Mihai Viteazul” Alba Iulia au anunța vineri că aproape 60 de elevi dintre cei 80, confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, s-au vindecat și au revenit în colegiu.

Cei 58 de elevi s-au aflat timp de 14 zile în izolare la domiciliu, iar după expirarea perioadei minime de izolare au putut reveni în colectivitate, potrivit sursei citate.

Pe durata izolării, unii dintre elevii militari, cu infecție COVID-19, au resimțit simptome ușoare de boală, iar alții nu au prezentat simptome specifice, mai precizează reprezentanții Colegiului.

La revenirea în colegiu, elevii au efectuat triajul epidemiologic, au fost consultați de către medicul unității și au reintrat în programul specific de învățământ, deocamdată online.

Reamintim că, după aproape trei săptămâni de la începerea semestrului al doilea, în interiorul Colegiului, 77 de elevi erau confirmați pozitiv cu COVID-19. La acel moment, alți 164 de elevi – contacți direcți se aflau izolați în spațiile special amenajate pentru carantină, conform precizărilor Direcției Medicale a MApN.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, regizat de Radu Jude, a câştigat Ursul de Aur

Publicat

Conform Berlin International Film Festival, juriul a considerat ca Ursul de Aur să ajungă la un film care are „acea calitate rară și esențială a unei opere de artă durabile”.

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a fost regizat de Radu Jude, producător fiind Ada Solomon. Pentru producătorul Ada Solomon, acesta este al doilea Urs de Aur obținut de-a lungul carierei, după „Poziția copilului” (2013), regizat de Călin Peter Netzer.

„Este un film elaborat, dar și sălbatic, inteligent și copilăresc”, a fost de părere juriul.

În 2015, Radu Jude lua Ursul de Argint pentru regia filmului „Aferim!”.

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” a fost singurul film românesc din selecția Berlinalei din acest an.

„Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” analizează raporturile dintre individ și societate, având ca punct de plecare urmările pe care un clip porno de amatori, încărcat de o profesoară de școală generală pe un site specializat, le provoacă în viața acesteia.

Din distribuție fac parte actorii Katia Pascariu, Claudia Ieremia, Olimpia Mălai, Nicodim Ungureanu, Alexandru Potocean, Andi Vasluianu, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Dana Voicu, Axinte, Adrian Enache și Ilinca Hărnuț.

Imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu, Dana Bunescu s-a ocupat de sound design, Cristian Niculescu a fost responsabil de scenografie, iar de costume, Cireșica Cuciuc. Producător este Ada Solomon și coproducători sunt Paul Thiltges, Adrien Chef, Jiří Konečný și Ankica Jurić Tilić.

Sursă: DigiFM

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Reținut pentru distrugere și amenințare. Un bărbat din Aiud și-a amenințat familia și a distrus poarta unui vecin

Publicat

politie

Un bărbat din municipiul Aiud a fost reținut de polițiști după ce acesta și-ar fi amenințat membrii familiei și ar fi distrus poarta unui vecin. Bărbatul este cercetat pentru amenințare și distrugere.

Potrivit IPJ Alba, la data de 4 martie 2021, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, pentru de 24 de ore, față de un bărbat de 59 de ani, din municipiul Aiud, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în ultima săptămână, și-ar fi amenințat cu acte de violență trei membri ai familiei și pe un vecin căruia i-ar fi distrus și poarta.

Bărbatul nu se află la prima abatere, fiind și posesorul unui ordin de protecție emis de către Judecătoria Aiud, pentru fapte de amenințare.

În cursul zilei de azi, 05 martie, acesta va fi prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul, Călin Matieș îi acuză pe parlamentarii din Alba că nu au votat la bugetul de stat investiții propuse de PSD în județ

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, i-a acuzat pe parlamentarii PNL, USR PLUS și AUR din județ că nu au vrut să voteze niciun amendament la votul pentru bugetul de stat, propus de reprezentații social democrați din județ. 

Mai exact, Matieș a declarat într-o conferință de presă, că alături de deputatul Radu Tuhuț a propus peste 100 de amendamente pentru investiții în localități din județul Alba, dar toate au fost respinse.

Acesta a declarat că a avut discuții cu parlamentarii din județul Alba, pentru a vota mai multe investiții, dar nu s-a concretizat nimic.

Însă la rândul său nici Matieș nu a votat pentru investițiile propuse de guvernanții PNL pentru județul Alba. Acesta a preferat să se abțină.

Cele mai importante amendamente pe care le-a propus Matieș, dar care au fost respinse de guvernanți:

Extinderea rețelei de apă și calanizare din Bucium, construirea unei grădinițe smart în Ciugud, exinderea și reabilitatea școlii din Gârbova, realizarea unei rețele de apă și canalizare în Galda de Jos și în Șibot.

Județul Alba se află pe locul 3 la sumele obținute din TVA pentru finanțarea unor proiecte de investiții. Alba primește 25 milioane lei  din care 1,5 milioane lei pentru Consiliul Județean iar 24 milioane lei pentru câteva investiții importante din Alba Iulia, Abrud, Blaj și Cîmpeni.

Alba a primit cei mai mulți bani după Brașov și Timișoara guvernul alocând la acest capitol mai mulți bani decât pentru județul Cluj, care a primit 18 milioane lei pentru investiții.

CITEȘTE ȘI: Județul Alba primește 25 de milioane de lei pentru investiții în 2021. Banii se împart între Alba Iulia, Blaj, Abrud și Cîmpeni

Cei mai mulți bani – 16 milioane de lei sunt alocați la Alba Iulia pentru finalizarea investițiilor la Palatul Principilor.

Consiliul Județean Alba primește 1,5 milioane lei care vor fi alocați pentru construirea unui heliport.

La Abrud și Câmpeni cate 500 mii lei se alocă pentru reabilitarea spitalelor, iar la Blaj 7 milioane lei pentru construirea unui pasaj în zona denumită Podul Minciunilor.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate