Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului. Zeci de cazuri sesizate în Alba, de la începutul anului. Precizări legislative

Publicat


copii abuz muncaOrganizaţia Internaţională a Muncii de la Geneva a ales data de 12 iunie ca Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului. Prin această decizie, se atrage atenţia cu privire la consecinţele şi gravitatea folosirii copiilor în diverse activităţi lucrative, care sunt în fapt forme ale exploatării acestora.

În judeţul Alba, de la începutul anului, au fost înregistrate 89 sesizări făcute de profesionişti, de persoane fizice sau de copilul în cauză. În urma analizării acestor sesizări, specialiştii DGASPC au 43 de copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, diferenţa de 46 cazuri fiind infirmate.

Copiii au dreptul de a fi protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare economică, de a nu fi constrânşi la muncă ce implică vreun risc potenţial sau care să le compromită educaţia ori să le dăuneze sănătăţii, dezvoltării fizice, mentale, spitituale, morale ori sociale.

În Constituţia României, articolul 49, alin. (3), se arată: „Exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viaţa ori dezvoltarea normală sunt interzise”.

Conferinţa Generală a Organizaţiei Internaţionale a Muncii convocată la Geneva de Consiliul de administraţie al Biroului Internaţional al Muncii, a adoptat, în anul 1999, la cea de a 87-a sesiune, Convenţia privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor şi acţiunea imediată în vederea eliminării lor, iar la 15 noiembrie 2000, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 203 prin care se ratifică această Convenţie.

După publicarea Raportului Global din anul 2002 privind piaţa muncii la nivelul întregii lumi, care avansa cifre mari privind numărul copiilor obligaţi să muncească: dintre cei 246 de milioane de copii care munceau în mod constant, peste 170 de milioane erau angrenaţi în munci grele sau periculoase, Organizaţia Internaţională a Muncii de la Geneva a ales ziua de 12 iunie ca Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copilului. Scopul urmărit a fost acela de a atrage atenţia lumii cu privire la consecinţele şi gravitatea folosirii copiilor în diverse activităţi lucrative, care sunt în fapt forme ale exploatării acestora.

În România, conform Legii 272/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (republicată) situaţiile de exploatare economică, abuz, neglijare şi a oricărei forme de violenţă trebuie semnalate serviciului public de asistenţă socială sau direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

Semnalarea unei situaţii de exploatare a copilului prin muncă se poate face de către: copil; membri ai familiei sau ai comunităţii; profesionişti din sistemul de sănătate publică (medici de familie, asistente medicale comunitare, mediatori sanitari, medici pediatri etc.) şi din sistemul de educaţie (educatori, învăţători, consilieri şcolari, profesori, psihopedagogi, mediatori şcolari etc.); preoţi; personal din alte instituţii / organizaţii care vin în contact cu copiii, inclusiv din serviciile organizaţiilor neguvernamentale; personalul SPAS (lucrători sociali comunitari, asistenţi sociali); profesionişti din mass-media. Personalul DGASPC (asistenţi sociali, psihologi etc.) se poate autosesiza ca urmare a vizitelor efectuate în zonele cu risc.

Orice profesionist care lucrează în sistemul de protecţie a copilului – în servicii publice şi/sau private – trebuie să cunoască problematica muncii copilului şi să intervină activ în prevenirea şi eliminarea acesteia. Pe lângă asistenţii sociali, educatorii, psihologii, asistenţii maternali din serviciile specializate, Legea nr. 272/2004 menţionează expres grupurile profesionale care au responsabilitatea de a identifica şi sesiză autorităţile competente despre situaţiile de risc şi de dificultate în care se pot afla copiii şi familiile lor – inclusiv în situaţiile de exploatare prin muncă: cadrele didactice, personalul medical, poliţiştii, juriştii, preoţii, precum şi angajaţii altor instituţii care vin în contact cu copilul.

În primul trimestru al anului 2015, la Telefonul copilului, la sediul DGASPC Alba sau la sediile Departamentelor de Servicii Sociale din teritoriu, a fost înregistrat un număr total de 89 sesizări făcute de profesionişti, de persoane fizice sau de copilul în cauză. În urma analizării acestor sesizări, specialiştii Direcţiei au identificat un număr de 43 copii victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, diferenţa de 46 cazuri fiind infirmate.

Din totalul de 43 cazuri confirmate în perioada menţionată, 41 cazuri au fost de neglijare şi 2 cazuri de abuz fizic.

Aceşti copii au beneficiat ulterior de servicii de informare, consiliere psihologică, consiliere juridică/asistenţă, servicii educaţionale şi servicii medicale, în funcţie de situaţie, iar pentru un număr de 23 minori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general şi pentru 18 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru protecţia copilului sau prin instanţă de judecată.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din Alba și-au unit destinele. Ioana Clonța și Ovidiu Taran, nuntă cu 350 de invitați

Publicat

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din județul Alba și-au unit destinele în urmă cu câteva zile. Ioana Maria Clonța și Ovidiu Taran și-au spus reciproc ”DA” și și-au promis că se vor iubi și în continuare, așa cum o fac de opta ani. Cei doi cântă împreună, iar Ioana este foarte cunoscută pentru că încearcă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru. Două pesoane rănite, după ce trei mașini s-au lovit. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 01:30, pe DN 1, între Alba Iulia și Teiuș. Două persoane au fost rănite după ce trei mașini s-au lovit în sensul giratoriu de la Sântimbru. Potrivit IPJ Alba, în evenimentul rutier au fost implicate trei autovehicule. În urma accidentului, două persoane au fost transportate la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi plătite prin muncă la Ciugud. Un bărbat trebuie să lucreze peste 100 de ore în folosul comunității

Publicat

Un bărbat din Ciugud va presta peste 100 de ore de muncă în folosul comunității, din cauza unor amenzi vechi de peste cinci ani. Reprezentanții Primăriei Ciugud l-au trimis în judecată pe bărbat, deoarece acesta a primit în trecut mai multe amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.785 lei, pe care nu le-a plătit. Din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini extrem de rare cu DOI LUPI care se țin scai de o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din Harghita

Publicat

Doi lupi au fost filmați în timp ce urmăreau o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din județul Harghita. Imaginile au fost postate miercuri, pe rețeaua de socializare Facebook. Pe video se pot observa doi lupi care urmăresc o căruță, de care era legat un câine. „Ziua în amiaza mare! În localitatea Armășeni jud. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate