Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ziua Cetăţii, la Alba Iulia, sărbătorită cu salve de tun, masă populară, defilare cu torţe şi focuri de artificii

Publicat

„Grup Corint” a organizat, sâmbătă, “Ziua Cetăţii Bastionare de tip Vauban Alba Carolina”. Este cea de-a treia ediţie a evenimentului, ce marchează, în acest an, deschiderea oficială a Traseului Celor Trei Fortificaţii şi a Traseului de Nord al Cetăţii. Organizatorii au pregătit vizitatorilor numeroase surprize, printre care „masa tradiţională” în Amfiteatrul Roman din Şanţurile Cetăţii, salve de tun şi schimbarea Gărzii la Poarta a III-a, în formaţie completă. Manifestările au fost completate de focuri de artificii.

„Grup Corint” deţine un contract de asociere cu Primăria Alba Iulia pentru administrarea unei părţi a Cetăţii şi este antreprenor general pentru lucrările de restaurare, în urma obţinerii de către Municipiul Alba Iulia a unor finanţări prin proiecte contractate prin programul Regio, Axa 1. Ultimele două proiecte ale municipalităţii,  la care „Grup Corint” a câştigat prin licitaţie calitatea de executant al lucrărilor de restaurare se ridică la suma totală de 144 miloane lei (aproximativ 36 milioane euro).

LIVE TEXT, ORA 11: Festivităţile au început sâmbătă dimineaţa, cu deschiderea Traseului Nordic al Cetăţii. Panglica oficială a fost tăiată de către primarul Mircea Hava, care a condus coloana de oficialităţi locale la eveniment şi care i-a invitat pe cei prezenţi să viziteze traseul. Garda Cetăţii îi însoţeşte pe vizitatori. Sunt prezente peste 500 de persoane. Autorităţile locale sunt reprezentante de primarul Mircea Hava, preşedintele Consiliului Judeţean – Ion Dumitrel, prefectul Ştefan Bardan, consilieri locali, consilieri judeţeni, toţi în costum şi cravată.  Mai sunt prezenţi senatorul PDL Alexandru Pereş, dar şi reprezentanţi ai Opoziţiei – preşedintele PSD Alba Ioan Dîrzu şi, tot din partea PSD,  Ioan Florea. Nu au fost văzuţi reprezentanţi PNL..

LIVE TEXT, ORA 11.15: Alaiul s-a oprit la Statuia Toboşarului –  ridicată în cinstea soldatului necunoscut din regimentele româneşti de graniţă ale armatei austriece. Mircea Hava a salutat Garda Cetăţii şi a vorbit, printre altele, despre spaţiile aflate la dispoziţie pe traseu, pentru a fi închiriate. Acestea pot avea diferite destinaţii: terase, magazine de artizanat, specifice traseului.

LIVE TEXT: ORA 11.45: S-a desfăşurat ceremonialul de deschidere a Porţii a III-a a Cetăţii şi cel de de deschidere schimbare de gardă, în prezenţa vizitatorilor;

LIVE TEXT ORA 12.00: Pe traseul Sudic şi Traseul celor Trei Fortificaţii, s-au strâns circa 1.000 de oameni. În interiorul Traseului celor Trei Fortificaţii, s-a desfăşurat ceremonialul prezentării onorului şi sunt pregătite salvele de artilerie.

LIVE TEXT, ORA 12.20: Pe Traseul Sudic, vizitatorii au putut admira un „studio” în aer liber de pictură, susţinut de un grup de elevi de la Arte Plastice, care pictează detalii ale traseului. De asemenea, atmosfera medievală a fost completată de muzică live, oferită tot de elevi, care cântă la vioară, violoncel sau flaut. În zona Centrului de Echitaţie, au fost amenajate puncte de distribuire de flyere cu informaţii despre Trasee şi Cetate şi de achiziţionare de suveniruri.

LIVE TEXT, ORA 12.25: În zona centrală a Traseului Sudic, la Amfiteatrul Roman, alaiul a fost primit cu muzică de fanfară. Aici este organizată masa populară, unde este oferit, contra cost, un meniu format din mici, bere sau suc, produse ce pot fi achiziţionate de la standurile de comercianţi amenajate în zonă. Fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” susţine un concert, după care urmează formaţii de muzică populară. Oficialităţile s-au amestecat cu mulţimea şi lumea se relaxează.

LIVE TEXT, ORA 12.45: Primarul Mircea Hava a salutat vizitatorii, anunţând că evenimentele vor continua de la ora 21.00, la Poarta a V-a, cu defilare cu torţe, pe Traseul Sudic, salve de artilerie şi focuri de artificii. Acesta i-a invitat pe cei prezenţi să rămână şi să revină în zona de vizitare a traseelor, precizând că „totul este al Dvs., să vă bucuraţi de ce aveţi”. Hava a menţionat că şi cu această ocazie albaiulienii au avut posibilitatea să vadă investiţiile desfăşurate  mai ales la Traseul celor Trei Fortificaţii şi a a făcut un apel „să visăm împreună la cum va arăta proiectul la final, când va fi foarte frumos”. Primarul a precizat că, de săptămâna viitoare, vor începe lucrările de amenajare în faţa Catedralei, conform proiectului.

În jurul orei 21.00, albaiulienii au fost prezenţi în număr mare pe Traseul Sudic, au admirat defilarea cu torţe prezentată de elevii Liceului Militar, salvele de tun şi focurile de artificii.

Seara s-a încheiat la Amfiteatrul Roman, unde oamenii au putut gusta mici si bere in ambianţă muzicală.

Vă prezentăm programul festivităţilor:

– ora 10.50: Intrarea pe Traseul Nordic din Parc: Primirea oficială a oaspeţilor;

– ora 11.00: Ceremonialul de deschidere a Festivităţilor “Ziua Cetăţii Bastionare de tip Vauban Alba Carolina”; Deschiderea oficială a Traseului Nordic;

– ora 11.15: Curtina dintre Bastioanele Carol şi Elisabeta: Dezvelirea Statuii Toboşarului – al doilea monument ridicat în cinstea soldatului necunoscut din regimentele româneşti de graniţă ale armatei austriece;

– ora 11.45: Poarta a III-a a Cetăţii: Ce­remonialul de deschidere a Porţii, Ceremonialul Schimbării de Gardă;

– ora 12.00: Traseul Celor Trei For­tificaţii: Ceremonialul prezentării onorului şi salvele de artilerie;

– ora 12.15: Deplasare pe Traseul Sudic

– ora 12.30: La Amfiteatrul Roman:  masă populară, concert de fanfară şi spectacol de muzică populară.

Program de seară

– ora 21.00: Întâlnire la Poarta a V-a;

– ora 21.10: Defilare cu torţe pe Trase­ul Sudic;

– ora 21.30: Salve de artilerie;

– ora 21.40: Focuri de artificii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. HH

    sâmbătă, 30.04.2011 at 20:37

    URMARITI VA ROG TOATE FOTOGRAFIILE DE MAI SUS. SE POATE OBSERVA CUM ARATA PARCUL DIN IMAGINATIA LUI HAVA. 80% PAVAJ. E MINUNAT, O FI MAI IEFTIN PAVAJUL DECAT IARBA ?!

  2. intrebator

    sâmbătă, 30.04.2011 at 22:22

    gresesti……este 90% 🙂

  3. intrebator

    sâmbătă, 30.04.2011 at 22:23

    iarba nu aduce comisioane

  4. st.

    luni, 02.05.2011 at 05:42

    Pt. plebee…circ. Fara piine ( ca e pe bani )…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax